Bursa’da deprem: Bir evde çatlak var, iki kişi yaralandı!

Bursa’da Gemlik Körfezi açıklarında 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. “Ekipler saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir” diyen İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremde Mudanya’da bir evde çatlak olduğunu, iki vatandaşın da yaralandığını açıkladı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, “Tüm ekiplerimiz sahada. Bir sıkıntı gözükmüyor. Kamu kuruluşları, okullar, hastanelerde olumsuzluk yok.” açıklaması yaptı. Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.” ifadesini kullandı.

Bursa’da deprem: Bir evde çatlak var, iki kişi yaralandı!

Bursa‘nın Gemlik ilçesi açıklarında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

AFAD saat 10.42’deki depremin derinliğini 8,98 kilometre olarak açıkladı.

3 DAKİKA SONRA ARTÇI

Kandilli’nin büyüklüğünü 4.8 olarak açıkladığı depremin ardından 4.5 büyüklüğünde de artçı oldu.

Bu depremin derinliği de 7 kilometre olarak kaydedildi.

5,1’lik depremin ardından toplamda 13 artçı oldu.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya depreme ilişkin sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyleyen Yerlikaya, “Başta AFAD olmak üzere ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha tarama çalışmaları için bölgeye sevk edilmiştir.” dedi.

VALİ DEMİRTAŞ: CAN VE MAL KAYBI YOK

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, depremin ardından can ve mal kaybının olmadığını söyledi.

Demirtaş, “Bursa ilinde can mal kaybı, bina yıkılması yok. Bu konuda söyleyeceklerimiz bundan ibaret. Arkadaşlarımız sahayı geziyorlar, jandarma muhtarlar ile görüşüyor. Tüm kamu kurumları olarak sahadayız. Bize gelen sıkıntılı bir durum söz konusu değil. Tüm ilçe kaymakamlarımızla irtibata geçtik. Deprem esnasında yoldaydım. Bir toplantım vardı, araçta valiliğe doğru gelirken oldu. Ben hissetmedim.Tedirgin olmaya gerek yok, herkes rahat olsun. Panik yapmaya gerek yok. Şu anda bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

AKTAŞ: ULAŞAN HASAR BİLGİSİ YOK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş,” Bize ulaşan bir hasar bilgisi yok.” dedi.

TÜRKYILMAZ: OLUMSUZ BİR DURUM YOK

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “Şu anda olumsuz bir durum yok” ifadesini kullandı.

SERTASLAN: KIRSALA ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ

Gemlik Belediye Başkanı Uğur Sertaslan, “Can ve mal kaybına ilişkin bir kaydımız yok. Kırsala ulaşmaya çalışıyoruz. Çok şükür oradan da olumsuz bir geri dönüş olmadı. Ciddi bir endişe ve korku hali var. Umarız artçı ve benzeri şeyler yaşamayız.” şeklinde konuştu.

AFAD: EKİPLERİMİZ TEYAKKUZ HALİNDE

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depreme ilişkin yaptığı açıklamada, “Marmara Denizi, Gemlik Körfezi’nde (Bursa Mudanya açıkları) meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüklerindeki depremler sonrasında an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz teyakkuz halindedir. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.” ifadesi yer aldı.

BAKAN KOCA: TARAMA ÇALIŞMALARI DEVAM ETMEKTEDİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “10.42’de Bursa Gemlik Körfezinde 5.1 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Bursa, Yalova, İstanbul ve Kocaeli’deki Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezleri ile (SAKOM) görüşülmüş, depremin hissedildiği yerlerde merkezlere olumsuz bir çağrı gelmediği bilgisi alınmıştır. Bölgeye ambulans ekipleri görevlendirilmiştir. Tarama çalışmaları devam etmektedir.” dedi.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, canlı yayın yaptığı sırada depreme yakalandı.

GÖRÜR’DEN GEMLİK’E UYARI

Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa’da meydana gelen depreme ilişkin değerlendirmede bulundu.

Görür, “Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale getirilmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun” dedi.

Depremin merkez üssü Gemlik, sarsıntıların ardından havadan görüntülendi.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ali Koçyiğit, “Depremin kaynağı Güney Marmara’daki faylar. Kuzey Marmara’daki depremselliği nasıl takip ediyorsak, Güney Marmara’daki depremselliği de merak etmemiz gerekiyor. Bu kıyıda olan her depremin izlenmesi gerekiyor. Öncü deprem mi değil mi bunu bilemeyiz. Bu bölgede yaklaşık 500 yıldır herhangi bir büyük deprem meydana gelmedi. Ancak Güney Marmara’da da bir deprem bekleniyor.” açıklamasında bulundu.

‘400 YILDIR DEPREM ÜRETMEYEN BİR FAY’

Bursa Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Engin Er, Bursa’daki depreme neden olan fay hattının 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. 400 yıldır deprem üretmeyen bir fay olduğunu hatırlatan Er, “O fay hattında olabilecek 7 büyüklüğündeki depremin öncüsü olarak söylemek doğru bir yaklaşım olmaz.” dedi.

OKULLAR TATİL EDİLMEDİ

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş da Vali Yardımcıları, daire müdürleri, kaymakamlar ve AFAD Müdürü ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Bursa’nın İznik ilçesinde lastikçide bulunan vatandaşlar panikle dışarı kaçtı. Vatandaşların kaçış anı güvenlik kameralarına yansıdı.

BAKAN YERLİKAYA: MUDANYA’DA BİR EVDE ÇATLAK, 2 EVDE DE YARALI VAR

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya meydana gelen depremde Mudanya’da bir evde çatlak olduğunu, iki vatandaşın da yaralandığını belirtti.

Bakan Yerlikaya, “Bu sabah 10:42’de Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Sonrasında en büyüğü 4.5 büyüklüğünde olmak üzere farklı büyüklüklerde 13 artçı deprem ölçüldü. İstanbul, Bursa ve diğer civar illerde; AFAD, Jandarma, Emniyet, UMKE Ekipleri ve diğer görevlilerle yapılan saha taramaları ile birlikte 112’ye gelen ihbarların değerlendirilmesi sonucu an itibari ile olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Mudanya’da 1 evde çatlak olduğuna ilişkin ihbar alınmış olup Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri ilgili adreslere sevk edilmiştir. 2 vatandaşımız merdivenden düşmüş olup sağlıklarına ilişkin bir olumsuz durum söz konusu değildir. Gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir