Bursa’da çöp isyanı! Şehrin doğusu şehrin çöplüğü mü?

Bursa’nın Kestel ilçesindeki mera alanına kurulmak istenen atık depolama tesisi bölge sakinlerini isyan ettirdi. Bölgedeki üreticiler “Bursa’nın doğusu Bursa’nın çöplüğü mü?” diye sorarak projeye tepki gösterdi.

Bursa’da çöp isyanı! Şehrin doğusu şehrin çöplüğü mü?

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Erdoğanköy Şehir Mezarlığı yakınlarında kurmayı planladığı atık depolama tesisine karşı bölge sakinleri harekete geçti.

Kestel’e bağlı Marmaracık, Seymen, Yağmurlu, Soğuksu, Erdoğan ve Turan köyleri başta olmak üzere civardaki pek çok köyün karşı çıktığı projeyle ilgili hafta sonu eylem yapıldı.

Bursa Muhalif’in haberine göre, Erdoğanköy Şehir Mezarlığı’nın karşısındaki arazide yapılan basın açıklamasında ilk sözü alan DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, Bölgenin çöp tesisi yapımı ile sanayinin atıklarına ve ranta açılmasını kolaylaştıracağını savunarak, köy halkı ile birlikte anayasanın verdiği tüm protesto haklarını kullanacaklarını belirtti.

Demir, “Bu ormanlık, bu yeşil alana yapılmak istenen çöp tesisini istemiyoruz. Sesimizin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşmasını istiyoruz.” dedi.

‘ÇİFTÇİNİN İŞİ GÜCÜ YOK MU?’

Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, 35 mahalle muhtarının da eyleme katıldığını belirterek, şunları söyledi:

“Benim çiftçimin işi gücü yok mu hiç, bu hasat zamanında teri burnundan akıp ayaklarından çıkarken, biz burada bunları niye koşturmak zorunda kalıyoruz? Siz de hiç vicdan, merhamet yok mu? Şurada 50 metre ileride 300 dönüm buğday tarlası var, buğdayı ithal ediyoruz. 20 metre ileride 10 tane koyun sürüsü ağılı var, biz bugün eti Avrupa’dan ithal ediyoruz.”

“Bursa’nın doğusu Bursa‘nın çöplüğü mü?” diye yetkililere seslenen Kılıç, atık tesisinin yapılacağı bölge için önce hurdacılar sitesi kurulmasının planlanmasını, ardından şehir mezarlığının gelmesini ve şimdi de atık tesisi projesinin hayata geçirilmek istenmesini eleştirdi.

Kılıç, “Ya sen benim çobanıma sürü yönetim belgesi vereceksin, sonra da benim meralarımı katledeceksin. Alın şimdi tepe tepe kullanın” diyerek İŞKUR’un kendilerine verdiği kurs bitirme belgelerini diğer köylülerle birlikte yırtıp attı.

‘3 BİN 600 TON ÇÖP MERA ARAZİSİNE BIRAKILACAK’ 

Köylüler adına açıklamada bulunan Seymen Köyü Kadın Derneği Başkanı Canan Din, “TÜİK istatistiklerine göre; 5 ilçeden çıkan, 238 mahalleyi kapsayan yaklaşık 1 milyon kişilik çöp anlamına gelen; Doğu Bölgesi evsel atıklarının bu tesisten aktarılacağı gibi acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Buradan anlıyoruz ki Bursa’nın günlük 3 bin 600 ton çöpünün yarısı bu merkezden aktarılacaktır.” şeklinde verileri paylaştı.

Din, Büyükşehir Belediyesi‘nin vicdanının sesini dinleyerek, bu hatalı karardan vazgeçeceğine inandıklarını söyleyerek mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir