Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Sisifos ve Mudanya Belediyesi

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz’ı – geçen hafta düzenlenen basın toplantısında- dinlerken, aklıma mitolojik bir hikâye geldi.

Sonsuza kadar büyük bir kayayı bir tepenin en yüksek noktasına dek yuvarlamaya mahkûm edilmiş bir kralın hikayesi…

Sisifos, ölüler ülkesi tanrısı tarafından büyük bir kayayı yokuş yukarı yuvarlamaya mahkûm edilmiştir. Yokuşun en tepesine geldiğinde taş yine aşağıya yuvarlanacaktır.

Bu belki de yalnızca Hayri Türkyılmaz için değil, son yerel seçimde belediye başkanlığını kazanarak görevini yapmaya çalışan bütün muhalif belediye başkanları için geçerli olabilir.

Biz Mudanya Belediyesine geri dönelim.

Ülkemizin en güzel ilçelerinden olan Mudanya’nın, yine en ışıltılı mahallesi olan Güzelyalı imar planı ile ilgili sorun 30 yıldan beri sürüyormuş.

Defalarca yeniden hazırlanmış.

Defalarca yargıdan dönmüş.

Yarattığı çok yönlü mağduriyetleri çözmek üzere yola çıkmış Mudanya Belediyesi.

Ancak bu konuda sorunların aşılması için destek değil, köstek olmayı marifet sayan bir bürokrasi ve Büyükşehir Belediyesi ayak diriyor.

Yukarıdaki hikâye misali sırtındaki taşı, yokuşun en dibine yuvarlansa da yeniden en üste iteleyerek çıkarmaya hazır olduğunu gösteren bir basın toplantısı yaptı Hayri Türkyılmaz.

Daha önce sadece 6 kurumdan görüş alınarak tadil edilen plan için bu kez 19 ayrı kurumdan görüş alınmış. Farklı 7-8 kanuna uygunluğu gereken plan, ilgili kurumların çözüm odaklı işbirliğini de gerektiriyor.

Peki, aslında durum nasıl?

447 hektarlık alanı kapsayan planın en önemli özelliği, 1992 yılından beri 30 yıldır hazırlatılmayan ve sahil şeridinde kalan kısımdaki vatandaşların da haklarının korunması olmuş.

Büyükşehir’e giden planlar Mudanya’nın yüzde 89’unu oluşturuyormuş. Halen 447 hektarın 47 hektarında Tarım Müdürlüğünün olumsuz görüşü var. Bu 138 parsele denk düşerken, bu parsellerin 30’una ruhsat verilmiş. 350 mağdur var. Büyükşehir’in belirttiği çerçevede bir meclis kararı alacak olsalar 350 kişinin 1,350’ye çıkacağını ifade etti Hayri Türkyılmaz.

Mağduriyetlere yenilerini eklemeyelim. İlgili bakanlıklardan görüş istedik.. İçişleri Bakanlığı’na yazılarımızı yaptık. Yanıt bekliyoruz. Bütün çalışmalarımızı tamamladık, Meclis’e sunduk. 5 Kasım’da yapacağımız meclis toplantısına yetişirse eğer, 5 Kasım’da onaylanarak Büyükşehir’e sunulacak” derken, belirsizlik endişeli ama yasalara uygun ve rant çevrelerine bu plan tadilatlarında asla prim vermemiş olmanın özgüveni ile konuyu bağladı.

Güzelyalı imar planı ile ilgili sorunun kamuoyuna mal edilmesi çok önemli görülüyor. Böylelikle mağdur taraf olan yer sahiplerinin, kat maliklerin ve müteahhitlerin haklarının korunması olduğunun altını çizdi Hayrettin Türkyılmaz.

Öte yandan Güzelyalı’nın doğası ve kentsel geleceğinin uğrayacağı zararların karşısında durmanın önemli bir unsuru da bu konuların şeffaf bir şekilde topluma mal edilmesi olduğu anlaşılıyor.

Bakalım İçişleri Bakanlığından gelecek yanıt düğümün çözümüne katkı sunacak mı?

Yukarıda belirttiğim gibi sırtındaki taş yokuşun en dibine yuvarlansa da yeniden en üste iteleyerek çıkarmaya hazır olduğunu gösteren bir basın toplantısı yaptı Hayri Türkyılmaz.

Ve şunu ifade etti:

2024 seçimleri için oy çıtamızı yüzde 73’e taşıdık.

 

 

 

 

HABERLER