Yaşar İçen
Yaşar İçen
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

2024 Akre Nevruzu dünyayı buluşturdu

Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Başbakanı Mesrur Barzani’nin düzenlediği 2024 Akre Nevruz Programı vesilesiyle dünya Akre’de buluşmuş gibiydi.

Irak Dışişleri Bakan Yardımcısı Mohammed Bahr-aluloom ve Irak Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey yetkililerin, Irak’ta bulunan büyükelçilerin ve Bağdat ve Erbil’deki misyon temsilcilerinin misafir edildiği Akre Nevruz programında bulunmak benim için de büyük bir onurdu…

Öncelikle belirtmek istiyorum; Başbakan Mesrur Barzani’nin ve tüm protokol birimlerinin ev sahipliği kurumsal bir devlet anlayışı içerisindeydi. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü ve kusursuzdu. Kürt halkının mütevazi misafirperverliği 2024 Akre Nevruzu’nda bir kez daha kendisini gösteriyordu.

Teşekkürler Sayın Başbakan….

Nevruz bu yıl bereketli yağmurlar eşliğinde gelmişti; Erbil’e, Duhok’a, Zaho’ye, Akre’ye ve nicesine…

Yağan yağmura aldırış etmeden Nevruz’un heyecanına bizler de ortak olmuştuk. Genç, yaşlı, çocuk, kadın, erkek herkes en güzel yöresel kıyafetlerini giyip koşmuştu Akre’ye. Rengarenk elbiseleriyle Nevruz’a koşanlar, Akre Dağları’nı zirveden eteklerine kadar tomurcuk çiçekler misali süslemişti. Baharın ilk çiçekleri yeşermeden coşkulu yürekler açmıştı Akre’de.

Yağan yağmura rağmen yakılan ateşler etrafında söylenen şarkılar ve çekilen halaylar hız kesmeden devam ediyordu.

Bağdat Dışişleri Bakanlığı Protokolü, Bağdat’ta bulunan büyükelçiler ve Bağdat ve Erbil’deki misyon temsilcileriyle birlikte Başbakan Mesrur Barzani’nin Kürtçe gerçekleştirdiği Newroz konuşmasını dinlerken benim aklımda geçmişe dair sayısız hüzünlü anı canlanıyordu adeta. Yakın geçmişte coğrafyanın “Kürtleri yok saydığı” yıllar gözlerimin önünden film şeridi gibi geçiyordu…

Bırakın Nevruz kutlamayı “Kürt” kelimesini kullanmak, Kürtçe konuşmak, Kürtçe müzik dinlemek ve Kürtçe kitap yazıp okumak dahi yasaktı.

Günümüzde ise her şey tam istenen seviyede olmasa da geçmişin acılarını anımsadıkça mevcut kazanımlara daha sıkı sarılmak istiyor insan, geçmişin acı günlerine dönmemek ve huzuru daha ileriye taşımak için.

Şimdiki Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Dış İlişkiler Bakanı Safeen Dizayee işte tam da sözünü ettiğim sıkıntılı yıllarda (2000 yılında) Türkiye’de bir “Nevruz 2000 Ankara Programı” düzenlemişti ve gelen korkunç tepkilere tüm dünyayla birlikte maalesef hepimiz şahit olmuştuk…

Bakan Dizayee’ye, Nevruz’a, Kürtlere yönelik yapılan bu saygısızlık maalesef ki Türkiye’nin yakın geçmişteki “Kürtlere yönelik olumsuz bakış açısını” anlatmaya yetiyordu. Hemen hatırlatayım Bakan Safeen Dizayee o yıllarda KDP’nin Ankara Temsilcisi idi.

Evet dünya, Başbakan Mesrur Barzani’nin Nevruz programı ile ilk gün Akre’de buluştu.

Başbakan Masrour Barzani Nevruz programı öncesinde iftar yemeğinde karşıladı konuklarını. Ülkelerini temsilen büyükelçiler ve üst düzey kuruluşların temsilcileri Akre’deki iftar yemeğinde Kürt yemeklerinin lezzetine hayran kaldı.

İftar yemeğinde Nevruz’a ve coğrafyanın ihtiyaçlarına yönelik anlamlı ve kısa bir konuşma yapan Başbakan Barzani; “Nevruz, zulme karşı zaferi ve özgürlüğü, yeni bir dönemin başlangıcını simgelemektedir. IKBY’nin dirençli halkının Nevruz’u kutlu olsun” diyordu konuşmasının özetinde.

Aslına bakarsanız bana göre Başbakan Barzani göreve gelir gelmez “yeni bir dönemin ateşini” yaktı. Kadınları ve gençleri önemseyerek eğitim, üretim, istihdam, kurumsal işleyiş, bilinçlenme dönemini başlattı. Başbakan Barzani’yi göreve başladığı ilk günden bu yana siyaseten takip ediyorum, her kararını ve söylemini inceliyorum, yorumluyorum, yazıyorum ve ilk günden bu yana kendisine dair gerçekleştirdiğim analizlerimde/ön görülerimde yanılmadığımı her seferinde görüyorum. Bir adım attığında, bir cümle zikrettiğinde veya bir bakış attığında zihnindeki ve ruhundaki mantığın akış yönünü çok iyi anlıyorum artık.

Siyaset Bilimci olarak Mesrur Barzani’yi nasıl tanımlarsın diye sorarsanız; “O bir devrimci lider” derim.

Devrimci liderleri ilk başta herkes anlamaz, yaptıkları tam anlaşılmaz ve hatta çoğu zaman suçlanırlar!

Çünkü “ortamda gelişmeye dair ciddi sorunlar/sorunlular vardır” ve ilerlemeyi istemeyen tüm sorunların aşılması için devrimci bir lidere ihtiyaç vardır.

Sorunlu unsurlar alıştıkları rehavet-tembellik-haksız kazanım düzenini kaybetmemek için devrimin/devrimcinin önüne set çekmek için tüm kötülükleri yapmaktan kaçınmazlar elbette.

Önümüzdeki yazımda Irak Kürt Bölgesel Hükümeti’nden son analizlerimi elbette aktaracağım bu sebepten bugün fazla detaya girmek istemiyorum.

Bugün; Nevruz’a, baharın gelişine, rengarenk çiçeklere, halaylara, topraktan boy verip yükselen umutlara, IKBY’de akan coşkulu sulara, muhteşem doğaya, Korek Kayak Merkezi’nin cazibesine, bölgenin turizm potansiyeline değinmek istedim.

Nevruz Programının ikinci gününde Kürt Yönetimi dahilindeki sosyal, kültürel, doğal, tarihi güzellikleri tanıtmaya yönelik bir gezi hazırlanmıştı.

Irak Kürt Bölgesel Hükümeti Dış İlişkiler Bakanı Safeen Dizayee’nin bizlere mihmandarlık ettiği gezide hepimiz hayranlığımızı cümlelere ve bol bol çekip sosyal medya hesaplarımızdan paylaştığımız görüntülere yükledik. IKBY Dış İlişkiler Bakanı Safeen Dizayee giydiği yöresel kıyafetiyle, bilgisiyle ve her zamanki centilmenliğiyle ziyaret ettiğimiz yerleri öyle değerli bir anlatımla tanıtıyordu ki, hepimiz hayranlıkla masal kitaplarına ışınlanmış gibiydik. Nereye adım atsak ayrı bir doğa mucizesinin kapısını aralıyor gibiydik.

Dağları aşıp gelen coşkulu Ali Bey Şelalesi, tablo misali Rawanduz Kanyonu, yeşilin aşk kokulu tonları ve yollar boyu akıp giden buz gibi kaynak sular eşliğinde 1900 rakımlı Korek Dağı’nın eteklerine varmıştık. Muazzam manzaralar eşliğinde uzun ve keyifli bir teleferik yolculuğu sonunda Korek Kayak Merkezi’ne çıkmıştık. Korek Dağı zirvesinden bakınca mutlaka gidilip görülmesi gereken muazzam bir doğa manzarası vardı karşımızda. Korek Kayak merkezinde her ihtiyaca yönelik kusursuz konaklama alanları bulunur. Dört mevsimi güzel bu dağ yılın on iki ayı doğa ve sporseverlere hizmet veriyormuş.

Aynı gece Korek Dağı’nda Başbakan Barzani’nin katıldığı iftar yemeği ile yine dünya iftar sofrasında buluşuyordu…

İftar sonrasında dünyaca tanınan dinlenen Kürt sanatçıların seslendirdiği müzikler, ruhumuza ve zihnimize huzur getirdi.

Velhasıl-ı kelam Akre’deki 2024 Nevruz Ateşini, Başbakan Masrour Barzani ve misafir ettiği dünya temsilcileriyle birlikte yakarken dünya huzuruna dair tüm dualarımızı da bol bol ilettik gökkubbeye…

HABERLER