Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Konut fiyatları düşer mi?

OECD’ye göre dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı ülkeler arasında Türkiye birinci sırada yer alıyor.

Buna sevinmek mümkün mü?

Neden olmasın!

Durumu ülkenin cazibe merkezi olmasına bağlayıp, taşı toprağının para etmesi yanında ekonomisinin büyüme beklentisi ile ilişkilendirseniz, sevinirsiniz.

Nitekim sevinenler de var.

Özellikle yabancıların konut alımına artan talebi bu sevincin bir yansıması.

Ama eğer Türk vatandaşı iseniz hiç de sevinilecek bir durum yok.

Düşük maaşlı da olsa yıllar önce emekli ikramiyesi ile kendine bir ev alabiliyordu çalışanlar. Hatta artan kısmı ile bir bakkaliye açacak sermayesi bile kalırdı. Şimdi ise bırakın ev almayı, kira ödemesi bile başlı başına bir dert haline gelmiş durumda.

Bunu bilen yetkili ağızlar neredeyse her gün yeni sosyal konut projeleri açıklıyor. Ekonominin iyileşme yolunda olduğu, konut fiyatlarının düşme eğiliminde olduğuna dair açıklamalar birbirini izliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haziran 2022 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verilerine göre, KFE geçen haziranda bir önceki aya göre yüzde 9,0 artarak 469,8 seviyesinde gerçekleşmiş durumda. Çünkü inşaat maliyetleri de kontrolsüz bir şekilde artmaya devam etti.

Öte yandan, rekor seviyede maliyet artışları, konut fiyatlarında bir sıçramaya yol açmaya devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2022 Haziran dönemine ilişkin rapor, inşaat girdi artışını gözler önüne seriyor. Bu maliyet endeksine göre, 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3.47, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106.87 artarak devam etmiş. Bir önceki aya göre malzeme endeksinde yüzde 4.16, işçilik endeksi yüzde 0.72 artış raporlarda ifade ediyor. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 130.59, işçilik endeksi yüzde 45.67 olarak gösteriliyor. Piyasalarda bu rakamların çok üzerinde artışlardan söz edildiğini bunların resmi rakamlar olduğunu altını çizelim…

Gelelim yazının başlığındaki soruya; konut fiyatlarında düşüş gerçekleşir mi?

Bir kere konuta talebin azalması ihtiyacın da azaldığı anlamına gelmiyor. Fiyat ve kredi maliyetleri nedeni ile kaçan talep beklemeye geçmiş durumda. Dolayısı ile tek başına bu talep azalması, konut fiyatlarında düşüşe yansımış görünmüyor. Kaldı ki maliyet artışlarının devam etmesi, yeni konutlarda da fiyat artışlarının devamı anlamına geliyor. Bu da konut fiyatlarında düşüşü imkânsız kılıyor.

HABERLER