Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Küresel oyun sektöründe fırsatlarımız

Dijital dünyada kendiliğinden gelişen alanlara yatırım yapmak başarının önemli koşullarından. İşte rekabetin oldukça yoğun olduğu oyun sektöründe ülkemiz böyle bir fırsat yakalamış durumda.

Türk oyun sektörü son iki yılda hızlı bir şekilde büyüme göstermiş. Yani özellikle pandemi ile birlikte gelişen pazarda, ülkemiz önemli bir oyuncu olma yolunda.

Dünya oyun sektörünün gözü Türkiye’nin üzerinde ve pazar büyüdükçe oyun sektöründeki paydaşlar çoğalıyor. Öyle ki daha önce İstanbul ve İzmir’de meet-up’lar düzenleyen Mobidictum, bu sefer sadece ülkenin değil, bölgenin en büyük oyun sektörü etkinliği olduğunu duyurduğu bir etkinliği İstanbul’da planlıyor.

Bu etkinlik PC ve konsollardan mobil oyunların tüm alt kollarına kadar her alanda içerik sunacak. Hatta Web3 alanında (NFT ve blok zinciri) uzman isimler de MBC için katılımcı olacağı belirtilmiş. Oyun stüdyoları, yayıncı firmalar, yatırımcılar, servis sağlayıcıları, bağımsız oyun geliştiricileri, sektör uzmanları ve çok daha fazlasının İstanbul MBC′de bir araya gelecek olması bir rastlantı değil.

Öyle ki 2021 yılında 266 milyon dolar yatırım alan Türk oyun sektörü, bu yılın ilk yarısında geçen senenin toplamını aşmış. Startups.watch’ın ‘Turkish startup ecosystem 2022 H1 report’ adlı raporuna göre, 2022’nin ilk 6 ayında 333 milyon dolarla Avrupa’da en çok yatırım alan Türk oyun sektörünü 158 milyon dolar ile İngiltere takip ediyor. Oyun sektöründe en yüksek yatırımı alan girişimler 255 milyon dolar ile Dream Games, 55 milyon dolar ile Spyke Games ve 10 milyon dolar ile metaverse oyunu olan Angelic şeklinde sıralandığı açıklandı.

Ülkemiz, bir yandan genç ve kalabalık nüfusu ile oyun yazılımcısı firmaların hedef pazarlarından biri. Pandemiden sonra ülkemizdeki bu talepte patlama yapmış durumda. Kısa vadede önemli gelir kalemlerine yükselebilen oyun sektörü, yazılım ve tasarım firmaları için bir lokomotif olabilir.

Son rakamlara göre Google Play’de 158 bin oyun yayıncısı arasında 2 binden fazla Türk yayıncı bulunuyor ve 425 bine yakın oyun arasında Türk yayıncıların sunduğu 8 binden fazla oyun var.

Dünyada gelişen Metaverse kavramı ile dev oyun firmaları, pazarda yeni oyuncuların önünü kesmek adına daha agresif satın alma ve yatırımlarla küçük oyuncuları kendilerine bağlıyorlar. Bu da ülkemizdeki yeni kurulan ya da hâlihazırda faaliyetlerine devam eden oyun yazılımcıları için fırsatlar doğuruyor. Ülkemizde oyun oynayanların sayısının 40 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Genç ve oyuncu nüfusumuz sektörün büyümesinde en büyük paya sahip. Bu payın genç nüfusun üretkenliği ve dijital alanda yeni olanaklara kapı aralaması adına umut verici.

HABERLER