Aşure malzemelerine büyük zam! Bu sene kazanlar boş kaldı

Paylaşmanın, bolluk ve bereketin simgesi olan, kazanlarda yapılarak komşulara dağıtılan aşureye vatandaş bu sene hasret kaldı. Artan maliyetler aşure malzemelerini de vurdu, vatandaşın kazanı bu yıl bomboş kaldı. Norm Haber muhabiri Ebru Taşdemir, Bursa’nın merkezinde Tuz Pazarı’ndaki aşurelik fiyatlarının nabzını tuttu, vatandaşın görüşlerini aldı.

Aşure malzemelerine büyük zam! Bu sene kazanlar boş kaldı

HABER: EBRU TAŞDEMİR –  KAMERA: DOĞUKAN BAĞARSAKÇI

Bolluk ve bereketin simgesi olan aşure için kazanlar kaynamaya başladı.

İncirden kayısıya, fındıktan nohuta kadar aşurenin içinde yok yok.

Ancak bu sene fiyatların artmasıyla birlikte aşure yapan sayısı da azaldı.

Geçen yıl 5 liraya satılan buğdayın kilosu bu sene 20 liraya yükselirken, kuru kayısı 70 liradan 200 liraya, kuru incir 60 liradan 140 liraya, fındık 90 liradan 160 liraya, fıstık 30 liradan 50 liraya nohut ve fasulye ise 25 liradan 50 liraya yükseldi.

Tuz Pazarı esnafı Mehmet Çağlar aşure malzemelerinin fiyatlarının bu sene yüzde 100-200 oranında arttığını, eskiden 1 kilo ile yapılan aşurenin bu yıl yarım kiloluk malzemelere kadar gerilediğini dile getirdi.

Çağlar: “3-5 gündür bir canlılık vardı pazarda, vatandaş bütçesine göre hareket etmeye çalışıyor evde olmayan malzemelerini buradan tamamlamaya çalışıyor. Fasulye nohut ve buğday gibi daha bir çok çeşidimiz var, ancak bazı insanlara çok pahalı geliyor. İmkanı olan 1 kiloluk buğdaydan yapmaya çalışıyor imkanı olmayanda yarım kiloluk buğdaydan yapmaya çalışıyor.

Yarım kilo buğdaydan yapılan aşure 160 liraya çıkıyor 1 kilodan yapılan aşurenin maliyeti ise 300 liraya çıkıyor. Ceviz, fındık, üzüm, kayısı gibi çeşitlerimiz var. Geçen yıla göre tabi fiyatlar 2-3 kat arttı. Şu an200 lira kayısının kilosu geçen yıl 70 liraydı. Müşterilerimizde imkanları el verdiğince almaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir