Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sıcaksu bölgesi ve turizm

“Turizmin ana faktörleri vardır. Bunları Bursa özelinde değerlendirdiğimizde, konaklamada yüzde 90, ulaşımda yüzde 60, yiyecek-içecekte yüzde 90, gezilecek görülecek yerlerde yüzde 100 ve altyapı yatırımlarında da yüzde 40 oranındayız. Bursa’da kültür turizmini artırmamız gerekiyor, çünkü dünyada en çok turist çeken unsur kültür turizmi. Markalaşmamız da önemli. Bunun yanı sıra büyük altyapı yatırımlarının da yapılması gerekiyor. Büyük bir müzeye ihtiyaç var Bursa’da. Sıcaksu bölgesinde TOKİ bloklarının olmaması gerekiyor. Böyle merkezi bir yere turizm ve kamu yetkilileri olarak sahip çıkıp, toplu konut bölgesi olmasını engellememiz lazım. Bölgenin yüzde 100’ünün turizm alanı olarak planlanması gerekiyor. Sesimizi daha güçlü çıkarmalıyız.”

Yukarıdaki sözler TÜRSAB Yönetim Kurulu üyesi Bursalı Turizmci Hasan Eker’e ait.

O ve arkadaşları yıllardır Bursa turizminin gelişimi için çaba harcıyor. Öyle ki harcadıkları çabanın yarısı kadar desteklenmiş olsalar Bursa turizmi şimdi uçmuştu.

Ancak kendisi yine de alınan mesafeden memnun. Karınca misali hedefe doğru giderken, harcanan çabanın mukayesesini yapmadan taşın altına elini koymaya devam ediyor.

Bursa’da bugün bir tarafta “Turizm Zirvesi”, diğer tarafta “Gıda Fuarı”nın açılışı vardı, Merinos’ta. Ardından da 23-25 Eylül tarihleri arasında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Gastronomi Festivali yapılacak, aynı mekânda.

Bu yıl Gıda Fuarı’na 52 firma katılmış. Geçen yıl bu rakam 44 imiş. Küçük çaplı da olsa sektörü uyaran ve iş ilişkilerinin gelişmesine dair bir alan oluşturan bu tarz fuarlar Bursa için sinerji yaratıcı özelliği ile de önem taşıyor.

Bursa turizmini destekleyen, tarımsal değerleri ve sahip olduğu tarihi mekânları turizmin hizmetine alınması yönünde verilen yoğun çabalar var. Bu tarz organizasyonlarda bu çabalar göz önüne çıkıyor.

Öte yandan ilgili sivil toplum örgütlerinin kendi sektörleri ile buluşmaları, bütünleşmeleri açısından da fırsat oluyor. Nitekim bu fuarda Bursa Aşçılar Derneği (BURASDER) oldukça iştah açıcı bir stantta katılımcılara bir lezzet ve ikram sunumu yaptı.

Özellikle turizm ve gastronomi festivalini şehrin geleceğine giden bir adım olması sebebi ile önemli bulanlardanım. Hasan Eker, konuşmasında Sıcaksu bölgesi projelendirilirken, TOKİ’nin insafına terk edilmemesi gerektiği yönünde bir ifade kullandı.

Bursa’ya gelen turistin Bursa’da konaklama zamanını arttırmak üzere yeni alanlar yaratma mecburiyeti, aciliyeti önümüzde duruyor. Böylesi alanlar şehir içinde neredeyse kalmadı zaten. O nedenle Sıcaksu bölgesinin ekonomiye katkısının sürdürülebilir bir projeyle planlanması bu şehre karşı bir borçtur.

İşte yerel yönetimleri rengi burada belli oluyor. Bu açıdan Hanlar bölgesinin etrafının temizlenmesi nereden bakarsanız Bursa için son 50 yılın en önemli hamlesidir.

Bakalım Sıcaksu bölgesi planlamasının son aşamasında, turizmcilerin önerileri mi dikkate alınacak, yoksa Belediye borçlarına bir kaynak olarak mı bakılacak buraya.

HABERLER