Bilim Kurulu Üyesi: Post Covid’e dikkat

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener,” Bu sendromu yaşayanların bazılarında çok ciddi dirençli kas, eklem ağrısı, uykusuzluk, çarpıntı hissi, yüksek tansiyon atakları, nefes darlığı, yol yürümede güçlük görülebiliyor” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi: Post Covid’e dikkat

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Koronavirüs vakalarındaki düşüşü değerlendirirken, ‘post Covid-19’ sendromuna dikkat çekti.

Covid-19’dan 12 hafta sonra bile şikâyetlerin devam etmesi olarak bilinen ‘post Covid-19’ sendromunun ayaktan hastalarda yüzde 10- 30, ağır atlatanlar da ise yüzde 80’lerde görüldüğünü kaydeden Şener, her 10 Covid hastasından 1’inde rastlanıldığını söyledi.

‘TEK YÖNLÜ TEDAVİ OLMAZ’

Omicron’ varyantının yaygınlaşıp, takip sürecinin uzamasıyla ‘post Covid-19’ sendromu gibi bazı klinik tabloların görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Şener”Bu hasta grubu tek başına enfeksiyon hastalıkları hekimini ilgilendirmiyor. Bu hastalar fizik tedavi uzmanları, kardiyolog, nörolog ya da kulak burun boğaz uzmanlarına da gidiyor.”

‘TANI NET AMA TEDAVİ DEĞİL’

“Nefes darlığı ile göğüs hastalıkları uzmanına gidiyorlar. O nedenle bu hasta grubunun biraz da farklı uzmanlık branşlarıyla multidisipliner ele alınıp incelenmesi gerekiyor. Tanı net ama tedaviyle ilgili bir netlik yok.”

“Hastaların ciddi kesimi bunu psikolojik olarak algılıyor. Kas eklem ağrıları ile devam eden tablo uykusuzluğa sebep olduğu için kişinin duygu durumunu da bozuyor. Sinirlilik, uykusuzluk ve depresyon gibi algılanabiliyor” dedi.

‘AĞIR GEÇEN HASTA GRUBUNDA GÖRÜYORUZ’

Belirli yaş aralıklarına dikkat çeken Prof. Dr. Şener, “Çocukluk yaş grubunda da görülmeye başladı. Cinsiyet ve yaş ayrımı gözetmiyor. Genelde Covid-19’u ağır geçiren hasta grubunda daha fazla görüyoruz.”

“Hele yoğun bakımda yattıysa daha sık rastlanıyor ama bazen de hafif atlatanlarda devam eden eklem ağrıları geçmeyen bel ağrılarını görüyoruz. Hastaların ‘post Covid-19’ sendromuna karşı alabileceği bir önlem yok.”

“Tanıyı doğrulamak gerekiyor. İlaç tedavileri, yaşamsal öneriler var. Uzmanlarla irtibata geçerek bu tablonun hafif atlatılmasını sağlayabilirler” diye konuştu.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir