Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Tıp

Çocukken oynadığımız bir oyun vardı.

Gruptan bir arkadaşımız “tıp” dediğinde herkes susar, birisi diğerini güldürene ya da birimiz sıkılıp konuşana kadar hiç ses çıkarmazdık.

Ses çıkaran da yanar, yani oyundan elenirdi.

Şimdilerde oynanıyor mu bilmiyorum. Gerçi her biri kendi evindeyken internet üzerinden oyunlar, sohbetler, eğlenceler,dersler düzenine alışmış bir kuşak için çok da ilgi çekici değil artık.

Bir de Tıp var, sağlık bilimi.

Bizi hayata yeniden bağlayabilen,

Ölümlü bedenimizin acılarını dindirmemize yardımcı olan,

Ölümden doğuma dek muhtaç olduğumuz.

Yakın zamanda yaşanan pandemiden olağanüstü bir başarı ile çıkan sağlık sektörümüz çok yönlü sorunlarla boğuşuyor.

Pandemiden başarı ile çıktık, çünkü özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında yaygın olan bulaşıcı hastalıklar ve bebek ölümlerine karşı halk sağlığı ve aşılama sistemimiz başarı ile kurulmuştu.

Buna eklenen teknolojik olanaklar sağlık hizmetlerinde bizi sağlık turizmi bakımından da bir çekim merkezine dönüştürmüş durumda.

Gelgelelim yetkililer sağlık alanında sorunlar konuşulmak üzere “tıp” deyince yukarda anlattığım oyunu mu hatırlıyorlar acaba?.

Geçtiğimiz yıl yani 2022 yılında toplamda 249 şiddet olayı yaşanmış sağlık çalışanlarına karşı.

Bu saldırılardaki 249 şiddet vakasında 422 sağlık çalışanı şiddet kurbanı oldu maalesef. Ve ne yazık ki bir doktor ve bir güvenlik görevlisi ise görevi başında hayatını kaybetti. Sağlık-Sen’in konuya ilişkin raporuna göre şiddet olaylarının 210’u hasta ve hasta yakınları neden olurken, 35’ine kendini bilmez kişiler sebebiyet verdi d. 4 olaya ise idareciler neden olduğu ifade ediliyor. 249 şiddet olayının 216’sı hem sözlü hem fiili, 32’si sözlü, gerçekleşmiş. Bu 249 şiddet olayının 206’sı hastanelerde meydana gelmiş üstelik.

Mağdurlara branş bazlı bakıldığında ise yıl boyunca en çok şiddete maruz kalanların doktor ve hemşireler olduğunu görülüyor. Yaşanan şiddet olaylarında 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetmiş. 149 doktor, 76 hemşire, 76 güvenlik görevlisi, 58 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 3 eczacı ve 60 diğer sağlık çalışanı olmak üzere toplamda 422 sağlık çalışanı mağduriyet yaşamış bu olaylarda. Daha ürkütücü olan ise şu;

Yıl boyunca şiddet olaylarına sebebiyet veren bu 494 saldırgandan 202’si hakkında herhangi bir işlem yapılmayıp, yalnızca 96 saldırgan tutuklanmış, 53 saldırgan hakkında adli soruşturma başlatılmış.

Bugün 14.Mart Tıp bayramı.

Bunları hatırlattı bana…

HABERLER