Bursa Tabip Odası’ndan karara tepki!

Sağlık Bakanlığının yayımladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların özel hastanelerdeki tedavi ve ameliyat uygulamalarına sınırlama getirildi. Bursa Tabip Odası da bu karara düzenlenen basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

Bursa Tabip Odası’ndan karara tepki!

Bursa Tabip Odası, Sağlık Bakanlığı tarafından özel muayenehanesi olan doktorlar hakkında yayımlanan yönetmeliğe ilişkin basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, “Hekimlerin serbest çalışma hakkı kısıtlanamaz” ifadesi kullanıldı.

Özel Hekimlik Komisyonu Üyesi Dr.Ömer Levent Soydinç, “Özel hastaneler yönetmeliğiyle ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelikte değişiklik 06.10.2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Sağlık Bakanlığı bu yönetmelik değişiklikleriyle muayenehane hekimlerinin tarım ve tedavi amacıyla hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmalarını yeni koşullara bağlayarak neredeyse imkansız hale getirdi. Bu düzenlemelerin hangi kamu yararı gözetilerek ya da nasıl ihtiyacı karşılamak amacıyla yapıldığı, anlaşılamadığı gibi Sağlık Bakanlığı da açıklamadı.” dedi.

Konuşmasına devam eden Soydinç, “Bu yönetmelik değişikliği muayenehanesi olan, dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarını, cerrahi branş hekimlerininse ameliyat yapmalarını zorlaştıracak, serbest meslek faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtlayacaktır. Düzenleme hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkını da ihlal edecek niteliktedir. Bilindiği gibi hastaların teşhiste tedavisi 1219 sayılı yasaya göre mesleğin serbest olarak icra eden hekimlerin hizmet bedeli hasta tarafından karşılanma ve SGK’dan talep edilmemek kaydıyla özel sağlık kuruluşları da yapılabilmektedir. Yapılan yönetmelik değişikliği ile muayenehane hekimlerinin bu şekilde tanı ve tedavi. yürütmeleri ancak hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olabilecektir. Boş uzman hekim kadrosu olmaması durumundaki çoğu özel hastanelerin kadrosu doludur. Böyle bir boşluk zaten yoktur. Özel hastane veya tıp merkezinin ruhsatında veya faaliyet izin belgesinde kayıtlı o branştaki toplam uzman hekim sayısının ancak yüzde 15’i kadar hekim ile sözleşme imzalanması mümkün olacaktır. Bu durum mesleğini bağımsız olarak icra eden meslektaşlarımızın çalışmalarının büyük ölçüde engellenmesi anlamına gelmektedir.” ifadesini kullandı.

YÖNETMELİĞİN İÇERİĞİ NE?

Sağlık Bakanlığının yayımladığı yönetmelikle muayenehanesi olan doktorların özel hastanelerdeki tedavi ve ameliyat uygulamalarına sınırlama getirildi. Böylelikle özel hastaneler toplam kadrosunun ancak yüzde 15’i kadar doktorla sözleşme yapabilecek.

Bakanlık tarafından yapılan bu değişiklikten 10 bine yakın doktorun etkilenmesi bekleniyor.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir