Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN
Bursa UNESCO Derneği, Türkiye’nin 2. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi olarak katıldıkları UNESCO Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.
UNESCO’nun kuruluş hikayesinden bahseden Bursa UNESCO Derneği Başkanı İlker Özaslan, “UNESCO, Birleşmiş Milletler’in eğitim, bilim, kültür, bilgi ve iletişim alanlarında ihtisas örgütü olarak İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda, Savaşın zihinlerde başladığı ve barış kültürünün her şeyden önce zihinlerde yeşertilmesi gerektiği anlayışı ile kurulmuştur. UNESCO Sözleşmesi, 1945 yılı Kasım ayında Londra’da 44 devletin katılımıyla kabul edilmiştir. Türkiye, imzacı ilk 20 devlet arasındadır. UNESCO’ ya üye devlet sayısı 195’dir. UNESCO merkezi Paris’tedir” şeklinde konuştu.
BAŞKAN ÖZASLAN UNESCO’YU TANITTI
Özaslan, “UNESCO Türkiye Milli Komisyonu (UTMK)’nun amacı; Eğitim, Bilim, Kültür ve İletişim işleriyle yükümlü kamu ve kuruluşlan ile özel kuruluşları, UNESCO tarafından yürütülen çalışmalar konusunda bilgilendirmek, bunların faaliyetlere katkı ve katılımını sağlamaktır. Komisyonun ayrıca amacı eğitim, bilim ve kültür konularında çalışmalar yapmaktır. Komisyonun başkanlığını Prof. Dr. Öcal Oğuz yapmaktadır. UTMK merkezi Ankara’dadır. 1949’da kurulmuştur. 1998’de Tophane UNESCO Gençlik derneği adıyla kuruldu. Almanya Kulmbach UNESCO Kulübü ile partner oldu. İki partner derneğin işbirliği ile, Tophane Endüstri Meslek ve Teknik Lisesi ile Kulmbach Hans Wilsdorf Meslek lisesinin UNESCO Kardeş okullar ağına girmesi, Bursa ve Kulmbach’ın kardeş şehir olması sağlandı” diyerek sözlerine devam etti.
“78 PAYDAŞ İLE CUMALIKIZIK KORUMA YAŞATMA 98 PROJESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ”
78 paydaş ile Cumalıkızık Koruma Yaşatma 98 projesi gerçekleştirildiğini ifade eden Özaslan, “Köy kadınlarına çeşitli meslek edindirme ve İngilizce kursları vb. Ahududu şenlikleri yapılması gerçekleştirildi. Derneğimiz, Kulmbach UNESCO Kulüp ve Kulmbach Lions Kulüp ve Nilüfer Lions Kulüp ile Cumalıkızık’ta 350 yıllık tarihi bir ev satın alındı. Restorasyon ve dekorasyonu derneğimizce yapıldı. Cumalıkızık Küpe çiçeğinden esinlenerek Küpeli ev olarak anılan bu ev halen çeşitli eşya ve objelerin sergilendiği sergi evi olarak ziyaretçilerin hizmetindedir. 2014 ‘de Bursa Ve Cumalıkızık’ın UNESCO Dünya mirası olması ile dernek adı ‘Bursa UNESCO Derneği’ olarak değiştirildi” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE, DÜNYADAKİ 145 DEVLETİN 730 SOKÜM MİRASI İÇERİSİNDE EN ÇOK MİRASA SAHİP 2. ÜLKEDİR”
Türkiye’nin bugün itibariyle UNESCO’ dan tescillenmiş 30 Soküm Mirasına sahip olduğunu dile getiren Özaslan, “Dünyadaki 145 Devletin 730 Soküm Mirası içerisinde Çin’den sonra en çok mirasa sahip 2. ülke konumundadır. Kasım 2023 de Misi’de açtığımız Türkiye’nin 2.SOKÜM Müzesi ile Somut Olmayan Kültürel Mirasın yaşatılması, korunması, uygulanması ve geleceğe aktarılması konusunda faaliyetlerde bulunmaktadır. Müzemizde çeşitli el sanatları uygulamaları, karagöz gölge oyunu, masal, hikaye anlatımı, Sokümde yer alan yöresel yemek ve içecek uygulamaları ve Geleneksel sohbet toplantılarından Bursa Gezek kültürü uygulamaları yapılmaktadır. Müzemizin yerli yabancı her kesimden ziyaretçisi vardır. En önemsediğimiz ziyaretçi kitlemiz UNESCO’nun da önemsediği gibi çocuklarımızdır” diye konuştu.
Özaslan konuşmasına şöyle devam etti:
Derneğimiz geçen 11-12 Haziran’da Paris’te UNESCO Genel merkezinde yapılan Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi taraf devletler 10.Genel kurulunda sözleşmeye taraf 183 üye devletin delegasyonunca oylanarak, Somut Olmayan Kültürel Miras Konusunda UNESCO’ya danışmanlık hizmeti vermek üzere akredite edildi. Türkiye’de akredite olmuş 8 STK arasında yerimizi aldık. Derneğimiz Dünyadaki akredite olmuş 270 STK içerisine girdi, Türkiye akredite 8 STK’sı ile 70 Devlet içerisinde ilk 10 Devlet arasında yerini aldı. Ülkemize ve Bursa’mıza kazandırdığımız bu başarıdan ziyadesiyle gurur duyuyoruz. Bu başarıda emeği olan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.
ÖZASLAN, FOTOĞRAF YARIŞMASINI TANITTI
Gündemde olan yeni bir projeden bahseden Özaslan, “Değerli Akademisyen ve uzman Fotoğraf Sanatçılarından 9 kişilik Seçici Kurul oluşturulmuştur. Yarışmamız 21 Nisan’da başlamış olup 21 Ağustos’ta sonuçlanacak ve seçici kurul Eylül ilk haftası sonuçları belirleyecektir. Ödül törenimizde Eylül ayı içerisinde gerçekleşecektir. 1.Altın madalyaya 30.000 TL, 2.Gümüş madalyaya 20.000 TL, 3. Bronz madalyaya 10.000 TI, UNESCO Özel Ödülüne 5.000 TL, Mansiyonlara 5000’er TL, Sergilemelere 1000 er TL ödül verilecektir. 200 civarı fotoğraf sanatçısının ve 700 civarı fotoğrafın katılımını beklemekteyiz. Bugün itibariyle 73 sanatçı ve 226 fotoğraf katılımı gerçekleşmiştir. Yarışma TFSF Disiplin ve denetimi altında yapılmaktadır. Başvurular Online olarak anlık izlenebilmektedir” dedi.
“DERECEYE GİREN 40 FOTOĞRAF 31 ARALIK’A KADAR BURSA’NIN DEĞİŞİK SERGİ NOKTALARINDA SERGİLENECEK”
Yarışma sonunda dereceye giren yaklaşık 40 fotoğraf 31 Aralık’a kadar Bursa’nın değişik sergi noktalarında 3’er hafta süreyle sergileneceğini söyleyen Özaslan, “2025 Ocak-Şubat-Mart aylarında ise Resim sergimiz Ankara, İstanbul ve İzmir’de sergilenecektir. Yarışma sonunda ayrıca yarışmaya katılan sanatçıların, fotoğrafların, Seçici Kurulun, Paydaş Kurumların ve Sponsorlarımızın yer aldığı Yarışma Kitapçığı Bastırılacak olup Kültür Arşivimize kazandırılacaktır. Bu önemli ve kapsamlı fotoğraf yarışmamızdaki Partnerlerimiz T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu, Görsel Kültür Derneği ve Geleneksel Sanatlar Derneği’dir. Yarışmamıza Sponsor desteği olarak Bursa’nın Markaları ile görüşmelerimiz sürmektedir. Platin sponsorlarımız ULUDAĞ İçecek ve WARMHAUS ‘tur. Gümüş sponsorumuz OLEA Zeytincilik’tir” diye belirtti.
YORUMLAR