Bruce Willis sinema tarihine geçti: Hastalığı yüzünden emekli olmuştu, kariyerini böyle sürdürecek

Yaşamın her alanını giderek daha fazla kuşatan teknoloji kimi zaman da ürkütücü kimi zaman da hayret verici boyutlara ulaşabiliyor. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de “deepfake” teknolojisi. Ama bu teknoloji sayesinde geçmişte gerçekleşmesi mümkün olmayan bazı gelişmeler de olabilir. Gelin anlatalım.

Bruce Willis sinema tarihine geçti: Hastalığı yüzünden emekli olmuştu, kariyerini böyle sürdürecek

ZORUNLU EMEKLİLİK BU ŞEKİLDE BİTECEK

Geçtiğimiz mart ayında Bruce Willis’in ailesi, ünlü oyuncunun yakalandığı afazi hastalığı yüzünden zorunlu emeklilik kararı aldığını açıklamıştı. Afazi nedeniyle konuşma, hatırlama gibi bazı bilişsel sorunlar yaşayan 67 yaşındaki Willis, bundan böyle eskisi gibi kameralar karşısına geçemeyecekti. Ama teknoloji bunu bile olanaklı kılıyor artık. Bunu sağlayan da “Deepfake” teknolojisi.

“DİJİTAL İKİZ” REKLAM FİLMİNDE OYNAMIŞTI

Bruce Willis, afazi teşhisi almadan bir yıl önce Deepcake adlı firmanın Ukraynalı CEO’suna görüntü haklarını sattı. Yapay zeka destekli içerik optimizasyonu sayesinde de mühendisler Willis’in dijital ikizini yarattı. Geçen yılın ağustos ayında Willis’in dijital ikizi bir Rus telekom firmasının reklam filminde yer aldı.

BU ŞEKİLDE SEKTÖRDE VARLIĞINI SÜRDÜRECEK

Willis, şimdi bu dijital ikizinin telif hakkını sattı. Bu şekilde her ne kadar kendisi afazi hastalığı yüzünden emekliye ayrılmış olsa da dijital ikizi sektörde varlığını sürdürebilecek. Bu arada Bruce Willis’in dijital ikizini TV ya da beyazperdede kullanma hakkını satan ilk ünlü olduğunu da hatırlatalım.

O ZAMAN BU TEKNOLOJİ VAR OLSAYDI…  Her ne kadar deepfake teknolojisi özellikle siyasi alanda bazı dezenformasyonlara yol açtığı için tehlikeli olarak kabul edilse de Hollywod bu konuya daha açık. Çünkü bu şekilde ünlü oyuncular, ölümlerinden sonra bile filmler için kamera karşısına geçebilecekler.  Bu teknolojinin günümüzde en çarpıcı şekilde kullanıldığı filmlerden biri Star Wars (Yıldız Savaşları). Bu sayede filmde rol alan aktörlerin gençlikleri de kolaylıkla canlandırıldı. Deepfake teknolojisinin sinemada kullanılması, aynı zamanda çok uzun zaman önce hayata veda eden yıldızların da yeni filmlerle beyazperdede görünmesine olanak sağlayacak. Aslına bakılırsa Hollywood’da rol aldıkları filmlerin çekimleri sırasında hayata veda eden bazı ünlü oyuncular da oldu. Bu yapımların bazılarında hayata veda eden oyuncuların yerine başkaları bulundu, bazılarında da filmler yarım kaldı. İsterseniz gelin bir bakalım eğer o dönemlerde de deepfake teknolojisi olsaydı, film çekimleri sırasında ölen hangi oyuncular artık hayatta olmamalarına rağmen “kamera karşısına geçmeye” devam edebilecekti.

YAKIN ARKADAŞI ONUN SAHNELERİNİ SESLENDİRDİ

Beyazperdenin efsane oyuncularından James Dean, rol aldığı Giant adlı filmin çekimlerinin son aşamasında hayata veda etti. Kendi kullandığı otomobille geçirdiği kazada öldüğünde Dean, henüz 24 yaşındaydı. Ferber, A Biography of Edna Ferber and Her Circle adlı biyografi kitabına göre James Dean, aslında Giant filmindeki çalışmasını henüz tamamlamadan ölmüştü. Sahneleri çekilmişti ama seslendirme yapması gerekiyordu. Bunun için program belliydi ama James Dean rol aldığı kilit sahnelerin seslendirmesini asla yapamadı. Onun yerine Dean’in yakın arkadaşı Nick Adams’ın sesini kullanarak bu kısmı tamamladı.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir