Nail Özer
Nail Özer
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

Yüzyıllardan gelen miras

“Doğusunda Keles, batısında Mustafakemalpaşa, kuzeyinde Bursa (Osmangazi ve Nilüfer ilçeleri) ve güneyinde Büyükorhan ve Harmancık ilçeleriyle çevrilidir. Linyit, mermer, krom, sıcak su, maden suyu ve orman gibi yeraltı ve yerüstü kaynakları bakımından oldukça zengindir” diyor Wikipedia.

İnsanda merak hissi uyandıran bu coğrafik tanımlama Bursa’nın Orhaneli ilçesi için yapılmış.

Orhaneli Belediye Başkanı Ali Aykurt, geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında, Wikipedia’dan alıntıladığım bu tanımlamaya paralel bir vizyon çizdi.

Onun da ötesinde somutlaştırdığı bir dizi yatırım ve planlamadan söz etti.

Peki, bu vizyon ve planlama 20 bin civarında hemşerimizin yaşadığı ilçeye, daha çok bilinirlik, daha çok yatırım ve nihayetinde daha çok gelir sağlamaya yetiyor mu?

Henüz değil!

Gelir kaynaklarının yetersizliği, proje ölçeklerinin büyüyüp hızlanması önünde en büyük engel. Belediyenin merkezi idareden aldığı paya yerelde de ek destekler oluşturmak tabii ki çok önemli. Bunun için de kira gelirleri, çeşitli bağışlar, sponsorluklar yoluyla bütçe sağlama çabaları devam ediyor. Bu çabalar ise Başkan’ın kişisel ve siyasi ilişkileri yanında bürokrasi ile dirsek teması sayesinde oldukça iyi sonuçlar vermiş.

Pandeminin de etkisi ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kırsal turizmin önemi arttı. Düşünün ki Orhaneli’nin doğa sporları alanında sahip olduğu benzersiz imkânlar 22 milyon nüfusun barındığı bir coğrafyanın tam ortasında. Bu nüfusta Orhaneli’ye ilişkin farkındalık kazandırılabilir ve alt yapısı geliştirilirse, Orhaneli’nin tüm güzelliklerini gelir ve istihdama çevirebilir.

Bu arada, özellikle üzümsü meyve tarımı konusunda ciddi mesafeler alınmaya başlanmış. Bunun yöre köylerinde yaygınlaştırılması konusunda desteklerin önemine vurgu yaptı Belediye Başkanı Ali Aykurt.

Altını çizeceğim bir diğer nokta Başkan’ın konuşmasını tamamlarken ifade ettiği sloganları:

Doğanın ve Doğal İnsanların Şehri Orhaneli…

Bu slogan bana doğru gelmedi.

Fazla gerçekçi. Net genellemeler içeriyor. Oysa bir slogan hitap edeceğiniz kitlelerin hayal gücünü harekete geçirebilmeli. Hayal gücü ile tetiklenmiş insanları yönlendirmeniz, fikir ya da vaatlerinizin algılanıp sahiplendirilmesi daha kolaydır.

Nitekim bu doğrultuda bir iletişim biçimine dair anısını,basın toplantısı sonrası sohbet esnasında ı anlattı Başkan Ali Aykurt.

Orhaneli’ne daha önce gelmiş olsun ya da olmasın  bir misafiri kendisi davet ettiğinde, bu hayal ve merak duygularına hitap eden cümleler kurduğunu anlattı.

Böyle bir davetle bitirelim yazıyı:

Orhaneli’ye gelirken camları açın, esen kokuları ve orman seslerini duymak için daha yavaş sürün arabanızı. Akarsuların sesini duyabileceğiniz dere ya da çeşme kenarlarında duraklayabilirsiniz. Acele etmeyin, film platosunu andıran kayalık ve dik yamaçların heybetine bakakalın. Eğer Orhaneli’ye gelirseniz, kanyonda büyülü bir yürüyüşte ya da rafting yapanların heyecan ve neşeli sesleri ile “Beyce”nin bir yüzyıldan, diğer yüzyıllara  miras bıraktığı güzelliklerinden payınızı alacağınızı unutmayın…

Not: Basın toplantısı için oldukça keyifli bir program düzenlemiş olan Orhaneli Belediyesi Basın Halkla İlişkiler ve İdari personeline teşekkürler.

HABERLER