Bursa Çevre Platformları İznik Gölü çevresine yapılması planlanan tesis için toplandı! “Hançer vurulmak isteniyor”

Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK) bir iştiraki olan HEKTAŞ, Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde UNESCO koruması altındaki İznik Gölü’ne 150 metre mesafede bir tesis kurmayı planlıyor. Tesisin yapılmasını istemeyen Bursa Çevre Platformları, Örnekköy’de basın açıklaması düzenleyerek, HEKTAŞ ÇED Süreci Halkı Bilgilendirme Toplantısı öncesi tesisin yapılmasını istemediğini bir kez daha belirtti.

Bursa Çevre Platformları İznik Gölü çevresine yapılması planlanan tesis için toplandı! “Hançer vurulmak isteniyor”

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

Ordu Yardımlaşma Kurumu’nun (OYAK) iştirakı olan HEKTAŞ, Bursa’nın Orhangazi Ilçesi’nde UNESCO koruması altındaki İznik Gölü’ne 150 metre mesafede kimyevi gübre üretimi yapılacak bir tesis kurmayı planlıyor. Tesisin yapılmasına karşı çıkan İznik halkı ve Bursa Çevre Platformları, Örnekköy’de HEKTAŞ ÇED Süreci Halkı Bilgilendirme Toplantısı öncesi bir araya gelerek, bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açılması planlanan tesiste, tarım ürünleri etken madde üretimi, tehlikesiz atıktan bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretimi yapacak. HEKTAŞ, Muradiye Mahallesi’nde OYAK bünyesinde bulunan arazileri kiraladı. Araziler, tapu kayıtlarında tarla, bahçe olarak gözüküyor. HEKTAŞ, Gebze Organize Sanayi Bölgesinde hali hazırda faaliyet gösteren tesisini buraya taşımayı planlıyor. Ayrıca Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tesisin yapılacağı alanın 3. Derece arkeolojik sit alanında bulunduğu ifade ediliyor.

HEKTAŞ, tesis için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) başvurusunda bulundu. ÇED raporunda, “Proje alanı, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nde belirtilen alanlar kapsamında yer almamaktadır” ifadesi yer alıyor.

Tesisin yapılmasını istemeyen çevre platformları ve bölge halkı, toplantı öncesinde bir araya geldi. Bursa Valiliği tarafından gelen yetkililer tesis hakkında bilgilendirildi ve halktan görüş ve öneriler alındı. Orhangazi halkı ise tesisin yapılmasını istemediklerini, İznik Gölü’ne 150 metre mesafede bu tesisin İznik Gölü’ne de zarar vereceğini vurguladı.

“İZNİK GÖLÜ, ORHANGAZİ KIYISI, GÖZÜ RANTTAN BAŞKA BİR ŞEY GÖRMEYEN YAĞMACI VE TALANCILARIN ELİNDE”

İznik ve Çevre Yaşam Platformu’ndan Ceren Tuncer, “Dünya iklim krizi, kimyasal kirlilik ve biyoçeşitlilikkaybıyla boğuşurken, İznik Gölü, Orhangazi kıyısı, gözü ranttan başka birşey görmeyen, yağmacı ve talancı  siyasive yöneticilerin elinde, ikinci Dilovası’na dönüştürülmekte. Türkiye’nin 5. büyük gölü, İznik Gölü su seviyesi minumum işletme kotu olan 83,30 m. altına düştü. Göl, artık ‘SOS’ veriyor. Gölün suyunu çeken Cargill ve Gemlik Gübre fabrikalarının ardından, Varaka Kağıt Oluklu Mukavva Tesisine Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Buda yetmezmiş gibi HEKTAŞ kimyasal gübre, zehirli zirai ilaç ve bakır sülfat (göztaşı) üretimi için ÇED başvurusunda bulundu” diye konuştu.

“İZNİK GÖLÜ’NÜ ATIK ALANI OLARAK KULLANMAKTAN VAZGEÇİN”

Tuncer, “Cargill ve Gemlik Gübre’den sonra İznik Gölü’ne bir hançer daha vurulmak isteniyor. Bütün bileşenlerimiz olarak güçlü bir direniş ile bu projelerin karşısında olacağız. Gölümüzün çevresinde fabrika istemiyoruz. Bu sesleniş İznik Gölü içindir, değerlerimize, çevremize ve sahip çıkmak adına ve bizden sonraki nesillere yaşanılabilir bir İznik bırakmak hayali üzerinedir. Gelin ses verin sesimize. İznik gölü’nü atık alanı olarak kullanmaktan vazgeçin. İznik çevre ve yaşam platformu, Bursa çevre platformu, İznik Atatürkçü Düşünce Derneği, Kayın Ormanları Derneği, Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu ve CHP İznik İlçe Başkanlığı olarak Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” dedi.

“İZNİK GÖLÜ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE YOK EDİLME TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA”

Darkalı Çevre ve Doğa Gönüllüleri Platformu adına Osman Hepgül, “Daha bundan birkaç gün önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı zümrüt Anadolu’yu talan ettik, ağaçlarımızı yok ettik, ormanlarımızı kel bir hale getirdik diye itiraf gibi bir açıklama yapmışken, yaşamsal ekolojik dengeyi sağlayan, billur gibi suyu olan İznik Gölümüz gözümüzün önünde yok edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Üzülerek belirtmek isteriz ki , Hektaş Ticaret Türk A.Ş tarafından Orhangazi İlçemizde, İznik Gölü’ne sadece 150 metre mesafede tarım ürünleri etken madde üretimi, bakır sülfat üretimi ve kimyevi gübre üretim tesisi kurulması ve işletilmesi planlanmaktadır” ifadelerinde bulundu.

“TEMİZ HAVAYA SAHİP ÇIKIYORUZ”

Hepgül,”Bu tesisin kurulup faaliyete geçmesi, bölge için çok önemli olan kaliteli tarım arazilerinin kaybına, bölgenin sürdürülebilir yaşam özelliklerinin tahribine, tehlikeli atık ve hava kirliliği oluşumuna, hatta tarihi değerlerin yok olmasına kadar çeşitli zararlara sebebiyet verecektir. Bu çerçevede İznik Gölü’ne, tarım alanlarımıza, sulak ve karasal alandaki yaşamsal ekolojik dengeye, 3. derece sit alanı ilan edilen alanlara, tarihi ve kültürel mirasımıza, temiz havaya sahip çıkıyoruz. Tehlikeli atık depolama alanlarına, yıkıma, tahribata, toz ve gaz emisyonuna, zehirli atık üretimi ile yaratılacak geri dönülmez harabiyete, yoğunlaşmış trafiğe karşı duruyoruz” diye belirtti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir