Bursa’da kentsel dönüşüm! Mevlana, Mollaarap, Akpınar, Sıcaksu… Bakan Kurum’dan flaş açıklamalar

Bursa’nın Yıldırım ilçesindeki iki mahallede uygulanacak kentsel dönüşüm projeleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla başladı. Mevlana Mahallesinde uygulanan kentsel dönüşüm projesinin 7. etabıyla heyelan riski nedeniyle Mollarap’ta yapılacak projede ilk yıkımlar gerçekleşti. Akpınar için dönüşüm kararı verildiğini belirten Kurum, Sıcaksu’ta termal turizm projesi ihalesinin tarihini de açıkladı.

Bursa’da kentsel dönüşüm! Mevlana, Mollaarap, Akpınar, Sıcaksu… Bakan Kurum’dan flaş açıklamalar

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bursa’nın Yıldırım ilçesine bağlı Mevlana ve Mollarap’ta uygulanacak kentsel dönüşüm projelerini eş zamanlı yıkımlarla başlattı.

Mevlana’da düzenlenen törende konuşan Bakan Kurum’un açıklamalarında öne çıkan başlıklar şöyle:

‘BURSA TEK MİLLETİN CANLI ÖRNEĞİ’

” … Bursa’yı çok önemsiyoruz. Bursa, ülkemizde yaşayan her bir insanın, nasıl bir ve beraber olduğunun, dayanışmayı, kardeşliği nasıl tesis ettiğinin, nasıl tek bir millet haline geldiğinin canlı örneğidir.”

‘5 YILDA 1.5 MİLYON KONUT DÖNÜŞECEK’

“Cumhurbaşkanımızın, 2012 yılında, her türlü siyasi bedeli göze alarak İstanbul’da başlattığı kentsel dönüşüm seferberliğimizi; “Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” hedefiyle daha da hızlandırdık. Her yıl 300 bin konut olmak üzere acil dönüşmesi gereken 1.5 milyon konutun dönüşümünü 5 yıl içinde bitireceğiz. 2012’den bu yana; 81 ilde 1,5 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Toplamda kentsel dönüşüm ve sosyal konut anlamında 2.5 milyon konutu vatandaşlarımıza teslim ettik. Bu da 10 milyon vatandaşımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almak demek. Şu anda da; sahada, ülke genelinde yatırım değeri 90 milyar TL olan 300 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutumuzun inşası devam ediyor.”

BURSA’DA DEVAM EDEN PROJELER

“Bugün Bursa’mızda bir yandan TOKİ’mizle toplam yatırım değeri 7 milyar lira olan 22 bin konutu sosyal donatılarıyla birlikte tamamlarken diğer yandan yatırım bedeli 785 milyon lira olan 2 bin 136 yeni sosyal konut projemizi sürdürüyoruz. Bir taraftan toplam alanı 680 bin metrekare olan 7 millet bahçemizi hızla tamamlarken, bir taraftan da İller bankamızla 2003’ten bugüne; tam 4 milyar 300 milyon lira tutarında 194 altyapı projemizi tamamladık. 1.5 Milyar liralık 9 projemiz de süratle devam ediyor.”

TARİHİ ÇARŞI VE HANLAR BÖLGESİ PROJESİ

“Tophane’den başlayarak; Ulu Camii’yi, Kozahan’ı, Pirinç Han’ı içine alarak Kayhan Çarsına kadar; 252 tarihi yapının yer aldığı bölgede çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.

İlk etapta; Çarşıbaşı Meydanı’nda yer alan miadını doldurmuş 40 binanın yıkım çalışmalarını başlattık, şu anda bir bölümünü vatandaşlarımızın gönül rızasıyla yıktık. Ulu Cami’nin çevresini daha da güzelleştirecek, 12.400 metrekarelik yeni bir meydanı Bursa’mıza kazandırıyoruz.”

ÇELİK PALAS’TA YIKIM ÇALIŞMASININ YÜZDE 70’İ TAMAMLANDI

“Yine geçen ziyaretimizde, Osmangazi Çelik Palas Oteli’nin arkasındaki köhne yapıların da yıkım işlerini başlatmıştık. Yıkım çalışmalarımızı yüzde 70 oranında tamamladık. Burada da yine Bursa’nın en vizyoner projelerinden olacak “Çekirge Teras Projesi’ni hayata geçiriyoruz.”

MEVLANA’DA BİN 500 KONUT YIKILACAK, BİN 900 KONUT YAPILACAK

“Mevlana Mahallesi’nde TOKİ eliyle 60 dönüm alan üzerinde iki etap halinde yürüttüğümüz kentsel dönüşüm ve altyapı projemizde yeni bir aşamayı şimdi başlatıyoruz. Rezerv alan olarak belirlediğimiz 7. etapta 900 konutu yıkıyoruz. İnşallah 7. Etapta 650, yıkımını yakında yapacağımız 8. etapta 600 olmak üzere toplamda 1.250 yeni konut inşa edeceğiz.  7. etabın ihalesini üç gün sonra yani 24 Mayıs’ta yapacağız ve inşa çalışmalarına süratle başlayacağız.”

MOLLAARAP’A YEŞİL ALAN, KONUTLAR ÇINARÖNÜ MAHALLESİNE

“… 2018 yılında toprak kayması riski nedeniyle Mollaarap Mahallemizde yaklaşık 4 hektar alanı riskli alan olarak ilan etmiştik. Vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak için bölgeyi tamamen boşalttık. Hızlıca kamulaştırma çalışmalarını başlattık. Bugüne kadar alanın üçte ikilik kısmında vatandaşlarımızın gönül rızasını alarak kamulaştırma çalışmasını tamamladık. Bugün de hamdolsun binaların yıkım işlemlerini başlatıyoruz. Mollaarap Mahallesindeki riskli alan planlamasını yeşil alan olarak belirledik. Yine bu riskli alanımızdaki vatandaşlarımız için yine Yıldırım’da Çınarönü Rezerv Alanında 200-250 konut yapmayı planlıyoruz.”

‘TARİHİ DEĞERLERİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ’

“İnşallah bu projemizi de tamamladığımızda; Mollaarap Mahallesi ve çevresinde bulunan Hünkâr Köşkü, Hüsameddin Tekke Camii ve Türbesi, Osman Fevzi Efendi İpek Fabrika Binaları, Fevziye Parkı, Seyitler Mescidi ve Türbesi, 2 adet tescilli İpek Fabrikası, Tohum Mektebi ve Balaban Kalesi gibi tarihi değerlerimizi de korumuş ve geleceğe taşımız olacağız. ”

AKPINAR’DA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

“Bugün aldığımız kararla; Akpınar’da dönüşüme başlıyoruz. 2200 hak sahibi vatandaşımızın olduğu alanda, zemin+5’i geçmeyecek şekilde yeni konutlarımızı yapacağız.”

SICAKSU’DA İHALE 13 AĞUSTOS’TA

“Hatırlayacaksınız, son ziyaretimizde; Sıcaksu semtinde, 135 deri fabrikasının taşınmasının ardından, alanda termal turizminin canlandırılmasına yönelik çalışmaları başlatmıştık. Kamulaştırma çalışmalarıyla; 190 bin metrekare alanda mülkiyet sorunlarını tamamen çözdük. 13 Ağustos’ta ihalesini yapıyoruz. Bu sürecin ardından hızlıca, içerisinde 700 rezerv konut, 125 ticari alanın olduğu projemizin inşasına başlayacak, Bursa’mızın termal turizmine katkı sunacak, yeni bir cazibe merkezi oluşturacağız.”

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir