ABD’de yakıt fiyatlarında tarihi rekor

Amerika’da 40 yılın enflasyon rekoru kırıldıktan saatler sonra yakıt fiyatlarında da galon başına 5 dolar eşiği aşıldı. Ülke tarihinde ilk kez yakıt bu kadar pahalı oldu. ABD Başkanı Joe Biden, enflasyon konusunda Rusya’yı suçladı. Yakıt konusunda ise ABD’li petrol şirketlerine yüklendi.

ABD’de yakıt fiyatlarında tarihi rekor

Ukrayna savaşı ve beklenenden yüksek enflasyon oranı Amerika’da ekonomik deprem etkisi yarattı. Ülke tarihinde ilk defa bir galon benzinin fiyatı 5 doları aştı. ABD son 40 yılın en yüksek enflasyonu ile mücadele ediyor. Amerikalılar ise giderek artan hayat pahalılığı ve enerji fiyatlarına tepkili. İmkanı olanlar hayatlarına olduğu gibi devam ediyor. Ekonomik gücü yetmeyenler ise alternatif çözümlere yöneliyor. Enflasyon ve fiyat artışları, Kasım’da ara seçimlerin yapılacağı ülkede hükümeti harekete geçirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, artan Fiyatlardan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i suçladı. Biden ayrıca petrol şirketlerine de yüklendi. İsim vererek son üç ayda milyarlarca dolar kâr elde eden Exxonmobil’i topa tuttu. Öte yandan fiyatların artmasına karşılık ABD’de ekonomik düzelme sürüyor. Mayıs’ta 120 milyar doları bulması beklenen bütçe açığı 66 milyar dolar olarak açıklandı. Böylece ABD’nin geçtiğimiz yıl 2 trilyon doları olan toplam bütçe açığı bu yıl 426 milyar dolara geriledi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir