Bakan Varank’tan Kılıçdaroğlu’na: İzmir’de çiftçi yok mu?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’te temaslarda bulundu. Ana muhalefeti eleştiren Varank, “CHP Genel Başkanı, Şanlıurfa’ya gitti; ‘Belediyeyi verin biz çiftçilere elektriği bedava vereceğiz’ dedi. Siz inandınız mı? İzmir, Aydın, Adana büyükşehir belediyeleri CHP’de, oralarda çiftçi yok mu? Elektriği bedava veriyor mu?” diye sordu.

Bakan Varank’tan Kılıçdaroğlu’na: İzmir’de çiftçi yok mu?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, çeşitli inceleme ve açılış törenlerine katılmak üzere Gaziantep’e geldi. İlk olarak Gaziantep Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Varank, burada Vali Davut Gül’den kente ilişkin bilgiler aldı. Bakan Varank, daha sonra valilikte düzenlenen ‘GAP küçük ölçekli sulama işleri programı Gaziantep projeleri’ imza törenine katıldı. Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün de katıldığı törende; GAP İdaresi Başkanı Hasan Maral, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin protokol imzaladı.

İmza töreninin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Mustafa Varank, Gaziantep’e değer katacak projelerin imza töreni ve açılışları için kente geldiğini söyledi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte yerel kalkınmadan da sorumlu bakanlık konumuna geldiğini vurgulayan Bakan Varank, “Ne demek bu; biz kalkınma ajanslarımızla, bölge kalkınma idarelerimizle şehirleri, hatta ilçeleri değerlendiriyoruz, o şehirlere o ilçelere projeler geliştirip yerel paydaşlarımızla birlikte o projeleri hayata geçiriyoruz” dedi.

Protokolü imzalanan proje ile Gaziantep’te tarımsal ürün kalitesi ve veriminin artacağını dile getiren Bakan Varank, şöyle konuştu:

“İmzasını attığımız sulama projesi, bir tarım kenti olan Gaziantep’in tarımda ürün kalitesini ve verimliliğini artıracak. Daha önce Nizip, Oğuzeli ve Şahinbey ilçelerinin sulamalarının yenilenmesiyle ilgili hem başkanımız hem valimiz bize gelmişlerdi, GAP İdaresi’nden projelerin desteklenerek bölgedeki çiftçilerin sulama kanallarının yenilenmesine ihtiyaç duyulduğunu söylemişlerdi. Biz de GAP İdarimizle projeyi çalıştık. Şimdi burada 75 milyon liralık bir projeden bahsediyoruz, bunun 60 milyon lirasını GAP İdaresi olarak biz karşılayacağız ve 103 bin dekarlık arazi tekrar doğru bir şekilde sulanmaya başlayacak. Oradaki çiftçilerimiz ürünlerini artıracaklar, tarımsal katma değeri artırmış olacağız. İnşallah bunun yanında farklı sulama projelerini yine belediye başkanımız ve valimizle çalışıyoruz. GAP İdaremiz ve kalkınma ajansımızla bu projeleri desteklemeye devam edeceğiz. Buradan güneş enerji santrali açılışına gideceğiz. Orada da tarımsal sulamada girdi maliyetlerini düşüren elektrik maliyetlerini düşüren güneş enerji santralimizin 5 megavatlık ilk etabının açılışını yapacağız. Tabi Gaziantep bizi fahri hemşehrisi yapmıştı her ne kadar ben kendimi asli hemşehri görsem de her şehir olduğu gibi Gaziantep’e de hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Bu şehir gerçekten yatırımın, hizmetin en güzelini hak ediyor. Şimdiye kadar ülke ekonomisine verdiği katkıları önümüzdeki dönemde katlayarak sürdürme potansiyeline sahip bir şehrimiz. Onun için buraya yapılan her bir yatırım gerçekten misliyle katma değer olarak hem şehrimize hem ülkemize dönebiliyor. Bu 75 milyon liralık sulama projesi hayırlı uğurlu olsun.”

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİNİN AÇILIŞINA KATILDI

SANAYİ VE TEKNOLOJI BAKANI MUSTAFA VARANK, GAZIANTEP’IN NIZIP ILCESINDE 5 MEGAVATLIK GUNES ENERJISI SANTRALI ACILIS TORENINE KATILDI.
FOTO: KADIR GUNES – GAZIANTEP – DHA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’in Nizip ilçesinde Hancağız Güneş Enerjisi Santrali’nin açılış törenine katıldı. Eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bürokratlar ve çok sayıda kişinin yer aldığı törende konuşan Bakan Varank, 20 yıldır Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte büyük mücadele verdiklerini söyledi. Taş üstüne taş koymak ve ülkenin ihtiyacı olan projeleri hayata geçirmek için gece gündüz çalıştıklarını dile getiren Bakan Varank, “Biz ülkemizin vatandaşlarının ihtiyaçlarını vatandaşlarımızla buluşturmak için gece gündüz çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı’mızla birlikte Amerika’dan gece döndükten sonra dün sabah Adıyaman’a gittik. Orada açılışlar yaptık ve programlara katılıp buraya geldik. Buradan da Kahramanmaraş’a gideceğiz. Biz bu gayreti niye gösteriyoruz? Çünkü biz dertliyiz, biz dert sahibiyiz. Biz biliyoruz ki eğer çalışırsak her şeyi hak eden aziz milletimizi hak ettiği seviyeye getirebiliriz. Onun için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Gaziantep’in bu bölgenin ne kadar büyük potansiyeli olduğunun farkındayız. Buraya yapılan yatırımın misliyle katma değer olarak Gaziantep ve Türkiye ekonomisine katkı sağladığını iyi biliyoruz. Halka hizmetin hakk’a hizmet olduğu anlayışıyla 20 yıldır siyasetimizi yürütüyoruz” diye konuştu.

Bölgenin bereketli toprakları ile sadece Türkiye’yi değil dünyayı besleyecek potansiyel ve kapasiteye sahip olduğunu dile getiren Bakan Varank, şöyle devam etti:

“Burada çiftçilerimizin sulama sıkıntıları vardı. Pompaj istasyonlarının enerji maliyetleriyle ilgili çiftçilerimizin sıkıntıları vardı. Nasıl proje yaparız ve verimi, rekolteyi artırabiliriz, düşüncesiyle bu proje hayata geçirildi. Proje kapsamında buraya 30 milyon lira katkı sağladık. Burada kurduğumuz santralle sulama maliyetlerinin tamamını karşılayabileceğiz. 35 bin dekarlık arazide artık pompajla ilgili elektrik faturası bu bölgeye gelmeyecek. 5 megavatlık santrali 15 megavata çıkarmak için de destek vereceğiz. Sulama kanalları faaliyetleriyle ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan destek alarak Barak Ovası’nı daha çok sulayacağız. Sulama kanalları yatırımları yapıyoruz ve bunları 10 senede güncellemek zorunda kalıyoruz. Çiftçilerimizin zaman zaman bilinçli kullanımla ilgili sıkıntıları oluyor. Sulama kanalını kırıp suyu kendi tarlasına akıtıyor, diğer tarlaların suyuna tecavüz ediyor. Bunu da yapmamız, tarımı bilinçli yapmamız suyun dünyada en değerli varlık olduğu bilinciyle kullanmamız lazım. Biz elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz ve elektrik santrali ile elektrik maliyetini ortadan kaldıracağız. Biz enerjiyi vereceğiz, siz rekolteyi vereceksiniz ve hızlı şekilde buraları kalkındıracağız.”

‘DÜNYADA YAŞANAN TÜRBÜLANSI DA ATLATACAĞIZ’

AK Parti iktidarının 20 yıldır milletin verdiği enerji ile millete hizmet ettiğini dile getiren Bakan Varank, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştirerek, şunları söyledi:

“Bu işleri nasıl yapıyoruz? 20 yıldır vatandaşımız bizim arkamızda dimdik durdukları için yapabiliyoruz. 20 yıldır Türkiye’nin neye ihtiyacı varsa o yatırımları milletimiz arkamızda durduğu için yapıyoruz. 2023 seçimlerinde sizin vereceğiniz enerjiye bizim ihtiyacımız var. 2023’te milletimiz bize o enerjiyi verecek. Çünkü bu ülkenin imkanları olabilir ama o imkanları doğru yönetebilmek, netice almayı getirir. Sizin kaynağınız tek başına yeterli değil, beceriksizseniz bir şey yapamazsınız. Bakın CHP Genel Başkanı, Şanlıurfa’ya gitti; ‘Belediyeyi verin biz çiftçilere elektriği bedava vereceğiz’ dedi. Siz inandınız mı? İzmir, Aydın, Adana büyükşehir belediyeleri CHP’de, oralarda çiftçi yok mu? Elektriği bedava veriyor mu? Neden öyle bir kabiliyetleri yok. O kabiliyet, tecrübe ve adanmışlık kimde var? Recep Tayip Erdoğan’da var. Allah’ın izniyle biz 20 yılda nasıl ülkede büyük devrim yaptık, ekonomiyi 3,5 kat büyüttük, milli geliri artırdık, inşallah şu an dünyada yaşanan türbülansı da atlatacağız. Türbülanslı sıkıntıların yaşandığı dünyada Türkiye gemisini yine biz Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde rotada tutacak ve 2023 sonrası aydınlık Türkiye’yi inşa edeceğiz.”

‘2023 SEÇİMLERİ ÖNEMLİ DÖNEMEÇ’

SANAYI VE TEKNOLOJI BAKANI MUSTAFA VARANK, GAZIANTEP’TE SULAMA PROJELERI IMZA TORENINE KATILDI.
FOTO: GAZIANTEP – DHA

Cumhurbaşkanı’nın, Orta Asya ve ABD’de liderler ile bir araya geldiğini hatırlatan Varank, tüm liderlerin Erdoğan ile görüşerek destek istediğini dile getirip, şöyle konuştu:

“Cumhurbaşkanı’mızı ziyarete gelen dünya liderlerinin tek gündem maddesi vardı. Kışı, enerji krizini nasıl atlatacakları konusu gündemlerindeydi ve Cumhurbaşkanı’mıza gelip ‘Bizimle beraber hareket eder misiniz’ diyerek görüştüler. Bakıyorsunuz, bir zamanlar barış denizi olan Karadeniz’de şimdi iki komşu Rusya ve Ukrayna büyük bir savaşa. Dünya acaba ‘Barış masası kurulur mu?’ dediğinde dünyanın aklına Türkiye geliyor. Tahıl kriziyle ilgili problem var ‘kim arabulucu olur’ denildiğinde dünyanın aklına Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Bu gücü nasıl elde ettik. 20 yılda verdiğimiz mücadele ile her alanda yaptığımız başarılar sayesinde elde ettik. Bu nedenle 2023 önemli bir dönemeç. Türkiye’nin rotası, tam bağımsız mı olacak, kendine yeten ülke mi olacak yoksa Avrupa ve ABD’nin ağzının içine bakacak ülke olarak devam mı edecek; 2023’te bunun kararını vereceğiz. Allah’ın izniyle biz milletimize güveniyoruz. Milletimiz o enerjiyi bize verecek, biz de ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz.”

Bakan Varank, konuşmasının ardından beraberindekilerle santralin açılışını gerçekleştirdi.

Barak Sulama Projesi kapsamında devreye alınan santralin 3 ayda 1,6 milyon TL’lik elektrik üretip, bölge çiftçisinin enerji maliyetini büyük oranda azaltması, Fırat Nehri’nden gelen suyla sulanabilir arazinin 8 bin dekardan 101 bin dekara ulaşması ile çiftçinin elde edeceği ürün rekoltesinin artması hedefleniyor.

FISTIK İŞLEME TESİSİNİN AÇILIŞINA KATILDI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’te yapımı tamamlanan ‘Pilot Ölçekli Antep Fıstığı İşleme Tesisi’nin açılışına katıldı. Törende konuşan Bakan Varank, Türkiye’nin güçlü bir tarım ülkesi olduğunu ifade etti. Tarımı katma değerli bir üretime çevirmenin yolunun gıda endüstrisinden geçtiğini anlatan Bakan Varank, “Gaziantep’te de Antep fıstığının işlenmesiyle ilgili bir pilot projeyi şehrimize kazandırdık. Bu pilot tesisi Antep fıstığını doğru bir şekilde işlemek isteyen, sanayileştirmek isteyen farklı firmalarımız gelip burayı ziyaret edecekler. Bu işin en doğrusu ve verimlisi nasıl yapılır, Antep fıstığı teknolojilerinde dünya nerede gelip burada bunu inceleyecekler. Kendi işletmelerinde bunu uygulayacaklar. Bunun yanında küçük ölçekli üretim yapmak isteyen üreticilerimize de biz buradan fason şeklinde hizmet vereceğiz. Küçük üreticiler burada kavurmasını, işlemesini yapabilecekler. Avrupa Birliği ile ortak desteklediğimiz 1,5 milyon avroluk bir hibeyi Gaziantep’e verdik. Böyle güzel bir tesisi de yereldeki paydaşlarımızla birlikte şehrimize kazandırdık” diye konuştu.

Gelecek yüzyılda dünya siyasetini su, gıda ve enerjinin belirleyeceğini, Türkiye olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Bakan Varank, “Karadeniz’de biliyorsunuz gazımızı keşfettik. Önümüzdeki yıldan itibaren vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Daha iyi tarım yapmakla ve söyle ilgili ciddi çalışmalarımız var. Biz şehrimizi, ülkemizi kalkındırmaya devam edeceğiz. Buradaki tesis sadece Gaziantep’e değil, çevre illere başta Şanlıurfa olmak üzere hizmet edecek. İnşallah buradan güzel neticeler alacağız” dedi.

Bakan Varank, konuşmasının ardından açılışını yaptığı tesisi gezdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir