Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Şehir ve insan

Bursa’nın geçmişi hakkında yazılmış olan metinler ünlü tarihçi Herodot’a kadar uzanıyor.

Bursa’nın antik çağına, Osmanlı dönemine ve Cumhuriyet dönemine dair muhteşem öyküleri var. Bu öykülerden anlıyoruz ki Bursa, kendi yüzyılını her dönem etkilemiş bir kent.

Dolayısıyla geçen bu yüzyıllardan, hatta bin yıllardan süzülen kimliği ile görkemli bir mirasa sahip Bursa.

Yana yakıla bugünlere ulaşmış olsa da hoyratça davranılmış olsa da görkemi bugünlere taşınmış bir miras.

İşte bu mirası zenginleştirerek gelecek kuşaklara bırakma çabasındaki ‘Bu şehrin insanları’ geçtiğimiz pazar günü önemli bir etkinliğe imza attılar.

Peki kimdir ‘bu şehrin insanları’?

Bir şehrin bir yerlerinde, kendinden, çocukluğundan, gençliğinden, varlığından bir şeyler bulan herkes o şehrin insanıdır.

Çünkü bir coğrafyayı şehir yapan, caddeler, binalar, hanlar hamamlar değildir…

O şehrin varlık sebebi o şehirde yaşayanların aidiyet duygularıdır.

O şehir sana aittir. Sen o şehre aitsindir.

Aristoteles, “Bir şehir farklı tür insanlardan oluşur; benzer insanlar bir şehir meydana getiremezler” demiş.

İşte bu farklı insan ve şehir ilişkisi, o şehri geleceğe taşıyan en önemli güçtür.

Bursa’mızın tarihi de buna tanıktır.

Bugün size, Bursa’nın UNESCO değerlerini yakın gelecekte tüm Bursa’nın kucaklayıp bütün dünyaya tekrar tekrar hatırlatıp kabul ettirmesi konusunda heyecanlı bir topluluktan söz edeceğim size: Bursa UNESCO Derneği.

Bursa UNESCO Derneği geçtiğimiz pazar günü İznik’in UNESCO Dünya Mirası listesine alınması için farkındalık oluşturmak amacı ile “UNESCO Yolunda İznik” temalı bir İznik turu düzenledi. Bursa UNESCO Derneği’nin öncülüğünde gerçekleşen etkinliğe Bursa Motosiklet Kulübü Derneği katıldı.İznik Belediyesi  de destek oldu.

Bursa’dan hareket eden gruba 1 otobüs ve 1 minibüs katılımcının yanı sıra, 70 katılımcı da motosikletleri ile eşlik ettiler.

Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, derneğin bu etkinliği ile yarattığı heyecandan memnun. Bursa UNESCO Derneği’nin Doğa Çevre Komisyonu Başkanı Ender Karaelli aynı zamanda Bursa Motosiklet Kulübü Derneği yöneticilerinden ve bu etkinliğin renkli görüntülerinin mimarı motosiklet grubunu harekete geçiren isim…

İşte bu şehrin insanları!

Onlar ve isimlerini burada sayamadığım diğer tüm katılımcılar… Bu şehrin geçmiş mirasını gelecekle taçlandıracak amaçların heyecanını herkesle paylaşma hazırlar.

Sizler de hazır mısınız?

Bursa UNESCO Derneği’ni daha çok konuşacağız…

HABERLER