Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Uzay kâşifleri Bursa’da ne yapacak?

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, bugünlerde Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözünü öne çıkaran, sükseli bir organizasyona ev sahipliği yapıyor.

Uzay Kâşifleri Derneği‘nin (Association of Space Explorers- ASE) 34’üncü kez düzenlediği Planetary Congress’in bu yılki ana teması, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘İstikbal Göklerdedir’ sözünden yola çıkılarak belirlenmiş.

Kongrenin açılışında BTSO Başkanı İbrahim Burkay, oldukça iddialı konuşmasında, “Türkiye’nin Gökmen’i neden Bursa’dan çıkmasın?” diyerek, Avrupa’nın en büyük uzay, havacılık ve eğitim merkezi GUHEM’i Türkiye’ye kazandırdıklarını hatırlattı.

Başkan İbrahim Burkay, “Bu hamleler 10 yıl önce bir hayal olarak görüldü. Ancak tarih bize hayal kurmadan başarıya ulaşılamayacağını öğretti. Gerek GUHEM, gerekse uzay, havacılık ve savunma alanında hayata geçirmiş olduğumuz projeler neticesinde artık stratejik alanlarda da adından söz ettiren bir Bursa var” dedi.

Hem bir önceki Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hem de mevcut bakan Mehmet Fatih Kacır, kongre açılışında birer konuşma yaptılar.

Uzay havacılık alanında ülkemizde faaliyet gösteren kurumlar da üst düzeyde bir temsilciyle kongrenin açılışında yer aldılar.

Konuya uygun bir ambiyansın yansıtıldığı sahne gerisi ile çok da uyuşmayan rutin konuşmalardı halef selef bakanların konuşması. İsimleri koltuklarının üzerine yazılmış astronot ve kozmonotlara değil de seçmenlere hitap ettiler sanki. Belki bunun da etkisi ile cılız alkış aldı konuşmalar.

Bu kongreye Uzay Kaşifleri Derneği üyelerini toplamış gelmiş. İyi de yapmış. Kongre 5 gün sürecek. Bursa’nın geleceğine ilişkin sonuçları ne olacak henüz bilmiyoruz. Ancak bugünden bakarsak Bursa’nın ve Uludağ’ın marka bilinirliği açısından önemli katkı sunacaktır. Nitekim BTSO başkanı İbrahim Burkay’ın vurguladığı Bursa’yı Davos yapma hedefi için önemli bir adım.

Gelelim kongrenin yapıldığı mekâna.

Bazı tartışmalara konu oldu çünkü bu mekân. Aynı zamanda  Anıtkabir’in mimarı Prof.Dr. Emin Onat  ve ülkemizin ilk kadın mimarlarından  Prof. Dr. Leman Tomsu tarafından tasarlanmış Cumhuriyet dönemi eseri olarak özel bir yapı Kirazlıyayla’daki bu bina. Uzunca bir süre sanatoryum olarak kullanılmış, ancak yine uzunca bir süredir de atıl durumdaydı.

BTSO tarafından Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak ele alınıp akabinde konaklama özelliği geliştirilerek uluslararası bir otel zincirine kiralanmış durumda.

Bunun üzerinden “Cumhuriyet Değerleri” kasmak bana biraz zorlama geldi.

Gelişen çağda bu ve bunun gibi sanatoryumların işlevi çok da kalmadı.

O halde “bu bina amacına ve aslına sadık kalmalı” iddiası ne ifade edecek?

Yapı yıkılmamış alana yeni bir bina eklenmemiş, üstelik uluslararası niteliklerde bir eğitim ve dinlenme alt yapısına kavuşturulmuş.

Bu açıdan bakınca Association of Space Explorers- ASE ile yapılan XXXIV. PLANETARY CONGRESS kongresi umarım bu yaşlı binaya uğurlu bir başlangıç olur.

 

HABERLER