Bursa’da açılış günü… Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’dan yoğun program!

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ve evsel atıklardan enerji üretimi yapılan Doğu Katı Atık Entegre Tesisi’nin açılışı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Bursa’da açılış günü… Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’dan yoğun program!

HABER: EBRU TAŞDEMİR / DOĞUKAN BAĞARSAKÇI

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan ve evsel atıklardan enerji üretimi yapılan Doğu Katı Atık Entegre Tesisi’nin açılışı Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın açıklamaları şu şekilde;

“Tarihin ve kültürün doğal güzelliklerle bütünleştiği, sanayisi turizmiyle ülke ekonomisine can veren kentlerin vizyonuna değer katan şehrimizde yeşil Bursa’mızı ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti dile getirerek baslamak istiyorum Sayın Bakanım, Bursa çok kadim bir şehir. Çok özel bir şehir. Bu topraklar bize emanet ve geleceğe miras, şehrimize yeşil unvanını veren ağaçlar gördüğümüz tüm güzellikler, çevremiz, bizim evimiz.

Dolayısıyla onu temiz tutmak da bizim görevimiz. Bursa’mızın her tarafı tertemiz olsun, yeşil Bursa olsun hep daha yeşil olsun Bursa. Ama hızlı sanayileşmenin, hızlı şehirleşmenin muhakkak getirdiği neticeler var. Tabii bizim derdimiz de heyecanımız da bu, Bursa’yla yatıyoruz Bursa’yla kalkıyoruz. Bursa’nın daha sağlıklı bir kent olması hedefimiz doğrultusunda çevre yatırımlarına çok büyük önem gösteriyoruz. Çok kıymetli milletvekillerimizin de çok değerli tüm belediye başkanı arkadaşlarımın da çok önemli katkıları ve destekleri var. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak yeşil Bursamızın daha sağlıklı ve yaşanılabilir şehir olması doğrultusunda önemli projeleri hayata geçiriyoruz. Arıtma tesisleri ıslah çalışmaları kente yeni yeşil alan kazandırma çalışmaları, park alanları oluşturma, cadde ve sokakların yeniden düzenlenmesi, meydan düzenlemeleri, entegre atık yönetimi, sanayi mimari, hafriyat ve inşaat yıkımlı atıklarının denetimi gibi birçok projeyi hayata geçirirken çok kıymetli bakanımızdan, sizin bakanlığınızdan çok kıymetli yöneticilerimizden, İller Bankası Genel Müdürümüzden ziyadesiyle istifade ediyoruz bu projelerle alakalı.

Bizler Bursa’da göreve geldiğimiz dönem başında tekrar seçildiğimizde bir buçuk milyon metrekare gibi bir yeşil alan hedefi koymuştuk. Sayın Bakanım Allah razı olsun Gökdere Millet Bahçesi’nin ilk fidan dikim töreninde temel ama töreninde siz bir hedef verdiniz ve bunu üç milyon metrekareye çıkardınız. Açıkçası o gün endişelenmiştik. Biz bunu nasıl sağlarız diye. Ama yine siz ve ekibiniz vardı arkamızda.

Öte yandan bilindiği gibi iklim değişikliği küresel ölçekte en büyük çevre sorunlarından birisi olarak kabul edilmekte ve bütün dünya bunu konuşuyor. Tarım ve temiz su ve sağlık başta olmak üzere hayatımızın her safhasını etkileyen bir konu oldu iklim değişikliği. Hemen her ülke bu konuda kafa yoruyor. Ülkemizde tabii coğrafi konumu itibariyle bu noktada en çok etkilenen ülkelerden bir tanesi.. Bu durum ülkemizi özellikle yerel yönetimler, iklim değişikliğiyle mücadele ve uyum konusunda etkin rol oynanması gerektiğini göstermekte.

Zaten bakanlığımızın adına çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanlığı olarak revize edildi. Bu çerçevede Paris İklim Anlaşması, Türkiye Büyük Millet Meclisimiz tarafından da onaylanarak yürürlüğe girmiş olup ülkemiz bu konudaki hassasiyetini de göstermiştir. Bu süreçle birlikte artık yeşil büyüme kavramı girilebilir enerji, yatırımları hız kazanmıştır. Cumhurbaşkanımızın kıymetli eşleri sayın Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürütülen sıfır atık projesi de aslında ne kadar önemli ve kıymetli olduğuna bir kez daha şahit olduk.

İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarına etki eden faktörler arasında katı atık sektörü de yer almakta. Bu çerçevede Büyükşehir Belediyesi olarak atıktan enerji üretimini ve ham madde geri kazanımını sağlayacak entegre tesisleri kentimize kazandırmak için çalışmalara başladık. En son Keles ilçemizde yaptığımız katı atık, nakil istasyonumuzla beraber artık vahşi depolama noktasında Bursa’da hiçbir vahşi depolama yapmıyoruz.

Tesis tamamlandığında da kırk milyon dolarlık bir yatırımın tamamının bu yıl sonu harcanmış olacağını ifade etmek istiyorum.
Mevcut durumda tesis Bursa’nın doğu bölgesinde bulunan yaklaşık 580 bin kişilik nüfusa sahip beş ilçeye hitap etmekte. Bursa’nın toplamda belediye atığının yüzde 15 civarı burada işlenmekte ama sene sonunda tesis tam kapasiteye ulaştığında 1 milyon 400 bin kişilik nüfusa sahip 8 ilçeye hitap edecek tesiste Bursa’nın da toplam atığının yüzde kırkı değerlendirilmiş olacak..

Bir birey olarak ve böyle bir tesisin açılışına öncülük etmek, aracılık etmek bizim için son derece büyük bir mutluluk. Bu güzel günümüzde bu işe öncülük ettiğiniz için hem sizlere çok teşekkür ediyorum. Hem de bizleri ekibinizle beraber yalnız bırakmadınız ç ok teşekkür ediyorum.”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un açıklamaları şu şekilde;

“Bizim bu heyecanımıza ortak olduğunuz için ve Osmanlı kokan havasıyla tarihin baş tacı, şanlı Türkiye’mizin yine ulu çınarı Bursa’mızı tüm Bursalı kardeşlerimi sevgiyle, saygıyla, muhabbetle selamlıyorum.

Kıymetli kardeşlerim yeşil Bursa’mız bizlere. ecdadımızın yadigarıdır ve altı yüz yıl boyunca cihana adaletle hükmeden Osmanlı’nın adını veren Osman Gazi’nin de hedefidir. Devletin sınırlarını geniş coğrafyalara ulaştıran Orhan Gazi’nin şehri Yıldırım Beyazıt’ın emanetidir.

Bugün hakikaten sizlere verdiğimiz sözü tutmanın heyecanı içerisindeyiz ve işte şu anda ilk eser meşalesini inşallah yakmış oluyoruz. Doğu bölgesi katı atık, entegre tesisimizin de açılış hep birlikte gerçekleştireceğiz. Tabii bugün bununla kalmayacağız. inşallah buradan sonra Bursamızın tarihine ve yeşiline yakışır yatırımlarımızın hep birlikte temellerini atacak. açılışlarını yapacağız. Çekirge Teras Projesi Tanıtım ve İlk Fidan Dikimini yapacağız ardından Hanlar Bölgesi, Çarşıbaşı Meydanı ve Mevlana ikinci etap kentsel dönüşüm projesi temel atma ile yine yatırımlarımızı hep birlikte gerçekleştireceğiz.

Bursa’mızda bugün toplam yatırım değeri 2 milyar liraya ulaşan. 3 bin 689 konut ve 541 dükkanın yer aldığı altı projemizin de temellerini atacağız. Kiminin de anahtarlarını kıymetli hemşehrilerimize teslim edeceğiz. Ve bununla birlikte de 15 altyapı projemizi de inşallah gururla Bursalı kardeşlerimize armağan edeceğiz.”

‘AMACIMIZ BURSA’NIN MARKA DEĞERİNİ ARTIRACAK YATIRIMLAR’

“Ben şehrimize yapılan ve vatandaşımızın refahı için, huzuru için emeği geçen başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş olmak üzere. Milletvekillerimize, kıymetli valimize, belediye başkanlarımıza, yine bu projelerin yapımında emeği geçen bizim çalışma arkadaşlarımız her projeye beraber gittiğimiz ve dört yıldır. Görevimiz boyunca sahada bir fiil beraber çalıştığımız yoğun emek sarf ettiğimiz bakan yardımcılarıma, TOKİ başkanıma, başkan yardımcıma, iller bankası genel müdürümüze, yine burada mekansal, tabiat. Çevre yönetimi genel müdürlerimiz burada. Hepsine tüm mesai arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Amacımız Bursamızın marka değerini arttıracak tüm yatırımlarımızın şehrimiz için kadim başkentimiz Bursa’mız için hayırlı olmasını diliyorum. Değerli kardeşlerim bugün dünyada en büyük çevre sorunlarının başında tabii ki hiç şüphesiz ki az önce başkanımız, valimiz de bahsettiler iklim değişikliği gelmektedir.

Bu durum tabii ülkemizin her yerinde artık yoğun bir şekilde hissedilmektedir ve sektörel bazda baktığınızda tarımdan sağlığa, su kaynaklarımızdan ormanlarımıza kadar tüm canlı hayatını tehdit etmektedir. Biz de Türkiye olarak bir Akdeniz ülkesiyiz ve Akdeniz Havzasında yer alıyoruz. Bu sebepten dolayı kapalı bir havza olmasından dolayı iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasındayız. Ülkemizin kuzeyinde sel ve heyelan felaketleri yaşanırken, bir bakıyorsunuz güneyinde de orman yangınları, İç Anadolu’da da kuraklıklarla aslında iklim değişikliğinin etkilerini net bir şekilde görmekteyiz. Tabii bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımızın net sıfır emisyon diyerek ortaya koymuş olduğu yeşil kalkınma hedefimiz var ve bu hedef doğrultusunda biliyorsunuz 2053 yılında tarihi bir proje, hedef ortaya koyduk ve bu çerçevede sıfır emisyon hedefiyle inşallah hep birlikte valilerimizle, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla, vatandaşımızla el ele vererek inşallah bu hedefi yakalayacağız. Canla başla en güzel çalışmalarımızın başında da aslında Türkiye’yi kuşatan sıfır atık seferberliğimiz geliyor.
Ve saygıdeğer Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürüttüğümüz bugün bütün dünyada örnek alınan ve küresel bir harekete dönüşen bu çevre hareketiyle birlikte bugün Bursa’nın Gölyazı, Uludağ, İznik Gölü, Longoz Ormanları, İnkaya alanını da icerisine alan yine asırlık çınar gibi birbirinden kıymetli doğal zenginliklerimizi korumak için canla başla mücadele ediyoruz.

Bugün Bursa Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışmalarını tamamlayarak açılışını gerçekleştirdiğimiz doğu bölgesi katı atık entegre tesisimiz bu yatırımların en başarılı örneklerinden bir tanesidir.

‘ÖNEMLİ BİR BAŞARI HİKAYESİ’

Kıymetli kardeşlerim. Bakın bugün sıfır atık hareketiyle başlamış olduğumuz süreçte yüzde on üç olan geri kazanım oranımızı yüzde yirmi sekizlere çıkardık. Dünyada hiçbir. Ham madde sonsuz değil, sınırsız değil. Ve işte iklim değişikliğinin etkilerini de az önce anlattım. Çok daha derin bir şekilde hissediyoruz ve kaynaklarımızı en verimli şekilde. Zorundayız. Geri dönüşüme tabii tutturmak zorundayız ve bu çerçevede de aslında hem ekonomik kazançlar, hem de istihdam noktasında büyük atılımlar gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz projeler çerçeve. Tam 98 milyar liralık ekonomik kazanç elde ettik ve aslında milyonlarca ağacı da kesilmekten kurtardık. Havamızı daha temiz hale getirdik. Sularımızı. daha temiz hale getirdik ve bu çerçevede de aslında göllerimizi, denizlerimizi, kıyılarımızı korumaya gayret gösteriyoruz. Aslında bu çok önemli bir başarı hikayesidir ve 2053 yılında da katı atık. tamamen dönüştüren ve düzenli depolama oranını yüzde altmış beşlere indiren bir Türkiye hedefliyoruz. Bu çerçevede geri dönüşüm çok çok önemli ve bu. manada bu tesisi, bu tesisleri eee ülkemize kazandırmak, şehirlerimize kazandırmak eee hem Bursalı kardeşlerimizin hizmetine sunduğumuz doğu bölgesi katı atık tesisimiz hedefimize giden aslında yolun taşlarını döşememize çok yardımcı olacak ve Bursa’nın doğu bölgesinde bulunan tam beş ilçesine şu an itibariyle beş ilçesi akabinde daha da artacak bu ilçelerimizin sayısı inşallah yıl sonu tam kapasiteye ulaştığında bir buçuk milyon Bursalı yani Bursamızın yarısına hizmet verecek.

Bursa’nın toplam atığının yüzde kırkını dönüştürecek ve atığı ekonomik değere dönüştürecek. Emin olun kardeşlerim buradan dönüşen atıklar tekstilimizde, sanayimizde ham madde olarak yine Bursa sanayisinde ve tekstilinde işlenmektedir. Bu çok çok kıymetli bir ham madde olacaktır.

Bu tesisle yetinecek miyiz? Asla yetinmeyeceğiz. Bunun bir kardeşini de aslında başkanımız ifade ettiler. Hızlıca batı bölgesine inşa edeceğiz. Belediyemiz bu noktada hummalı bir şekilde çalışıyor ve yapacağı yatırımlarda çevresel etkileriyle, insan sağlığına olan etkileriyle, doğaya olan etkileriyle.

Şimdi buradan hep birlikte söz veriyoruz. Tabii bu çerçevede belediyemizin yanında olmaya devam edip bu tesiste, tüm yatırımlarımızda, tüm altyapı yatırımlarımızda olduğ gibi inşallah batı tesisimizi de 2024 yılında tamamlayarak Bursa’nın tamamında atıklarımızı ekonomiye kazandıracağız ve Bursa’nın ekonomisinin, yavrularımızın sağlıklı yarınlarını en güçlü hale hep birlikte getireceğiz. Biz Bursa’mızı gerçekten çok seviyoruz”

 

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir