Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Süper marketler, kahraman müşteriler

Süregelen zamlarla birlikte.

Marketler süper olmaya devam ediyor.

Tüketiciler ise “market kahramanlığına” geçiş yaptı.

Ekonomistlerin özellikle de ekonomi bürokrasisinin çok sevdiği bir tanımlama vardır;

Enflasyon öyle birdenbire indirilmez. Aksi taktirde 120 ile giden arabada yapılacak ani bir fren, nasıl arabaya takla attırırsa ekonomide öyle tepetaklak olur, derler. Vatandaşın enflasyonu kademeli olarak sindirmesi ona alışılması böylelikle kolaylaştırılır.

Gel gelelim arabalarda 0 saniyeden 120’ye çıkma süresi ne kadar kısa ise o kadar makbuldür. Bizde olan o oldu. Daha dün yüzde 10 civarındaki enflasyondan reelde yüzde 170’lere çıktık.

Bu durum özellikle perakende alışverişte tüm dengelerimizi sarsmış durumda.

Alışveriş alışkanlığı denen şeye ise zaten hiç inanmam.

Çünkü bu alışkanlıklar sürekli manipüledir. Çoğunlukla da biz farkında olmadan bize öğretileni kendi alışkanlığımız sanırız.

Reklamların etkisi, pazarlama etkisi, kampanya etkisi ve tabii raf dizilimi market labirentlerinin satın alma kararlarımızdaki etkileri bu “alışkanlıklarımızı” belirler

Öte yandan, eve eli kolu dolu gitme dönemi de bitti.

“Esas alacaklarımı almamışım” diye yakınıp, marketten birçok ıvır zıvırı alma dönemleri de bitti.

Tane tane seçmeler, “acaba evde var mı”lar, etiketler, indirimler, kampanya günleri sırf ucuz diye arabasını dolduran o tüketici gitti.

Artık “Kahraman müşteri süper markete karşı” devrindeyiz.

Bunun için yeni ve bir kısmı bilinen bazı önlemleri hatırlayıp, kahramanlığımızı pekiştirmenin çeşitli yolları var.

MEYVE SEBZE SEÇİMİNE DİKKAT!


Sebze meyveleri tek tek seçip 1-2 günlük ihtiyacı almak en iyisi. Mutlaka bir alışveriş listesi olmalı ki az ama öz alışveriş yapılabilsin. Açken markete gitmeyin, diyor uzmanlar. İndirim günlerini değil saatlerini takip bile önemli. Marketlerin sosyal medya hesaplarını takip edip, mail listelerine üye olunmalı. Ucuzunu bulunca bitmesini beklemeden almak, çok da uzun olmayan vadede daha kârlı görünüyor. Gramajına bakmadan bir ürünün ucuzluğundan emin olmayın. Bazı markalar olduğundan fazla görünmesi için üründen çok daha büyük paketler yaparlar.

Fiyat kıyaslaması etiket gramaj paritesine göre yapılmalı.

Genellikle yeni markalar daha ekonomik fiyatlarla çıkarlar, market raflarında onları es geçmemek gerek. Genellikle de promosyonlu olurlar.

POS CİHASINI KONTROL EDİN


Şifrenizi girmeden önce pos cihazında yazan miktarla kasiyerin size söylediği miktar aynı mı bakmak lazım. Kasiyerlerin dalgınlık ve hatası ile 1 sıfır çok şey değiştirebilir.

FİŞ KONTROLÜ 

Fişi aldıktan hemen sonra marketten ayrılmadan fiyatları kontrol edin. Bazen reyon fiyatı ile kasadaki fiyat farkı sizi yanıltıp zarara uğratabilir.

Bunca detaya bağlı olarak her gün onca reklam pazarlama taktiği, ambalaj gramaj fiyat sarmalından sıyrılıp ihtiyaçlarımızı alabilmek süper markete karşı kahramanlık değil de nedir?

HABERLER