Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sanayi ve ticaretin can simidi

Ticaret ve sanayinin can simidi devlet desteği olan teşvik ve hibeler.

Hükümet neredeyse her ay yeni bir teşvik paketi açıklamaya devam ediyor.

Seç beğen.

Özellikle sanayi ve üretimi destekleyici fonlardan, çeşitli bakanlıklar ve resmi-yarı resmi kuruluşlar tarafından bazen vergi ve SGK ödeme istisnaları sağlayan teşvikler, bazen projeye bağlı hibe tutarları, bazen de bankalar eliyle, ucuz kredi mahiyetinde veriliyor çeşitli sektörlere.

Bu teşvik ve hibe yelpazesi, toplumun pozitif ayrımcılık gerektiren kadın, engelli gibi sosyal grupları da eklediğinizde oldukça genişliyor.

Böylelikle sağlanacak destekler konusu, özel bir uzmanlık alanına dönüşmüş durumda.

Bursa Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Nuri Yavuz’un daveti ile bu uzman firmalardan olan Türker Danışmanlık AŞ ile bir araya geldik. Konunun uzmanı Türker Duran ve diğer şirket ortağı Berna Öztürk Çaral ile sohbet mahiyetinde, soru cevaplı keyifli bir toplantıda konuyu enine boyuna konuştuk.

İster yerli sermaye ister yabancı yatırımcı olsun, devletin kesesi herkese açık.

Yeter ki istihdam yaratıcı bir proje olsun.

Yeter ki girişimci olun.

Ancak hala bazı firmalar nemelazımcı bir anlayışla özellikle bürokrasi ile uğraşmanın caydırıcılığı yüzünden bu teşvik ve hibelerden uzak duruyormuş. Oysa özellikle 2018’den sonra tamamen dijitalleşen başvuru işlemlerinin hızlandığı ve karmaşık bürokratik süreçlerin önemli oranda ortadan kalktığından söz etti Türker Duran.

Bu teşvik ve hibeler için büyük ölçekli yatırımcı firmaların, kendi içlerinde de birimler oluşturarak süreci yönetebilecekleri gibi, uzman firmalarla partnerlik yaparak da sonuca gitmelerinin eskisinden çok daha kolay olduğunu ifade etti.

Devlet destekleri süreci esasen 80’li yıllarda KOSGEB ile başladı ülkemizde. 90’lı yıllarda sadece sanayideki KOBİ’lere dönük teşvik ve hibeler ile başlayan süreç yıllar içinde çeşitlenerek, gerek girişimci sayısın artmasına, gerekse son teknoloji yatırımlarına ulaşılmasında önemli bir etken oldu.

Firmaların teşvik ve hibe seçimi, doğru başvuru ve proje yazım süreci çok önemli. Adeta gömleğin ilk düğmesi gibi, yanlış iliklendiğinde devamı da doğru olamıyor. Dolayısı ile o işletmenin öncelikle kendi hedef ve vizyonunu iyi tanımlayıp tanıtması gerekiyor.

Doğru bir uzmanla yola devam etmek başarı açısından ayrı bir önem taşıyor şüphesiz.

  • Öncelikle bu uzman firmanın size ayıracak yeterli zamanı var mı, mevcut portföyleri içerisinde önceliğiniz ne olacak?
  • Bir patronun çalıştığı firma mı yoksa profesyonel ekibin sorumluluk ve görev aldığı vizyoner bir şirket mi?
  • Şirketin uzmanlık alanı neler?
  • Referansları, deneyim süresi, bürokrasi ile ilişkileri var mı?

Bütün bunlar uzman şirketi seçmede önemli kriterler.

Öte yandan gelişme ve büyüme hedefleyen her firmanın kendine bu sistemde yer bulması, ülke ekonomisinin gelişimi açısından da tamamlayıcı oluyor.

Çünkü yeni yatırım ve son teknolojiyi takip rekabetçi piyasaların olmazsa olmazı.

HABERLER