Bakan Kurum duyurdu: Deprem bölgesinde kaç konutun temeli atıldı?

Katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem bölgesinde bugün itibarıyla 42 bin konutun temelinin atıldığını duyurdu.

Bakan Kurum duyurdu: Deprem bölgesinde kaç konutun temeli atıldı?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurum açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“6 Şubat sabahı bütün Türkiye derin bir acıyla uyandı. Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkisi altında alan ve 14 milyonu etkileyen asrın en büyük felaketiyle karşı karşıya kaldık. Her afette olduğu gibi vatandaşımızın yanındaydık. Depremden 2 saat sonra bölgeye gittik. Biz gittiğimizde arama kurtarma çalışmaları başlamıştı. O gün hava şartları çok kötüydü. Karayolu güzergahı yer yer çökmeler, kaymalar, kaya düşmeleri nedeniyle kısıtlı şartlarda imkan verebiliyordu.

11 ilimizde 270 bin personelle çalışmalar yapıldı. Devletimiz her türlü imkanıyla oradaydı. 5 milyon 835 bin bağımsız bölüm incelendi. Bina olarak 2 milyon 150 bin binada inceleme yapıldı. 876 bin 125 bağımsız bölümün ağır hasarlı, yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı olduğunu tespit ettik. En büyük yıkım Hatay ilimizde. 1 trilyon 600 milyar lira konut alakalı zarar söz konusu.

KALICI KONUTLAR 11 İLDE EŞ ZAMANLI BAŞLADI

Kalıcı konutların yapımı için 11 ilimizde eş zamanlı çalışmalar başladı. Depremin üzerinden 2 ay geçti, biz eş zamanlı çalışıyoruz. 78 bin konutumuzun sözleşmesini imzaladık. Bugün itibariyle 42 bin konutumuzun temelini attık. Ayın 13’ün sayın Cumhurbaşkanımız Malatya’ya teşrif edecekler.

‘143 BİN TOKİ KONUTUMUZ DİMDİK AYAKTAYDI’

Bu depremde 143 bin TOKİ konutumuz dimdik ayaktaydı. TOKİ’miz burada çok önemli bir sınav verdi. Kısmen hasar oldu ama hiçbir binamız yıkılmadı. Bu binalarda yaşayan 600 bin insanımızın burnu bile kanamadı.

MAYIS SONUNA KADAR 319 BİN KONUT

Rezerv alanlarda amacımız 1 yıl içerisinde vatandaşlarımıza konutları teslim etmek. Mayıs ayının sonuna kadar 319 bin konutu başlatmayı hedefliyoruz. Daha önceki depremlerde biz 6. ayda teslimlere başladık. Burada da aynı anlayışla yapacağız. Verdiği sözü tutan bir devlet idaresi söz konusu.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir