Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Osmangazi’yi kazanan Büyükşehir’i kazanır!

Geçtiğimiz günlerde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışında yeniden karşı karşıya gelen mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile CHP adayı Mustafa Bozbey’in proje tanıtım toplantılarını kıyaslayan bir değerlendirme yapmıştık.

Bu değerlendirme yazısına Norm Haber sayfalarından ulaşılabilir.

AK Partili Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ardından CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın da bir tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.

Bu toplantıları iki gün arayla izledik.

Mustafa Dündar, 5 yıldızlı salona seremoni ile girdi.

AK Parti teşkilatı ve kanaat önderlerinin tam katılımı ile partinin tartışmasız desteğini 4. dönemde de arkasına almış olduğunu işaret eder gibiydi.

“Osmangazi İçin Tarih Yazmaya Devam” sloganı ile başladığı proje tanıtımında Osmangazi Meydanı, kentsel dönüşüm projeleri yeşil alanlar, turizm amaçlı yatırımlar, sosyal destek yatırımları, kültür sanat mekânları, sportif alanlar gibi başlıklar altında, özellikle çoğunluğu yapılmış, bir kısmı hedef olarak belirlenmiş işler için iddialı rakamlar sundu.

Sahnedeki dev ekrana yansıyan görüntüler ve iri kıyım ses cihazlarından yayılan ses, Osmangazi Belediyesi‘nin geçirdiği 15 yılın parlak bir 15 yıl olduğu konusunda salonu iknaya çalışıyordu.

Salondaki bu törensel sunumdan sonra Mustafa Dündar, basın mensupları ile aynı masada buluşup sohbet etti.

Kendisinin de şikâyetleri vardı. Özellikle belediyenin çeşitli yatırım ve planlamalarının zaman zaman vatandaştan gelen başka talepler yüzünden zorlaştığını dile getirdi. “Örneğin, park yapılmak istenen yere sağlık ocağı istenebildiği, sağlık ocağı yapılabilecek bir yere örneğin otopark talep edilebildiği durumlarla karşılaşmak birçok memnuniyetsizliklere sebep oluyor” dedi.

Hemen ardından Osmangazi’nin özellikle tarım ve ormanlık alanlarındaki kaçak yapılar konusundaki değerlendirmesinde ise “Ovaları korumak iyi güzel ama ovanın planlanmadan korunması çok zor, belediyelerin gücü buna yetmiyor” ifadelerini kullandı.

Tabii burada  hemen 20 yılı aşkın süredir kendi partisi tarafından yönetilen Bursa’da neden bir çevre düzen planının hayata geçirilemediği akla geliyor.Neden alınan palyatif kararlarla ulaşımdan sanayiye, sanayiden çevre kirliliğine dek birçok konuda kentin önünü göremez hale gelmesinin sorumluları kim acaba sorusunu sormak akla geliyor.

CHP Osmangazi Belediye Başkan Adayı Erkan Aydın, “Bu defa Osmangazi” sloganını öne çıkardı.

Yaptığı tanıtım toplantısı süreç üzerinde etkili yöneticiler ve görevlilerden oluşan bir partili kadrosu ile basın mensuplarını bir araya getirmişti.

Kısa bir video gösterilirken sahnede perdenin önünde unutulmuş gibi duran bir koltuk duruyordu.

Sunumuna başlayan Erkan Aydın, “Koltuğa oturma meraklısı olmayacağız, bu koltuğu kaldırabilirsiniz arkadaşlar” diyerek 4. dönem aday olan rakibine ince bir dokundurma ile başladı. Oldukça sakin, tane tane, herhangi bir görsel kalabalık, video kirliliği yaratmadan sunumuna devam etti.

Osmangazillilerin öncelikli sorunlarının altını çizdi. Mahallelerde – kendi ifadesi ile – sokak sokak ziyaretlerinde muhtarlar ve mahalle sakinleri ile soru cevap ve sohbetlerinden örnekler vererek, sorunlara-konulara hakim olduğunu anlattı. Son ana kadar dinleyicilerin dikkatini korumayı başardı.

Osmangazi’nin depremsellik planına değindi. Bu alandaki eksikliklere dikkat çekti.

Osmangazideki kentsel dönüşümün belirli alanların yapılaşmaya açılması ya da yapı yoğunluğunun artırılmasına gerekçe yapılmaktan ibaret olduğundan söz etti.

Akıllı şehircilik yatırımlarında Osmangazi’nin geride kaldığını ifade etti. Osmangazi’de sürdürülebilir doğal (HES GES RES ) enerji kaynaklarının hızla kent hayatında kullanılmaya başlamasının gerekliliğine vurgu yaptı.

Kenti 3 ayda bir toplanacak Muhtarlar Meclisi, 6 ayda bir toplanacak halk meclisi ile birlikte yönetecek olmalarının önemine dikkat çekti.

Turizm, ulaşım gibi konularda Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey‘e atıfta bulunarak, birlikte çözeceklerini söyledi.

Konuşmasının sonunda kampanya filmi sunuldu. O tanıtım filminde öne çıkan “Hadi gözünüz Aydın, Erkan Aydın” nakaratı bir slogan olarak daha doğru geldi bana.

Her iki toplantıyı bir kıyasla özetleyecek olursak şunları gördük diyebiliriz:

– Mustafa Dündar, kendini ispatlamış insanların özgüveni; Erkan Aydın, eksikliklerin farkında olanların kararlılığı ile çıktı sahneye.

– Mustafa Dündar, çok daha iyi işlerin çok daha kolayca yapabileceğine dair bir imaj çizerken; Erkan Aydın, geçen dönemlerde yapılamayanların, yapılması gerekenlerden daha fazla olduğunun üzerinde durdu.

– Mustafa Dündar, projeler için partisi ve merkezi idarenin desteğini öncelerken; Erkan Aydın, hep birlikte yapmak ve israfı bitirmek vurgusu yaptı.

– Mustafa Dündar, yeniden ve yüksek bir farkla kendisinin kazanacağına inançla, Erkan Aydın, Osmangazi halkının kendisine kazandıracağı umuduyla konuştu. 

HABERLER