Bursa Veteriner Hekimler Odası’ndan hatırlatma: Mikroçip taktırmak için son 3 hafta

Evcil hayvan sahiplerini ilgilendiren mikroçip taktırma sorumluluğu için son 3 haftaya girildi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal süreç ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Bursa Veteriner Hekimler Odası’ndan hatırlatma: Mikroçip taktırmak için son 3 hafta

Evcil hayvan sahiplerini ilgilendiren mikroçip taktırma sorumluluğu için son 3 haftaya girildi. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal süreç ile ilgili açıklamalarda bulundu.

‘’Ülkemizde sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin çip taktırma yolu ile kimliklendirilmesi için son tarih 31 Aralık 2022 olarak açıklandı.

Konu ile ilgili kanunlar 5199 ve 5996, yönetmelik ise 26 Şubat 2018’de yayınlanan Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’tir. Bu yönetmelik ile 31 Aralık 2022 tarihine kadar sahipli küçük evcil hayvanların mikroçip kullanılarak kimliklendirileceği belirtilmiştir.

Uygulama ile çip takılan evcil hayvanların sağlık kontrollerinin takip edilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca ülkemizde sıklıkla yaşanan sokağa bırakılma, kaybolma veya kaçırılma durumlarında sorumluların tespit edilip cezai işlem uygulanması hedeflenmektedir.

Sahipli hayvanların kimliklendirilmesi işlemini serbest veteriner hekimler muayenehane, poliklinik ve hastanelerde uygularken, aynı zamanda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ve ilçe Müdürlüğü’ndeki veteriner hekimler tarafından da uygulama yapılmaktadır

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, Türk Veteriner Hekimleri Birliği’ne gelen bilgi, erteleme olmayacağı, son günün 31 Aralık 2022 olduğu yönündedir. Tarım ve Orman Bakanlığı ayrıca, evcil hayvanlarına çip taktırmayanlara para cezası verileceğini de açıklamıştır.

ÇİP TAKTIRMAYANLAR SAĞLIK HİZMETİ ALMAKTA SORUN YAŞAYABİLİR

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, evcil hayvan sahiplerinin ‘’evden hiç çıkarmıyorum, mikroçip taktırmak zorunda mıyım?’’, ‘’sahipsiz hayvanlar ne olacak?” şeklinde sorular sorduğuna değinerek, konuya ilişkin görüşlerini açıkladı:

“Aslında her iki konu için de belirgin bir madde yok, ancak yönetmelik maddelerine bakıldığında, dolaylı olarak bazı maddeler bu konuları işaret ediyor. Örneğin; kuduz aşısı uygulandığında mikroçiplerle verilen petpasaportlar gerekecek. Yönetmeliğe göre petpasaportlar da sadece kimliklendirilen sahipli hayvanlar için kullanılabiliyor. Bu durumda, mikroçip takılmayan bir sahipli hayvana aşı yapmak sorun yaratabilecek”

SAHİPSİZ HAYVANLARIN DURUMU NE OLACAK?

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, sahipsiz hayvan konusunun ise belirsizlik içerdiğine dikkat çekti. Baysal “Sahipsiz hayvanlara belediyelerin bakması gerektiği söyleniyor ancak belediyelerin de durumu ortada, mevcut durumda bile yetersizlerken, birçok hayvansever özel kliniklerden sağlık hizmeti almaya çalışıyorken, bu konunun tamamen belediyelere bırakılması büyük sorun yaratacak. Ancak, tıbbi ve cerrahi uygulamalar konusunda serbest veteriner hekimlere sistem açık bırakılırsa sorun daha az hasarla çözülebilir gibi duruyor” dedi.

MİKROÇİP NASIL UYGULANIYOR?

Evcil hayvan sahiplerinin, bu konuda çok ciddi tedirginlik yaşadıklarını görüyoruz ve bu hassasiyetlerine büyük saygı duyuyor, onları bu konuda da bilgilendirmek istiyoruz.

Mikroçip takılması, aşı uygulamasına benzer şekilde gerçekleşmektedir. Anestezi gerektirmemektedir. Ancak, sakin mizaçlı olmayan, hareketli ya da agresif hastalarımızda, kısa süreli sedatif (sakinleştirici) gerektiği durumlar olabilmektedir.

Mikroçip deri altına enjekte edilmesini sağlayan bir aparat aracılığı ile kolaylıkla yerleştirilmektedir. Genel olarak işlem sonrası komplikasyon gelişmez, istisnalar olabilir elbette. Takılan mikroçip ince, pirinç tanesinden biraz daha uzun bir yapıya sahiptir, hayvanlar tarafından dışardan hissedilmez ve onları rahatsız etmez.

ERTELEME YOK SON TARİH: 31 ARALIK 2022

Tarım ve Orman Bakanlığı erteleme olmayacağı konusunda net ifadeler kullanmaktadır. Ancak, evcil hayvan sahipleri işlemi son aya bıraktığı, tedarikçi firma da son bir aydır mikroçipleri yeterli sayıda bulunduramadığı için uygulamada sorun yaşanmaktadır. Durum bu iken, söz konusu tüm hayvanların 31 Aralık 2022 tarihine kadar çiplenmesi mümkün görünmemektedir.

12.12.2022 tarihi itibari ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden aldığımız sayılara göre Bursa’da 10.729 köpek, 17.862 kedi, Türkiye’de 337.149 köpek, 402.022 kediye mikroçip uygulanmıştır..

Ücret konusunda yaşanan tartışmalara da açıklık getirme gereği bulunmaktadır. Ülkemizdeki insan sağlık hizmetlerinin tamamını devlet karşılamamaktadır. Örneğin, bir yandan devlet hastaneleri hizmet vermekte bir yandan özel hekimler muayenehanelerinde sağlık hizmeti sunmaktadır. Bu konu son derece normaldir ve seçim sağlık hizmeti almak isteyenin tercihine bırakılır, ücretleri de kıyaslanmaz. Çünkü devlet her zaman daha ekonomik hizmet vermektedir. Hal böyle iken hayvan sağlığı hizmetlerindeki ücretlere de  bir kez daha vurgu yapma gereği duymaktayız.

Veteriner hekimlerin muayenehane ya da poliklinikleri de tıpkı insan sağlığında olduğu gibidir. Veteriner hekimlerin muayenehane ve poliklinikleri tek kuruş devlet desteği almadan, kendi emek ve sermayeleri ile kurulan, istihdam, vergi, sigorta gibi tüm giderleri kendileri tarafından karşılanan, koruyucu hekimlik hizmetleri kapsamında kamu sağlığına da hizmet eden sağlık işletmeleri olma özelliği taşımaktadırlar.

Dolayısıyla kamuda (Tarım İl/İlçe Müdürlükleri) mikroçip uygulama ücretleri ile serbest veteriner hekimlerin uygulama ücretlerinin  karşılaştılırması haksızdır ve yanlıştır…

 

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir