BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay: Bursa Türkiye’nin Detroit’idir

BUSİAD Çekirge Toplantıları kapsamında ‘Türkiye’nin Kalkınmasında Bursa’nın Rolü ve Gelecek Vizyonu’ başlıklı toplantı Nilüfer Crowne Plaza’da gerçekleşti. Programda konuşan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “En büyük hedefimiz eylem planlarını hayata geçirmek, en büyük stratejimiz ise insan kaynağına yatırım” ifadelerini kullandı.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay: Bursa Türkiye’nin Detroit’idir

HABER: EBRU TAŞDEMİR – DOĞUKAN BAĞARSAKÇI

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Çekirge Toplantıları Crowne Plaza’da gerçekleşti. BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ‘Türkiye’nin Kalkınmasında Bursa’nın Rolü ve Gelecek Vizyonu’ başlıklı programda açıklamalarda bulundu.

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar’ın açıklamaları şu şekilde;

“Değerli protokol, kıymetli üyelerimiz, sevgili misafirler, bir Çekirge Toplantısı’nda daha bir arada olmaktan dolayı mutluyuz. Amacımız bellidir; insanın bitmek bilmez isteklerini, doğanın kıt kaynaklarını kullanarak karşılayabilmek. Bursa tüm ülkeye sanayinin nasıl olması gerektiğini öğreten bir laboratuvar olmuştur adeta. Türkiye’de yoğunluk yaklaşık 3 kat artarken Bursa’da tam 4 buçuk kat artmıştır.”

“Bursa içerisinde 10 Bursa yaratamayacağımıza göre katma değeri yüksek verimli ve çağın gereklerine uyan rolünü üstlenmesi hedeflenmekte bu da en doğru yoldur. Hepimiz aynı gemideyiz ve gelecek kuşaklara daha yaşanabilir bir şehir ve dünya bırakmak sorumluluğunu paylaşıyoruz. Tüm paydaşlar olarak Bursa gibi metropol bir şehir için birlikte hareket etmeli ve geçmişin ezberinden kurtularak şehrimizin geleceğini birlikte şekillendirmek için çalışmalıyız.”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ın açıklamaları şu şekilde; 

‘EN BÜYÜK HEDEFİMİZ EYLEM PLANLARINI HAYATA GEÇİRMEK’

“G-7 içerisine gireceksek farklılaşmamız lazım. Bu bizim iddiamız 2013 yılında söylediğimiz gibi Bursa büyürse Türkiye büyür bu mottoyla yola çıktık. Bursa Türkiye’yi dönüştüren ve şekil veren bir ölçeğe sahip.

Şirketlerimizi dijital dünyaya nasıl hazırlarız düşüncesiyle, dönüşüm dediğimiz yapıyla değişmek ve dönüşmek yapılması gereken budur.

En büyük hedefimiz eylem planlarını hayata geçirmek.”

‘BURSA TÜRKİYE’NİN DETROİT’İDİR’

“İş dünyasında her zaman olduğu gibi bir yerde kaybeden varsa orada her zaman kazanan vardır.

Dünya otoritelerinden aldığımız verilerle Türkiye’nin payını hesapladık. 500 milyar dolar dünya dış ticaretinde ki payı idi. 10 büyük ekonomi içerisine gideceksen 2 milyon doları yakalaman gerekli. Bunu başarmak için bölgeler ve şehirler gerekli. Bazı bölge ve şehirler bunun için önderlik edebilir. Bursa da bunu temsil ediyor. Uluslararası rekabet edebilecek 1700 yabancı sermayenin barındığı bir şehir. Otomotiv sektörünün payı çok büyük. E- ticaret komitesi kuruyoruz. Dönüşümler yaparak eylem planı ve projeler üretiyoruz. Bursa’da 6 bin yeni şirket kuruluyor. Bursa Türkiye’nin Detroit’idir. 2013 yılından bu yana Bursa’da yaptığımız her yatırım rol model olan Almanya’da Baden Württemberg kazandı. Yıllık 224.6 milyar Euro dış ticaret, yılda ARGE harcaması 33 milyar Euro , 30 üzeri mükemmeliyet merkezi, Almanya’da alınan patentlerin yüzde 30’unu içeren bölgedir.

Bölge olarak tek hedefimiz Bursa’yı California gibi Türkiye’nin zenginlik bölgesi yapmak. Teknolojiye can veren AR-GE, inovasyon, tasarım ve marka. Her coğrafyada bu yok. Biz bu bölgede bütün planlamayı bu göre yapmak zorundayız.

Türkiye’nin ihracatta kilogram değeri 4 dolar, bizim hedefimiz 8 dolar biz bu hedefi yakaladığımızda Türkiye’nin değeri 3 buçuk dolara çıkacak.

Bugün Bursa 16 milyar dolar ihracat yapıyorsa bu sektörler sayesinde. Dünya farklı şeyleri konuşurken bizim şirketlerimizi buna hazırlamamız lazım.”

‘DOĞRU SORU GELİŞİMİN ANAHTARIDIR’

“Doğru soru çok önemli. Doğru soru gelişimin anahtarıdır. Nereye odaklanmanız gerektiğini ortaya çıkarır.

BTSO’da bir birim kurduk, AR-GE Proje Koordinasyon Birimi, 30’un üzerinde yüksek lisanslı arkadaşımız orada, her bir çalışan kendi alanında projeler geliştiriyor. Bu projeler sayesinde ayakta kalıyor bunlar.”

‘BURSA TEKNOLOJİK DEĞİŞİMİ VE DÖNÜŞÜMÜ BAŞARMIŞ BİR KENT’

“Bursa sanayisine ve üretimine baktığımızda toplam sanayi içerisindeki teknoloji dağılımında yüksek teknoloji Türkiye’de yüzde 4 buçuk Bursa yüzde 4. Bunun en büyük sebebi özellikle savunma sanayinin son 10 yılda, Ankara merkezli büyüdü biliyorsunuz Bursa biraz bu yönden geride kaldı ancak şuan Savunma Sanayi Başkanlığımızla yaptığımız görüşmelerde merkeziyetçi yapısı dünyada da kalmadı başkentlerde şekillenmiyor. Bursa’ya doğru yavaş yavaş ciddi anlamda bu yatırımlara çok fazla şirket veriyoruz.

Türkiye ilk defa 2021 yılında dünya ticaretinden yüzde 1.30 pay aldı. Bu önemli bir rakam. Tedarik yapısı dünyada değişti. Şimdi tüm dünya firmaları bize geliyor. Şirketlerimizin buna hazır olması lazım fiyat politikalarını buna göre belirlememiz lazım. Enflasyon kısa dönemli değil dünyada kalıcı ona göre hesap etmek lazım. Devletler stok yapıyor artık. Enflasyonla mücadele de en büyük tehdit.”


BURSA’NIN 2’Cİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ TEKNOSAB’DIR

“16 milyar dolar ihracat yapıyoruz. 1961 yılında Türkiye’nin ilk Organize Sanayi Bölgesi ilk Bursa’da yapılmış. Bursa’nın ikinci Organize Sanayi Bölgesi TEKNOSAB’tır. Diğerleri organize sanayi bölgesi değildir. NOSAB Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulmadı, sanayi imarı verildi oraya. Bir toplum doğru ve yanlışı ayırt edemezse eğer o toplumun gelişmesi mümkün değil. Doğru projeye doğru yanlış olana da yanlış yapılmış demeliyiz. Bursa Türkiye’nin merkezi artık.”

‘BURSA’NIN KURTULUŞU BUDUR’

“Bursa’yı büyütmek zorundayız, düzensiz sanayi alanlarını çıkarmamız lazım. Bursa’nın kurtuluşu bu net söylüyorum. Türkiye’nin kırsaldan şehre gelecek nüfusu yok. Bursa’ya göç edenlerin yüzde 74’ü 14-49 yaş arasında. Bursa’nın köylerini gezin hepsi 65 yaş üzeri, insan yok. Evinde oturan yüzde 30’luk kesim var. 700 bin kişinin niçin evde oturduğunu bilmiyoruz. Kırsaldan kente gelmişler ama yaşam kültürleri kırsal gibi. Bu noktada çok farklı politikalar yürütmemiz lazım.”

‘EN BÜYÜK STRATEJİMİZ İNSAN KAYNAĞINA YATIRIM’

“Sosyal devlet kavramını iyi düşünmemiz lazım. Her şey sosyal medya üzerinden gidiyor, gençlerimiz elden gidiyor. Şuan en büyük stratejimiz insan kaynağına yatırım.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir