Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası mesleki taleplerini duyurdu

TMMOB Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, mesleki taleplerini dile getirmek amacıyla basın açıklaması düzenlendi. Başkan Hüseyin Halil, “Bıçak kemiğe dayandı. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır.” dedi.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası mesleki taleplerini duyurdu

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

TMMOB Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, mesleki taleplerini ve sorunlarını dile getirmek amacıyla Akademik Odalar Özgürlük Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

Meslektaşlarının taleplerine ses olmak amacıyla basın açıklaması düzenleyen Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın gerçekleştirdiği basın açıklamasına oda üyeleri, mali müşavirler ve muhasebeciler de yoğun katılım gösterdi. Basın açıklamasını okuyan Başkan Hüseyin Halil, “Meslektaşlarımız artan iş yükü nedeniyle neredeyse dur durak bilmeden tüm yıl boyunca çalışmaktadırlar. Kendilerine ve ailelerine yeterli vakti ayıramamaktadırlar. Bizler de tatil günlerini sevdiklerimizle geçirmek istiyoruz. Bu durum ekonominin kalbini tutan fedakar meslektaşlarımızın sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Diğer meslek grupları yılda bir de olsa tatil yapma imkanına sahip olurken, meslek mensuplarımızın bu imkanları oldukça sınırlıdır. Meslektaşlarımız artan iş yükü ve angaryalar karşısında ezilmektedirler. İş yetiştirme adı altında yaşadıkları mesleki stresle hayatlarını hiçe saymakta ve maalesef bu artan iş yükü ve angaryalar meslektaşlarımızın hayatlarına mal olmaktadır” diyerek konuşmasına başladı.

“MESLEKTAŞLARIMIZ SİSTEMLERİN SAĞLIKLI ÇALIŞMAMASI SEBEBİ İLE MESLEKİ FAALİYETLERİNİ GEREĞİ GİBİ YAPAMAMAKTADIR”

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptıkları beyan ve bildirim sistemlerinin düzenli olarak çalışmadığını ifade eden Halil, “Meslektaşlarımız sistemlerin sağlıklı çalışmaması sebebi ile mesleki faaliyetlerini gereği gibi yapamamaktadır ve iş yetiştirme stresi yaşamaktadırlar. Sonucunda da gerekli mesleki özeni göstermedikleri gerekçesi ile haklarında sorumluluk dosyaları hazırlanmaktadır. Beyan sürelerinin son gününden önce var olan idari ve resmi tatiller beyan süresinin son gününe yasal düzenleme yapılarak eklenmelidir. 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerine yaptığımız hem yazılı hem sözlü başvurularımızın dikkate alınması için meslektaşlarımızın masa başında ölmesi mi gerekli?” dedi.
“VERGİ BEYAN DÖNEM VE SÜRELERİNİN, RESMİ TATİL GÜNLERİ DİKKATE ALINARAK DÜZENLENMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Mevcut işlemlerini yapamaz hale geldiklerini belirten Halil, “Bıçak kemiğe dayandı. İnsani şartlarda yaşamak biz mali müşavirlerin de anayasal hakkıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığından her ay beyan sürelerinin uzatılmasını değil, günümüzde yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı bir çağda, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılmasını ve yasal olarak veri talep eden kurumlarla, örneğin TUİK, Merkez Bankası ve Kamu İhale Kurumu gibi tüm kamu kurumlarıyla paylaşılmasını talep ediyoruz. Aynı verilere dayalı olarak yapılan tekrarlı beyan ve bildirim yüklerinin hafifletilmesini istiyoruz. Ayrıca, vergi beyan dönem ve sürelerinin, resmî tatil günleri dikkate alınarak düzenlenmesini talep ediyoruz. Şu an meslek camiasında bir infial hali mevcuttur. Meslektaşlarımız gece gündüz demeden rutin işlerinin yanında ay sonuna kadar kurumlar vergisi beyannamelerini yetiştirmek için uğraşmaktadırlar” diye konuştu.

“ENFLASYON DÜZELTMESİ İŞLEMLERİNİN YAPILMASININ VE BEYANNAME EKİBİNE BİLANÇONUN EKLENMESİNİN İSTENMESİ MALİ MÜŞAVİRLERİN CİNNET GEÇİRMESİNE SEBEBİYET VERMEKTE”

Halil, “Bayram tatili nedeniyle çalışmaların sekteye uğraması, mükelleflerden bilgi ve belgelerinin toplanamaması sebebiyle kurumlar vergisi beyannamelerinin süresinde sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmesi mümkün değildir. Kurumlar vergisi beyannameleri bile süresinde hazırlanıp beyan edilemeyecek durumda iken bir de bundan 17 gün sonra geçici vergi döneminde enflasyon düzeltmesi işlemlerinin yapılmasının ve beyanname ekine bilançonun eklenmesinin istenmesi, biz mali müşavirlerin adeta cinnet geçirmesine sebebiyet vermektedir. 2024 ve sonraki yıllardaki geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme işlemlerinin yapılmaması için dayanakları ile birlikte Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gelir idaresi başkanlığına yaptığımız müracaatımızın hayata geçirilmesini talep ediyoruz” dedi.

“130 BİN MALİ MÜŞAVİRİNİN İŞLERİNİ DAHA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE YAPABİLMESİ İÇİN HAKLI VE İNSANİ TALEPLERİMİZİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Halil, “Ayrıca deprem bölgesinde devam eden mücbir sebep halinin bölgede yaşanan olağanüstü koşullar dikkate alınarak yıl sonuna kadar uzatılması ve bölgedeki mükellefler için enflasyon düzeltmesinin vergi etkisi olmaksızın uygulanması talebimizin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bizler, devletimiz için her türlü fedakarlığı yapan tıpkı pandemi döneminde olduğu gibi ekonominin çarklarının dönmesi için sağlımızı tehlikeye atarak üzerimize düşen görevleri yüksek sorumluluk bilinci ile yerine getiren bir meslek grubuyuz. Devlet bizim devletimizdir. Tabi ki kriz dönemlerinde herkesin elini taşın altına koyması ve var gücü ile çalışması gereklidir. Ancak, hiçbir kamu gücünün de bir meslek grubuna bu kadar yüklenmeye, insanların psikolojilerini bozmaya hakkı yoktur. 130 bin Mali Müşavirin işlerini daha sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için haklı ve insani taleplerimizin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Meslek mensuplarının yanında durabilecek, sorunlarını kendi sorunları gibi görebilecek güçlü TÜRMOB ve güçlü yöneticiler istiyoruz” diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir