Kanal7 ekranlarında yayınlanan Başkent Kulisi programına konuk olan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş yerel seçim sürecine ilişkin bilgi verirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa’ya geleceği tarihi duyurdu.
Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in hazırlayıp sunduğu Başkent Kulisi programına konuk olan Başkan Aktaş, canlı yayında ‘6.5 yılda Bursa’ya neler kazandırdı, Bursa’yı depreme hazırlamak için neler yapıyor?, Bursa’da kentsel dönüşüm süreci, Anketler Bursa için ne söylüyor?’ sorularına yanıt verirken Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa’ya 28 Mart’ta geleceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın programı ile ilgili detaylar ise önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.
İşte Alinur Aktaş’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar…
“BURSA’DA 6 BUÇUK YILDIR DOLU DOLU VAKİT GEÇİRDİK”
6 yıldır Bursa’da dolu dolu geçirdik. Bursa’yı iyi okumak lazım. Çok hızlı göçlerle büyümüş, 50 senede 7 kat büyümüş bir üretim üssü. Yerli otomobilimiz TOGG, Bursa’da üretiliyor. Bursa aynı zamanda bir meyve üretim deposu gibidir.
Bu hızlı büyümenin Bursa’da getirdiği sonuçlar var. Bursa da deprem kuşağında. Buna hazırlık yapılması gerekiyor.
“EN UCUZ ULAŞIM, SU, EKMEK BİZDE”
Ülkenin etrafındaki ekonomik konjoktürlere rağmen Allah’a hamdolsun biz kentsel dönüşümler yapıyoruz. Otobüs sayısını arttırdık. Türkiye’nin ilk beş büyük büyükşehiri arasında en ucuz ulaşımı, en ucuz suyu, en ucuz ekmeği bizde. 400 bin günlük Halk Ekmek yapıyoruz. İstanbul Halk Ekmek olarak yüzde 12’sini, Ankara yüzde 18’ini üretiyor toplam tüketimin biz ise; yüzde 22’sini üretiyoruz. Bunlar hepsi önemli rakamlar.
30 büyükşehir arasında 17. sıradayız su pahalılığı konusunda. Genelde CHP belediyeleri ön sırada. Kayıp kaçak önlemede Türkiye birincisiyiz şu an. Yani kaynaktan şehre inen sudaki kaybı önlemede birinciyiz, ödül aldık. Altyapıya yatırım yapmazsanız maliyetiniz de fazla olur.
Biz de yeni projelerimizde emeklilerimizi önceleyen ayakları üstüne basan projeleri devreye koyduk. Sayın Cumhurbaşkanımız da bunun müjdesini verdi. ‘Asla sene başı beklenmeden tekrar iyileşmeler yapılacak’ dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM FAALİYETLERİ
Bursa Osmanlı’yı kuran şehir. Osmanlı’nın ilk başkenti. Osmanlı’nın buram buram kokusunu alıyorsunuz tarihi mekanlarla. Tarihi belediye binamızın da içerisinde bulunduğu alan 480 dönümlük UNESCO Dünya Mirası Lisesi’ndeki Hanlar Bölgesi. Hanlar bölgesinin etrafını örseleyen 50-60 yıl önce yapılan yapılar vardı. Bursa belediye başkanlarının en büyük hayali bu binaları yıkmak ve Hanlar Bölgesi’nin güzelliğini ortaya çıkarmaktı. Önce bu projemizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ilettik. Murat Kurum Bakanımıza da teşekkür ediyorum. Acele Kamulaştırma kararı çıktı ve Çarşıbaşı Meydan Projesi ortaya çıkarıldı. Kötü yapılar ortadan kaldırıldı. Nihayetinde artık daha fazla turisti ağırlıyoruz, esnafımız memnun. Yaklaşık 280 civarında bağımsız bölge yıkıldı.
Bizim de KİPTAŞ gibi BURKENT diye bir şerketimiz var. Göreve geldiğimde 17 Milyon cirosu olan, 12 tane çalışanı olan bir şirketti BURKENT. Harfiyat döküm sahalarını işletiyordu sadece. Şu anda 40 tane mimar, mühendis ve şehir plancısı çalıştırıyor. 5 tane ofis açtı. Kentsel dönüşümü anlatıyoruz insanlara. 10 bin 300 konut dönüştürdük. Biz İstanbul’un beşte biri büyüklüğünde bir şehiriz. Ama biz bu projeye 6 Şubat depremlerinden önce başladık.”
YORUMLAR