Doğu Akdeniz’de kritik adım! Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon anlaşması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve beraberindeki heyet, temaslarda bulunmak üzere Libya’ya geldi. İki ülke arasında ‘Hidrokarbonlar’ ve ‘Protokol’ alanlarında Mutabakat Muhtıraları imzalandı.

Doğu Akdeniz’de kritik adım! Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon anlaşması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Libya’daki siyasi geçiş süreci ve bu kapsamda seçimler konusunun ele alınması, askeri eğitim işbirliği dahil ikili ilişkilerin gözden geçirilmesi ve bölgesel meselelerde görüş alışverişinde bulunmak üzere Libya’ya geldi. Türk heyet, Libya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Necla Manguş ve diğer yetkililer tarafından karşılandı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Çavuşoğlu, “Libya’ya ve Libyalı kardeşlerimize desteğimizi yinelemek ve temaslarda bulunmak üzere geniş bir heyetle Trablus’tayız” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle; Bundan sonra daLibya’nın yanında olacağız, desteklemeye devam edeceğiz. Doğusu ile Batı ile Libya bizim için çok önemlidir. Libya’da tüm kesimlerle görüşüyoruz.

İki tane anlaşma imzaladık. Şu anda arkadaşlarımız üzerinde müzakere etmeye devam ediyor. Çok sayıda taslak belgeler var. Bu belgeler üzerinde müzakerelerimizi yapıcı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu anlaşmaları da bir sonraki stratejik iş birliği konseyi toplantısında imzalamayı düşünüyoruz. Deniz yetki alanlarında mutabakat sağlandı.

Güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırası istikrar konusunda önemlidir.

Akdeniz’den tüm kıyıdaş ülkeler eşit fayda sağlamalı.  Doğal gaz alanında da mutabakat muhtırası imzalayacağız.

Siyasi çözüm için bir yol haritasına ihtiyaç var.

Şartlar oluştuğu zaman Bingazi Başkonsolosluğumuzun açılışını gerçekleştireceğiz.

THY’nin uçuşlara tekrar başlaması için çalışıyoruz.

İmzaladığımız hidro karbon anlaşması denizde, karada kazan-kazan anlayışıyla hem Türk hem Libya firmalarının kazançlarına işaret ediyor.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir