Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Pandemi ve beyaz yakalılar

Pandeminin en önemli etkisi kuşkusuz her alanda tam bir dijitalleşme alt yapısı kurulması mecburiyeti yaratması. Mevcut alt yapıların ise alabildiğine yaygınlaşmış olması pandeminin en kalıcı sonucu olsa gerek.

Evden çalışma verimliliği tartışıla dursun, bu konuda işverenler le çalışanların karşılıklı mutsuzluğu tırmanmaya devam ediyor.

Özellikle de teknoloji sektöründe. Bu sektörde bir araştırma yapılmış. Bu araştırma raporuna göre, şirket yöneticilerinin yüzde 40’a yakın bir bölümü önümüzdeki 12 ay içinde çalışanlarından ofise dönmelerini isteyecekmiş.

Gelgelelim sektör çalışanlarının yüzde 94’üyse uzaktan/hibrit çalışmaya devam etmek istiyor.

Öte yandan şirketlerin yüzde 44’ü Büyük İstifa dalgası sırasında en iyi çalışanlarının bir kısmını kaybetmiş bile. Büyük İstifa’nın yaz aylarında etkisini çarpıcı biçimde hissettirdiği ortaya çıkmış. Öyle ki bu tartışmalı belirsizlik ortamında yalnızca Temmuz ayında 4,2 milyon kişi çalıştığı şirketten kendi isteğiyle ayrılmış.

Ankete tabi tutulan teknoloji liderleri de istifa dalgasının etkilerini hissettiğini, yüzde 44’ü ise en yüksek performanslı çalışanlarının bir kısmını bu dönemde kaybettiğini ifade ediyor. İstifa dalgasının yayılması daha köklü şirketlerin işe alımları artırması sonucunu da beraberinde getiriyor. Böyle olunca şirketlerin yüzde 59’u son 6 ayda işe alım planlarına yenilerini ekleyerek harekete geçmek için küresel bazda yaşanan ekonomik krizin seyrine göz dikmiş durumda.

Bu süreçte şirketlerin geleneksel işe alım modellerini sorgulanmaya başladığı da ortaya çıkıyor araştırmada. Şöyle ki yöneticilerin yüzde 70’i mevcut işe alım süreçlerinin çok uzun ve maliyetli olduğunu düşünüyor. Çünkü yetenek pazarında artan rekabet, yöneticileri ekiplerini her zamankinden daha hızlı inşa etme baskısı altında tutuyor. Bu durumda onları geleneksel işe alım süreçlerinden kısmen uzaklaşma eğilimine sokmuş durumda.

Teknoloji liderleri arasından ankete katılanların yüzde 67’si geleneksel işe alım süreçlerinin elden geçirilmesi gerektiği, yüzde 70’i çok uzun ve maliyetli olduğu kanaatinde. Bu hızlı değişimde, yüksek vasıflı serbest ve bağımsız çalışanlardan oluşan geniş bir yetenek havuzu oluşmuş durumda. Yöneticilerin buna bakışı ise şöyle; Yüzde 71’i serbest çalışanları işe almanın ekonomik belirsizlik zamanlarında işlerine daha fazla çeviklik kazandırdığını söylüyor. Öte yandan yüzde 73’ü de şirketlerinde serbest ve tam zamanlı çalışanlardan oluşan karma bir yapı kurduklarını söylüyor.

Ancak bu araştırma ve pandemiden sonra teknoloji sektöründe en dikkat çekici sonuç
diplomaya atfedilen değerin düşüyor olması. Yöneticilerin yüzde 80’i gerekli becerilere ve deneyime sahip olduğu takdirde, üniversite diploması olmayan kişileri de işe almaya istekli olduğunu ifade ediyor.

HABERLER