Almanya yurt dışından eleman temin edecek!

Almanya’da birçok sektörde eleman açığı var gün geçtikçe ise daha da artıyor. Özellikle bilgi teknolojileri arasında on binlerce eleman arayışı var, ülkede üniversite mezunu bulmak ise zor bir durum haline geldi.

Almanya yurt dışından eleman temin edecek!

İşverenlere bağlı Alman Ekonomi Enstitüsü’nün (IW) Nitelikli İşgücü Güvencesi Yetkinlik Merkezi (Kofa) perşembe günü yaptığı açıklamada, 2022 yılında ülke genelinde bilgi teknolojileri alanında ortalama 67.924 boş pozisyon bulunduğunu ve bu rakamın gözlem döneminin başladığı 2010 yılından bu yana hiç olmadığı kadar yüksek olduğunu bildirdi. Aynı zamanda, bilişimci olma yeterliliğine sahip sadece 27.136 işsiz vardı.

Der Spiegel’in haberine göre Kofa uzmanları, ekonominin tüm sektörlerinde dijital altyapının giderek genişlemesi nedeniyle, sektörde kalifiye çalışanlara olan talebin arttığını bildirdi. 2015 yılından bu yana tüm bilişim işlerini nitelikli işsizlerle doldurmak mümkün olmadı.

ELEMAN AÇIĞI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIYOR

Pandemi sırasında ise boş pozisyon sayısında geçici bir düşüş yaşandı. Ancak 2021’den bu yana sayı yeniden önemli ölçüde artıyor. Araştırmaya göre, üniversite diplomasına sahip uzman açığı özellikle büyük. Geçen yıl sadece bu alanda yaklaşık 34.000 uzman açığı vardı. Kofa’ya göre, bu yeterlilik düzeyindeki her on boş pozisyondan sekizi için uygun nitelikte işsiz yoktu.

YURT DIŞINDAN ELEMAN TEMİN EDEBİLİR

Kofa uzmanları, bu açığın kısa ve orta vadede mezunlar tarafından kapatılamayacağını vurguladı. Yükseköğretimin ilk dönemlerinde matematik, bilgisayar bilimleri, doğa bilimleri ve teknoloji alanlarındaki öğrenci sayısı son yıllarda azaldığından mezun sayısında daha da düşüş beklenmektedir.

Bu durumda, şirketlerin bilişim sektöründeki kalifiye eleman sıkıntısıyla mücadele etmelerinin bir yolu da yurt dışından kalifiye eleman temin etmektir. Ancak umut verici bir strateji de diğer meslek gruplarından yatay geçiş yapanlara ve daha düşük nitelik seviyelerinden yukarı doğru hareket eden çalışanlara bir şans vermek.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir