AK Parti Bursa Milletvekili Kılıç: Türkiye enerjide büyük atılım yaptı

AK Parti Bursa Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Ahmet Kılıç, üreten ve çalışan Türkiye’nin en büyük gereksinimlerinden birinin enerji olduğunu vurgulayarak, Türkiye’de tüm alanlarda olduğu gibi enerji arzı noktasında da 22 yılda çok önemli mesafeler kat edildiğini belirtti.

AK Parti Bursa Milletvekili Kılıç: Türkiye enerjide büyük atılım yaptı

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın bakanlığın 2024 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptığı komisyon toplantısında Ak Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç da görüşlerini açıkladı.

Milletvekili Kılıç, konuşmasında sanayinin ve şehirlerimizin hiç durmayan enerji ihtiyacına çözüm bulmak için önemli adımlar atıldığına işaret ederek, “Bu yatırımlar sayesindedir ki enerji kurulu gücümüzde tam 3 kattan fazla bir artış söz konusu olmuştur; 32 bin megavattan 106 bin megavata yükselmiştir. 2023 yılı Eylül ayı sonunda yenilenebilir kaynaklara dayalı üretim tesislerinin kurulu gücünün toplam kurulu güce oranı yüzde 55’e, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim tesislerinin kurulu gücünün toplam kurulu güce oranı ise yüzde 66’ya ulaşmıştır yani toplam kurulu gücümüzün yarısından fazlası yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayanmaktadır” dedi.

“KURULU GÜCÜMÜZÜ 4 KATINA ÇIKARDIK”

Türkiye’nin 2002 yılında 12 bin 305 megavat olan yenilebilir enerji kaynaklı kurulu gücünün 2023 Ağustos ayı itibarıyla 58 bin 232 megavata ulaştığına işaret eden Ahmet Kılıç, “Bu süre zarfında 4 kattan fazla bir artış söz konusudur. Özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi kurulu gücünde önemli gelişim yaşanmıştır; on yıl öncesine kadar güneş enerjisi kurulu gücünden bahsedilmezken, 2023 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla GES kurulu gücü 10 bin 899 megavat seviyesine, yine, o dönemde bin 300 megavat olan RES kurulu gücü ise 11 bin 600 megavat seviyesine ulaşmıştır. Sera gazı emisyonlarının azaltılması için önemli rol yenilenebilir enerji tarafından karşılanmaktadır. Türkiye bugün yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada hızla yükselişe geçmiştir. Yine, rüzgâr kurulu gücünde de güneş enerjisi kurulu gücünde de Avrupa’da öncü konuma doğru gitmektedir” şeklinde konuştu.

“VERİMLİ ENERJİ KULLANIMIZ İÇİN DESTEKLERİMİZ SÜRÜYOR”

Enerji arzı konusunda alınan tedbirler ve izlenen politikalar kadar enerjinin verimli kullanılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Milletvekili Ahmet Kılıç, “Bakanlığımız, enerji verimliliğine dair projelere verdiği destekleri genişleterek sürdürmektedir. İmalat sanayimiz, tesislerdeki enerji verimliliğine yönelik yatırımlardan, 5’inci bölge teşviklerinden de faydalanmaktadır. Güney Gaz Koridoru’nun belkemiğini oluşturan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) 2018’de faaliyete alınmıştır. Aynı yıl Türkiye’nin enerji borsası EPİAŞ’ı İstanbul’da kurduk ve bölgemizde doğal gaz ticaretini gerçekleştiren ilk ticaret merkezi hâline getirdik. 2020 Türk Akım Doğal Gaz Boru Hattı’nı faaliyete aldık. Türkiye’yi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarabilmek için canla başla çalışmalarımızı devam ettiriyoruz” dedi.

“HALKIMIZIN REFAH SEVİYESİ İÇİN 508 MİLYAR TL AYIRDIK”

Bütçeden sağlanan kaynaklarla halkın refah seviyesini yükseltmek amacıyla hanelere sağlanan enerji giderlerine yönelik desteklerin altını çizen Ahmet Kılıç, şunları söyledi:

“Uluslararası piyasalardaki enerji fiyatlarının anormal yükselişi eminim ki herkesin malumudur. Doğalgazda ve elektrikte vatandaşımızın yanında olmaya devam ediyoruz ve sübvansiyon uygulamalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşlarımızın daha ucuz elektrik ve doğal gaz kullanabilmeleri için 2024 yılı bütçesinde 508 milyar Türk Lirası değerinde kaynak ayırılması öngörülmektedir. Sakarya Gaz Sahası’nın devreye alınmasıyla birlikte mayıs ayının sonuna kadar vatandaşlarımıza ücretsiz doğal gaz sağladık, sonraki on bir aylık dönem için ise vatandaşlarımızın 25 metreküpe kadar olan kullanımlarını ücretsiz hâle getirdik. Bakanlığımızın uzun yıllardır yürüttüğü politikalar sayesinde yerli ve millî enerji arayışı meyvelerini vermeye başlamıştır.

“ENERJİ BAĞIMLILIĞIMIZ ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜN TEMEL ŞARTI”

Dünyada karada yapılan en büyük 10 keşiften birini geçen sene Türkiye olarak bizler gerçekleştirdik. İnşallah, 2024 yılı sonunda tüketimimizin yüzde 20’sine denk gelen 200 bin varil üretim gerçekleştireceğiz. Tek derdimiz, yaptığımız keşiflerin ve yatırımların ülkemizin enerji bağımsızlığına katkısını en üst düzeye çıkarmaktır. Tıpkı savunma sanayisi gibi enerji bağımsızlığı da ülkelerin ve milletlerin gerçek özgürlüğünün vazgeçilmez şartıdır. Bunun için keşfettiğimiz her enerji kaynağıyla ne kadar iftihar etsek yeridir. Elimizde bulunan araştırma ve sondaj gemileriyle gerek Karadeniz’de gerekse Akdeniz’de milletimizin yarınlarını güvence altına alacak yeni kaynakların, hidrokarbon yataklarının keşif müjdelerini inşallah vermeye devam edeceğiz.”

Kılıç, konuşmasında Bakan Alparslan Bayraktar’a ve bakanlık kadrolarına teşekkür etti. Kılıç, “Hep birlikte Türkiye’nin geleceği için çalışıyor, üretiyor ve ortaya eser koyuyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Cumhur İttifakı olarak ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu gerçekleştirmek için durmadan, yorulmadan, bıkmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz diyorum” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir