Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Malumun ilamı

Malum, sahip olduğu potansiyel ve barındırdığı genç nüfusun girişim potansiyeli yüksek bir ülkeyiz. Ürün ve hizmetlerimiz kadar sahip olduğumuz coğrafi kıymetler Türkiye için büyük fırsatlar sunuyor. İşte bu noktada sürdürülebilir bir değer yaratma kararlılığı önem taşıyor. Bunun için markalaşmanın bir memleket meselesi olarak ele alınması, buna uygun strateji ve politikalar geliştirilmesi, değerli markalar tutkusunun hem özel hem de kamu sektöründe yaygınlaşması için hep yazılıp çizilir.

Marka Gücü Endeksi belirlemede, metodolojisine en çok güvendiğim Barndfinance bu yıl marka raporunun 16’ıncısını yayınlamış. “TURKEY 100-Türkiye’nin En Değerli Markaları”(*) araştırmasına göre 1,6 milyar dolar marka değeri ile Türk Hava Yolları Türkiye’nin en değerli markası olarak tespit edilmiş. İkinci en değerli marka 1,45 milyar dolar değer ile Arçelik olmuş, 819 milyon dolar marka değeri ile Ford Otosan üçüncü.

Bu değerlemelerin ne kadar küçük olduğunu anlatmak için tek bir örnek yeterli.

Sadece ‘whatsapp’ın marka değeri 18 milyar dolar.

Çünkü günümüz marka değerlendirmede en önemli ölçü o ürün ya da hizmetin inovasyonu. Yani yeni bir şey yaratmadan daha değerli olan, var olana çok yönlü ve birbirini tamamlayan bütünlükte değer katmak.

Bu da doğal olarak bir süreç meselesi. Bir altyapı, birikim, eğitim ve günün sonunda konfor alanında sıkışıp kalmamak gerekiyor.

Gerçek anlamda dişiyle tırnağıyla yaratılan bir markanın fiyatı, yaratılmış olmasından çok, sürdürülebilir farkları ile sağlanmış değerleri ile elde ediliyor.

Bu yıl listeye 9 yeni marka dâhil olmuş; Lc Waikiki, Petrol Ofisi, IGA, Yayla, Kervan, Türkiye Sigorta, Sabiha Gökçen, Aktifbank ve Ege Seramik.

2021 yılı verileri esas alınarak gerçekleştirilen bu çalışmaya göre en değerli 100 markanın toplam değerinin bir önceki yıla göre (21,4 milyar dolar) yüzde 25 azalarak 16 milyar dolara düştüğü belirtiliyor. Şüphesiz bu değer kaybını pandemi etkisi olarak altını çizmek gerekir.

Bu durumun bir yansıması olarak bu yıl değerini en fazla arttıran (yüzde 67,2) marka Medical Park olmuş. Onu Odeabank (yüzde 48,1) izlemiş. Vestel, son iki yıl önemli değer artışı elde etmiş, önce 11. sıradan 7. Sıraya, bu yıl da 4. sıraya yükselmiş. Bu yıl ilk kez 2 havalimanı markası listede; IGA İstanbul ve Sabiha Gökçen.

Bu rapordaki ilk 100 arasına Bursa markası diyebileceğimiz yalnızca 2 marka girmiş.

  1. sıradan TOFAŞ ve 29. sıradan SÜTAŞ.

Yani çok yönlülüğü özellikle üretim ve hizmet alanında bilinen dinamizmine rağmen Bursa’nın markalar ligindeki zayıflığı devam ediyor.

Yani “malumun ilam”ına göre, Bursa’nın marka iklimi hâlâ kurak.

(*) Brandfinance 2022 Marka Raporu

HABERLER