Bozbey tek tek açıkladı! Bursa Büyükşehir’in borcu, yeğen ataması…

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulunmak üzere ‘Genel Değerlendirme Toplantısı’ düzenledi. Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan Bozbey, iki gündür Türkiye gündemine oturan atama tartışmalarıyla ilgili olarak “Gereğini yaptık” dedi.

Bozbey tek tek açıkladı! Bursa Büyükşehir’in borcu, yeğen ataması…

Haber: SİMLANUR İNCE

Kamera: MESUT ERDOĞAN

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 31 Mart yerel seçimleri sonrası basın mensuplarıyla gündeme dair açıklamalarda bulunmak üzere Genel Değerlendirme Toplantısı’nda buluştu.

Düzenlenen toplantıya, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP İlçe Belediye Başkanları, CHP Bursa Milletvekilleri katıldı.

Bozbey, her ayın ilk haftası düzenlenen toplantılarla basınla buluşacağını ve gelişmeleri aktaracaklarını belirterek konuşmasına başladı. Bozbey, “Son 2 gündür gündemi meşgul eden konuyla ilgili açıklama yapmak istiyorum. Netleşmemiş bir konunun kamuoyunu meşgul etmesini önemsiyorum. Liyakatlı ve deneyimli kadrolarla hizmetlerimizi sunacağımızı söylemek istiyorum. 1 Nisan sabahı gülümseyen bir Bursa’ya uyandığımız günden beri karşılaştığımız tabloyu sizlerle de paylaşmak istiyorum. Bizi göreve layık gören Bursa halkımıza da teşekkür ediyorum. Kentimizin sorunları için yaratıcı ve yapıcı çözümler bulurken asla ayrımcılık yapmayacağız. Hem ortak akılla hem de kapsayıcı şekilde hareket edeceğiz. Mazbata sürecinde birçok Büyükşehir’de seçilmiş Başkanlar kısa sürede aldı. Bizim mazbata sürecimiz biraz uzadı ve bekletiliyordu. Bursalı hemşehrilerimizle buluşmamızda ve çalışmaya başlamamızı engelliyordu. Resmi olarak 5 Nisan tarihinde mazbatamızı aldık. 6 Nisan 2024’te de devir teslim törenimiz gerçekleşti. Belediye hizmetlerine başlamak için orada görevi teslim aldık. Hemen ardından resmi tatil bayram tatili demeksizin çalışmalarımıza başladık. Belirsizlik sürecini kendi çıkarları için kullananlar, tazminatlarını alanlar, içeride işlemleri sürdürenleri biliyoruz. Gerekeni de yapacağız. Hiç kuşkunuz olmasın” diye konuştu.

“BORCUMUZ 7.1 DENDİ 20 MİLYAR LİRA OLDUĞU TESPİT EDİLDİ”

Burada biz olduğumuz sürece Bursalı’nın hakkı yenmeyecek. Önce söz verdiğimiz gibi suya yüzde 25 indirim yaptık. Sonrasında dilimiz, kimliğimizdir diyerek tabelalarda beklenen kararı aldık ve uygulamaya da başlıyoruz. Yıllardır mücadelesini verdiğimiz yol kenarlarındaki otopark sorununu da çözdük ve ücretsiz hale getirdik. Bursalıların önceki dönem borçlarını da siliyoruz. Kamuoyunun taleplerini de dikkate alarak spor salonu inşaatında değişiklik yapmak üzere proje çalışmalarımıza başladık. 5 bin seyirci kapasitesini çıkarmak üzere yoğun biçimde çalışılıyor. Kayapa’daki Katı Atık Depolama Tesisi’nde de kamuoyu tepkisi vardı. Bu projenin de çalışmalarına son verildi. Ortak akılla daha doğru yer arayışında bulunuyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren şirket müdürlerinden, daire başkanlarından raporlar almak üzere toplantılar yaptık. Hala da devam ediyor. 15 iş günü içerisinde Büyükşehir Belediyesi borçlarının da yüzde 60-70 oranında tespitini yaptık. Önceki dönem belediye başkanı 7.1 milyar lira olduğunu belirtmişti. Devir teslim esnasında Yıldırım Belediye Başkanı borcun iştiraklar ile birlikte 20 milyar lira olduğunu belirtmişti. Tablonun tamamı ortaya çıkınca kamuoyu ile paylaşılacak” diyerek Büyükşehir’in borçlarını açıkladı.

“BURS-KOP ÜZERİNDEN VERİLEN BURSLARI İNCELEMEYE ALDIK”

Bozbey, Büyükşehir ve iştiralarının borçlarını açıklamasının ardından, “Peki bu paraya nereye harcandı? Nereye gitti? Bir karış metro mu yapıldı? 25 milyar TL ile 19 kilometre metro hattı yapılabilirdi. 155 kilometre metrobüs hattı yapılabilirdi. 21 bin adet sosyal konut yapılabilirdi. Bu borç keşke yatırımlar sonucu olsaydı. Bunların finansman maliyetlerini de henüz konuşmuyoruz. Faiz yükleri de üzerine biniyor. Bursa bu bedelleri ödemeye mahkum edildi. Arabayatağı kentsel dönüşüm projesinde 2 artı 1 dairenin bir buçuk misline ihalesinin yapıldığını görüyoruz. Hafriyatı Büyükşehir Belediyesi yapmış. Maliyeti bu proje sonucunda yaklaşık 4 buçuk, 5 milyon liraya mal olacak. O bölgede 2 artı 1 daireyi kaça satabilirsiniz? Diğer bir örnekte Tarım Aş.’de 5.8 milyon TL ve KDV kiralanan araçlar için ödeniyor. Bununla birlikte 28 tane farklı binek aracı TARIM AŞ’ye veriliyor. Tırların faturası ödeniyor, bunlar kullanılıyor. Yaklaşık 28 aracında aynı maliyetine geldiğimiz de 80 milyara yakın araç başına para ödeniyor. Gerçekten akıl alır gibi değil. Bu kötü tabloyu paylaşmamızın nedeni mazeret etmek değil. Biz yapılanları ortaya çıkarmak ve bunları kamuoyu ile paylaşıp bundan sonra bu gibi hatalara kamuoyunun duyarlı olmasını sağlamak istiyoruz. Tasarruf yapacağız, yanlış proje yapmayacağız. Katılımcı bir anlayışla projelerimizi ortaya koyacağız. Nasıl yönetildiği belli olmayan, belirsiz kaynaklardan fonlanan, Belediye’mize hukuki anlamda sorunlar açabilecek BURS KOP üzerinden verilen bursları da incelemeye aldık. Biz vatandaşlarımızı mağdur etmemek üzere gençlerimizin burslarını tüm riske rağmen ödedik” ifadelerinde bulundu.

“İHTİYAÇ SAHİBİ VATANDAŞIMIZA HİZMET EDEN BİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLACAK”

Bozbey, “Seçim döneminde bazı odalarımızla yapılan anlaşmalara istinaden hiçbir kriter dikkate alınmadan dağıtılan ve ihalesi 199 milyar artı KDV olan hediye çeklerini de incelemeye aldık. İhtiyaç sahipleri emin olsun ki bundan sonraki süreçte hak yerini bulacak. Sosyal belediyecilik anlayışıyla ihtiyaç sahibi vatandaşımıza hizmet eden bir Büyükşehir Belediyesi olacak. Esnaflarımız hiç merak etmesin. Onların kefili Mustafa Bozbey’dir. Bizim için önemli olan kriter aranmaksızın dağıtılan Bursalı’nın parasıdır. Aynı zamanda bir Kart 16 projesi var. İhtiyaç sahibi çok sayıda vatandaşımız olmasına rağmen, gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşmayan bu kartları tek tek tespit etmeye başladık. Gerçek ihtiyaç sahiplerine bu kartları vermeye devam edeceğiz. Bizim amacımız, gerçek ihtiyaç sahiplerine bu destekleri sağlamak. Görünen o ki dağıtılan çeklerin, gerçek ihtiyaç sahibine gitmediği. Bunların da takipler sonucunda ortaya çıkacağını paylaşmak istiyorum. Bu raporları sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Uzun yıllardır kent yöneticiliği yapmış arkadaşlarımızla birlikte çalışıp, Bursalıları birlikte yöneteceğiz. Ataması olan tüm arkadaşlarım bu görevleri sonuna kadar hak etmektedirler ve liyakatli çalışmaktalar” dedi.

“SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN 30 AĞUSTOS VE ATATÜRK KELİMELERİ KISITLANMIŞ”

Açıklamak istediği bir diğer konuya değinen Bozbey, “Bursa Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesaplarını aldığımızda hiçbir hemşehrimizin 30 Ağustos ve Atatürk hakkında yorum yapmadığını gördük ve incelemeye aldık. Çünkü bu kelimeler bu hesaplarda kısıtlanmış. Zaten milli bayramlar ile ilgili düşüncelerini biliyorduk ancak bu kadar ileri gidilebileceğini ummuyorduk. Bir şoku da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için kentimizi süslemek için depolarımızı kontrol ettiğimizde yaşadık. Sadece 10 adet Atatürk bayrağı olduğunu gördük. Yüzlerce bayrak bastırarak kentimizi Ata’mızın bayrakları ile doldurduk. 19 Mayıs’ta tüm hemşehrilerimizi Hüdavendigar Kent Parkı’na davet ediyoruz. Kimsenin şüphesi olmasın ki bu kentte milli bayramlar doyasıya kutlanacak. Liyakat sahibi yöneticilerimizle hemşehrilerimizi gülümsetmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

“2024’ÜN BAŞINDAN BU YANA 524 KİŞİ İŞE ALINMIŞ”

Açıklamalarını sonlandırmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bozbey, “Kestel Soğuk Su projesi için itirazımızı yapacağız. Çalışmalarımız devam ediyor. Bir bölü 100 binlik planlamanın çalışma aşamasındayız. Bu plan içerisinde tartışacağımız, ilgililerle ve katılımcı bir modelle 2050 vizyonu ve ardından 2100 planlarının içerisinde tüm bu olumsuzluklar değerlendirilecek. Kentin ne tarafa büyüyeceği bu çalışmalar sonucunda çıkacak ve kent yöneticileri de bu plana sadık kalacak” dedi. 16 kişinin kendi isteğiyle seçimden sonra işten çıktığını belirten Bozbey, “İşten çıkanlar toplamda 10 milyonun üzerinde tazminatlarını alıp çıkmışlar. Şirketlere baktığımızda yılbaşından bu yana 524 kişi sadece BİNTED’den personel alınmış. Maliyeti yaklaşık 41 buçuk milyon lira” dedi.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir