Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehir merkezinde mutlu olabilir misiniz? 

Şehir kelimesi Farsça dilinden Türkçe’mize geçmiş. TDK’ya göre şehir “Nüfusunun çoğu ticaret, sanayi, hizmet veya yönetimle ilgili işlerle uğraşan, genellikle tarımsal etkinliklerin olmadığı yerleşim alanı, kent, site” olarak tanımlanıyor.

Uygarlaşmanın kozasıdır şehirler. Şehri kendi içinde birbirine bağlayan bulvarları, caddeleri, sokakları. Gökdelenleri, AVM’leri, devasa kamu binaları, lüks semtleri, gecekondu bölgeleri şehre dairdir. Otopark sorunu, trafik sıkışıklığı, toplu ulaşım da yalnızca şehirlerde olur.

Nereden geldik buraya?

Geçtiğimiz günlerde Bursa’nın son yıllarda hayata geçirilen en büyük inşaat projesinin açılışı ve bazı anlaşmalarının lansman toplantıları yapıldı.

Downtown isimli bu proje şehre dâhil oldu, diyebiliriz.

Şehrin merkezinde kalan son en büyük arazilerden birinde hayata geçirilen bir proje bu. İsmini de buradan alıyor. İnsana gerçekten de bir metrepolde yaşıyor olduğunu hissettirecek ve bir şehre ait olmanın keyfini yaşatma iddiasında bir planlama ile hayata geçirilmiş.

850 konut, 71 bin metrekarelik alışveriş merkezi, yatay ofisler, 200 odalı kent & iş oteli, bin 200 kişilik balo salonu ve yanında sanat ve kültür merkezi ile içine kurulan özel “Pars Kent Müzesi” isimli bir de müzesi var. Açık ve kapalı mega oyun parkı, çeşitli sağlık, estetik ve spor merkezleri projeyi tamamlıyor.

İnşaat sektöründe teknik yöntemler gelişti. Bir yüksek teknolojiden söz etmiyorum. Daha çok inşaat malzemeleri ve o malzemenin uygulanmasına ilişkin bir konu. İnşaat malzemelerinin üretim ve uygulamaları yeni üretim teknolojileri ile birlikte planlanınca, hem işçilik, hem zaman, hem de kalite anlamında ciddi farklar doğdu.

Bu nedenle böylesi devasa projelerin, çok kısa sayılabilecek sürelerde tamamlandığına şahit oluyoruz.

Peki, bu hıza kamu yatırımları yetişebiliyor mu?

Ne gezer… Ulaşım, alt yapı, üstyapı hizmetlerinin o yeni gelişme bölgelerinde tam anlamı ile hayata geçmesi yıllar alıyor.

İşte şehirleş(eme)me döngüsü burada başlıyor.

Ve o soruyu kendi kendinize tekrar sormak farz oluyor.

Şehir merkezinde mutlu olabilir miyiz?

Bu açıdan bakınca Downtown’da mutluluk kaçınılmaz. Özellikle oradaki mülk sahiplerinden biriyseniz. Yanıltma payı olduğu için buradan yazmayacağım, ancak milyon dolarlardan söz edilen konut fiyatları ve diğer kiralanabilir alanlar gerçekten de Bursa’ya değer katacak cinsten. Çünkü Bursa’ya yenilik katmak ve biricik olma kaygısı ile planlanıp hayata geçirilmiş bir proje.

Öte yandan, çevre yollarının yeterliliği, alt yapısı ve bulunduğu bölgenin planlamasına ne oranda etki edeceği konuları şimdilik cevapsız.

Bursa bir metropol olma yolunda durdurulamaz bir biçimde gelişiyor.

Umarız yeni planlanan böylesi kompleks projeler de kente katacağı katma değer düşünülüp hayal edilerek inşa edilir

Ancak o zaman şehirde yaşayan herkes, o kentli olmanın kıvancı ile yaşamını sürdürebilir.

HABERLER