Bursa Adıyamanlılar Derneği’nde depremzedelere moral etkinliği!

11 ilimizi etkileyen ve deprem bölgesinden Bursa’ya gelen depremzedeler, Bursa Adıyamanlılar Derneği’nin düzenlediği etkinlikle bir araya geldi.

Bursa Adıyamanlılar Derneği’nde depremzedelere moral etkinliği!

Bursa’ya yerleşen depremzedelerle buluşan Bursa Adıyamanlılar Derneği, depremzedelerle çiğköfte eşliğinde sohbet etti. Yaşanan depremlerden dolayı üzgün olduğunu belirten Dernek Başkanı Ramazan Alp ” 11 ilde meydana gelen depremler bizi derinden etkiledi. Hayatını kaybeden canlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifa diliyoruz” dedi.

“EKONOMİYİ CANLI TUTUMAK GEREKİYOR”

Deprem bölgesinde ekonomiyi canlı tutmak gerektiğinin altını çizen Alp, ” Ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımlar atılmakta geç kalındığı taktide, bölgenin demografik, yapısı tehdit altında olacaktır. Bunla beraber toplumda oluşacak sosyolojik deformasyonları gidermek maalesef çok daha zorlaşacaktır. şeklinde konuştu.

“BİZİMDE RUHLARIMIZ ENKAZ ALTINDA”

STK temsilcileri olarak yüzlerce mesaj aldığını söyleyen Ramazan Alp, ” Deprem sonrası Adıyaman’ın ve çevre illerin hasar durumu malum. Yıkım ve kayıplardan sonra Adıyaman’da yaşamak için ufakta olsa insanlar umut ışığı istiyorlar. ‘ Memleketimiz çok güzel, hayallerimiz vardı o hayalleri tamamlamak istiyoruz’ diyorlar. Bizler Adıyaman’dan uzağız, ancak akraba, eş, dost ve hemşehirlerimizle birlikte bizimde ruhlarımız adeta enkaz altında kaldı. Adıyaman’da insanımızı yaşatmamız için tek ve en kestirme çözüm yolu ekonomiyi canlandırmaktan geçiyor.” dedi.

Ekonomiyi canlandırmaktaki öncelikli adımlarını sıralayan Bursa Adıyamanlılar Derneği Başkanı Ramazan Alp,  sanayi kurmanın öneminin altını çizdi. Alp,  “Oyak Renault, Tofaş, Robert Bosch, Toyota, Hyundai, Ford Otosan gibi bu firmalar Ana sanayi olarak tanımlanıyor. Marmara bölgesinde konuşlanmamış bu firmaların birbirlerine olan mesafeleri 30 dk ile 2 saat arasında değişiyor. Her birinde 6-7 bin kişi çalışıyor. Yan sanayilerdeki çalışanlarla birlikte 60-70 bin çalışan anlamına geliyor. Her evde ortalama 4 kişi yaşarsa 280 bin insanımızın ekonomik problemi çözülmüş olacak. Yan sanayiciler, ana sanayicilerin 150- 200 km çerçevesine yerleşebilirler. ve atılacak hamle sayesinde tüm bölge canlanacaktır.” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞLARIMIZIN %40’I ADIYAMAN’A GERİ DÖNMEYECEKLER”

Endüstri Mühendisi Engin Polat ise bugüne kadar yaptıkları incelemelerin ardından Adıyaman’daki ekonominin gelişmesi için bazı önerilerinin olduğunu söyledi. Polat konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ekonomiyi canlandırmanın da öncelikli adımı, Adıyaman’a ana sanayi kurmaktır. Başta Bursa’mız olmak üzere, Adıyaman dışındaki sanayi kentlerinde yaşayan, yetişmiş bütün mühendis ve işgücümüz memlekete gitmek için can atıyor. Adıyaman, adeta bir açık hava müzesi olmasına rağmen bir türlü canlanmamış turizmi, ölü toprağı serpilmiş tütün, badem yetiştiriciliği ve tekstilde sadece fason üretim gerçekleştiren ucuz iş gücü var. Çevresindeki illere nazaran Adıyaman’ımızın öne çıkan belirli bir gelir kaynağı yoktur. Deprem sonrası başka kentlere yerleşen insanlarımızın yüzde 40’ı Adıyaman’a geri dönmeyeceğini belirtiyor. İşte tam da bu sebeple, Adıyaman’a Ana Sanayi şart olmuştur.”

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir