Bakan Bilgin’den açıklama! Staj sigortasında son durum…

EYT düzenlemesinin Meclis’ten geçmesiyle EYT staj sigortası yeniden gündeme geldi. EYT staj ve çıraklık sigortasının başlangıç kapsamına alınıp alınmayacağı Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi kapsamında merak edilirken konuyla ilgili açıklama Bakan Bilgin’den geldi. İşte EYT staj ve çıraklık sigortasında yaşanan son durum..

Bakan Bilgin’den açıklama! Staj sigortasında son durum…

EYT staj ve çıraklık döneminin EYT’ye dahil edilip edilmeyeceği merak konusu oldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Meclis’ten geçip yasalaşmasıyla “Staj ve çıraklık sigortası EYT’ye dahil edilecek mi, EYT staj dönemi başlangıç sayılacak?” soruları gündeme geldi.

İşte konuya ilişkin merak edilen soruların yanıtı ile yaşanan son gelişmeler…

EYT YASASI MECLİS’TEN GEÇTİ

“Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. Teklifin emeklilik ile ilgili hükümleri, TBMM’ye sunulan haliyle yasalaştı. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaşa bakılmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi koşulunu yerine getirerek emekli olabilecekler.

EYT’DE STAJ SİGORTASI SAYILACAK MI?

Habertürk’ün aktardığına göre Bakan Bilgin, “Staj mağduru diye bir kavram doğru değil. Primini yatırmamış kişiler primini yatırmadan emekli olabilir mi, patronları kim? Kendi adlarına sigorta primi yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Siz kendi iş verenlerinize sorun, staj için gelen çocuklar için prim yatırırsanız staja alır mısınız. Staj bir eğitimdir, bu durumu siz de yaşamışsınızdır. Kavramları doğru kullanın” değerlendirmesinde bulundu.

EYT’DE STAJ SAYILIYOR MU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj süresinin EYT kapsamında sayılıp sayılmayacağına dair, “Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor..” ifadelerini kullandı.

STAJ SADECE EYT’NİN DEĞİL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN TAMAMINI İLGİLENDİRİYOR

Türkiye’de SGK mevzuatına göre staj ve çıraklık sigortası olanların bu sigortaları başlangıç olarak kabul edilmiyor. Bu sürelerin borçlanmaları da yapılamıyor.

Staj konusu aslında EYT’nin bir konusu değil. Daha geniş bir kesimi kapsayan bir konu olarak dikkat çekiyor. Stajın emeklilik sigortası girişine dahil edilmesi demek sadece EYT’lileri değil bundan önceki ve sonraki tüm vatandaşları kapsayan emeklilik sistemi düzenlemesi demek. Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem bulunmuyor.

KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER?

Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ancak staj sigortası bu kapsamda değerlendirilmeyecek.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir