Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yıldırım Belediyesi’nin üç yılı

Özellikle belediyelerin dönem faaliyetlerini anlattıkları toplantılar, iletişim ve gazetecilik fakültelerinde ders olarak okutulmalı diye düşünürüm.

Bu toplantıların çoğunun sunumları ‘empati’ üzerine değil ‘sempati’ üzerine kurulur.

Çoğunlukla kurumdan beklentilerin ve toplantıya bahis konuların, ilgililerinin olumlu ya da olumsuz düşünceleri ‘empati’ yapılarak hesaba katılmaz. Daha çok kurumun ‘sempati’ kazanmasına odaklanan bir anlatım ve görsellik tercih edilir. Bu da genellikle beraberinde hamaset, böbürlenme ve cek cak sunumunu getirir.

Oysa sunum bir yönüyle pazarlamadır. Salondaki alkışları değil, fikir ve uygulamalarınızın değerinin insanlarca benimsenmesini amaçlar. Sempati sunumları ise bu ikincisini hedefler. Empati yapan sunumların işi daha zor ama daha etkili olduklarından fikir ve faaliyetleriniz satın alınır, başka bir deyişle kabul görür.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz geçen 3 yıllık döneme dair faaliyetlerini anlattığı bir toplantı düzenledi. Toplantıda ortaya konan iletişim biçimi başarılıydı.

Görsel açıdan zihni meşgul etmeyen bir barkovizyon, arka plandaki hareketlilikle salonu renklendirmişti. Yayınlar ise kendini fazlaca tekrarlamayan görsellerden oluşuyordu. Özellikle başkanın profilden, karşıdan, boydan, spor takım elbiseli vb. fotoğrafları ile şişirilmemişti.

İzlediğimiz başka bazı belediye sunumlarında, başkan zaten sahnede ya da toplantının içindeki iken, ayrıca kendisini sahada ya da makamındayken çekilmiş videolardan izlemek zorunda kaldığımız çok toplantı biliyorum.

Başkan Oktay Yılmaz önemli gördüğü konu başlıklarını görseller desteğinde kendisi anlattı. Prompter kullanmadan anlatsa daha akıcı bir sunum olabilirdi. Ancak bu proje ya da faaliyetlerin amacı videolar ile de canlandırılarak, zihinlerde yer etmesi sağlanmış oldu. Özellikle son yıllarda ‘sosyal pazarlama’ dediğimiz yeni ve modern bir ikna yöntemi var. Bu ikna yönteminin bir numaralı silahı da videolar. Yıldırım Belediyesi bu amaçla hazırladığı videolarla da samimi bir dil kullanmış. Kısa içerikler ve metinlerle başarılı bir görsel iletişim sağlanmış.

“En iyi tasarım içinde en az tasarım olandır” diye çok sevdiğim bir söz vardır. Yıldırım Belediyesi’nin 3 yıllık faaliyet dönemine ilişkin sunumda da tasarım çok azdı, dolayısıyla samimiyeti dinleyiciye geçen bir yalınlık içeriyordu.

İlgili birimdeki arkadaşların üzerinde çok çalıştıklarına eminim.

Öte yandan bu 3 yıllık dönemde yapılan icraatlara şöyle bir göz atıldığında özellikle gençlere dönük çalışmalar dikkat çekiciydi. Kütüphane ve spor kompleksleri sonuçları bakımından oldukça kayda değer çalışmalar.

Gelgelelim son zamanlarda Sayın Başkan’ın da ifade ettiği gibi biraz para gelsin diye göz yumulan bir icraat tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Samanlı’daki mera ve dere taşkın alanının, lojistik merkez ve AVM vb amaçlarla imara açılması akademik odaların da karşı çıktığı bir durum. Aynı yere daha önce hastane yapılması planlanmış ancak vazgeçildiği açıklanmıştı. Bu alanların imara açılmasına karşı çıkanlar ise bu iptalin kendi çaba ve uyarıları sonucu olduğunu düşünmüştü. Ancak dünkü sunumdan benim anladığım, aynı alanın bir kısmını daha fazla gelir sağlamak üzere, bir imar durumu değişikliğine tabi tutulduğu, hastane, lojistik merkez ve AVM’nin oraya yine de yapılacağı şeklinde.

 

HABERLER