Bakan Bilgin ‘EYT nasıl çıkacak?’ sorusuna ilk kez yanıt verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT düzenlemesinin nasıl çıkarılacağı konusunda net açıklamalar yaptı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bakan Bilgin, düzenlemenin EYT’lilerin istediği şekilde çıkacağı yönünde ifadeler kullandı.

Bakan Bilgin ‘EYT nasıl çıkacak?’ sorusuna ilk kez yanıt verdi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapıldı.

Toplantının açılışında EYT düzenlemesinin Aralık ayında Meclis’e sevk edileceğini ve 2023 yılında uygulamaya gireceğini açıklayan Bakan Bilgin, toplantı boyunca yöneltilen sorulara yanıt verirken de “EYT nasıl çıkacak?” sorusuna ilk kez açıklık getirmiş oldu.

Bakan Bilgin’in Meclis tutanaklarına yansıyan açıklamaları şöyle:

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – “…EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün, bizim tespit ettiğimiz, 1,5 milyon civarında dediğim rakam, bizim haziran ayında aldığımız veri. Bu yıl sonu itibarıyla bu rakam değişir çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına, prim gün sayısıyla prim güne takılanlar mı gibi bir laf söylendi, doğru değil; öyle bir şey yok.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Prime takılanlar…

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Prime takılanlar olmayacak neden olmayacak? Çünkü o günkü yani 8 Eylül 1999 öncesi prim gün sayısı şartını değiştirmiyoruz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – 5 bin mi olacak?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Değiştirmiyoruz, 5 bin ve 5.400. Onu değiştirmiyoruz, bırak. Bu şeyleri, bu kötü senaryoları kafanızdan silin, öyle bir şey yok. Öncelikle şunu söyleyeyim…

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Gelecek sene dolduran, emekli olabilecek mi Sayın Bakan?

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Değerli arkadaşlar dinleyelim lütfen.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Gelecek sene gün sayısını dolduran emekli olabilecek mi?

NİLGÜN ÖK (Denizli) – Niye bağırıyorsunuz?

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Efendim, gelecek sene gün sayısını dolduran emekli olabilecek mi?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Peki bugün, bu arkadaşlar yani bu senenin sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon küsur 5 milyon falan, 5 milyon küsur rakamı yok zaten.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) 4 milyon 800 bin.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Sayılar bizde var. 4 milyon küsur insan ne olacak. Onlarda dediğim gibi 2 şartı kaldırmıyoruz; prim gün sayısı ve yıl sayısı; hanımlar için 20, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Bunu söyleyin ya.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir