10 Kasım resmi tatil mi, okullar tatil olacak mı?

Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım saygıyla anılacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da törenlerle karşılanacak olan 10 Kasım gününün resmî tatil olup olmayacağı gündeme geldi. Vatandaşlar, 10 Kasım ile ilgili detayları merak etti. Peki, 10 Kasım resmî tatil mi, okullar tatil olacak mı?

10 Kasım resmi tatil mi, okullar tatil olacak mı?

10 Kasım 1938’de yaşamını yitiren Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, her yıl olduğu gibi bu sene de özlem ve sevgiyle anılacak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde özellikle Anıtkabir ziyaretleri gerçekleştirilecek. Bu önemli günde vatandaşlar, 10 Kasım’ın resmî tatil olup olmadığını merak ediyor. 10 Kasım’a kısa bir süre kala konu ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Peki, 10 Kasım resmî tatil mi, okullar tatil olacak mı?

10 KASIM RESMİ TATİL Mİ?

10 Kasım bu sene perşembe gününe denk geliyor. 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü resmî tatil olarak sayılmamaktır. Bu sebeple okullar ve diğer kamu kurumları faaliyetlerine devam edecektir.

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan çalışma ve iş takviminde 10-16 Kasım tarihleri arasından Atatürk haftası sebebiyle çeşitli etkinler düzenlenecek. Bununla birlikte günümüze kadar 10 Kasım tarihi hiçbir zaman tatil olmadı.

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENİ

10 Kasım günleri saat 09.05’te çalan siren sesleriyle birlikte Türkiye genelinde 2 dakika süreyle Atatürk anısına saygı duruşuna geçilmektedir. Akabinde Türkiye Büyük Millet Meclisi binası önündeki bayraklar hariç, Türkiye’deki tüm resmî binalarda ve ülkenin dış temsilciliklerde bayraklar, yas göstergesi olarak yarıya indirilir. Anıtkabir’de bulunan bayraklar diğer günlerde hiçbir sebeple yarıya indirilmez. Bayrağın sürekli çekili bulunmadığı yerlerde, bayrak önce göndere çekilir; daha sonra da yarıya indirilir.

Dolmabahçe Sarayı’nda Atatürk’ün hayatını kaybettiği odada düzenlenen anma törenine katılmak isteyenler uzun kuyruklar oluşturmakta, törenin ardından Atatürk’ün yatağına karanfiller bırakıp Saray’ı ziyaret etmektedir.

Ayrıca Türkiye’nin pek çok yerinden yüz binlerce insan, her yıl Atatürk’ü mezarı başında anmak için Anıtkabir’i ziyaret etmektedir.

10 KASIM’IN ÖNEMİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayata veda ettiği gündür. 1938 yılı 10 Kasım günü saat 9’u 5 geçe aramızdan ayrılan Atatürk o gün çeşitli etkinliklerle anılır.

Atatürk, 10 Kasım 1938 Perşembe sabahı saat 09:05’te İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda hayata gözlerini yumdu.

Naaşı büyük bir törenle Ankara’ya uğurlandı ve Atatürk 21 Kasım 1938 günü Ankara’da büyük bir törenle Ankara Etnografya Müzesi’ndeki geçici kabrine konuldu. 15 yıl sonra da 10 Kasım 1953’te kendisi için yaptırılan Anıtkabir’de toprağa verildi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir