Bursa’da mutlaka görülmesi gereken 9 sonbahar rotası

Bursa’da mutlaka görülmesi gereken 9 sonbahar rotası

Sarıdan kırmızıya dönen renklerin cümbüşünü izlemenin ve huzurla dolu bir yürüyüşün özlemini çekenler için Bursa’dan 9 harika sonbahar rotasını sizler için derledik…

Kızaran yapraklar, yavaş yavaş kışa hazırlanan doğa ile baş başa kalmanın şimdi tam zamanı.

İşte Bursa’dan harika manzaralar sunan 9 harika sonbahar rotası…

1- MYSIA YOLLARI

Mysia Yolları, 75 km uzunluğunda 44 adet yürüyüş ve bisiklet parkurundan oluşmaktadır.

Rotalar antik Mysia halkından ismini alan tarihi Misi köyünde başlar, MÖ 7. yüzyılda kurulu, bugün Gölyazı turistik köyü olarak bilinen Apollonia antik kentine ulaşır.

Bursa fethinden önce Bitynia bölgesinde Osmanlıların ilk idari merkezi olan Kite (Ürünlü Mahallesi), Uluabat Kalesi ve Kapanca Antik Limanı Mysia Yolları rotaları kapsamında ziyaret edilebilen tarihî mekânların birkaçıdır.

2- SOĞANLI BOTANİK PARKI

Botanik Park, 400 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bitkisel araştırma ve bilimsel çalışmalara açık olan Botanik Park, kurulduğu 1998 yılından beri birinci derece sit alanıdır.

Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, gül bahçesi, kaya bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi bölümlerin yer aldığı parkta, 150 tür ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki bulunmaktadır.

Yine parkın bünyesinde otel ve restoran olarak hizmet veren 17-19’ncu yüzyıl yüzyıl Bursa konaklarının modellendiği bir bölüm yer almaktadır.

Koşu ve yürüyüş yolları, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun, otomobil pisti, spor aletleri gibi etkinlik alanlarının yanı sıra Botanik Park’ta bir de suni gölet bulunmaktadır.

3- DUDAKLI AĞAÇLI YOL

Dudaklı, Bursa ilinin Kestel ilçesine bağlı bir mahalledir. Bursa il merkezine 29 km, Kestel ilçesine 17 km uzaklıktadır.

Dudaklı’ya Bursa’dan Ankara istikametine doğru gidişte Kestel ilçesini geçerek ve sonrasında Turan Köy tabelasından da ilerleyerek ulaşmak mümkündür.

Köye girişte bulunan çınarlı yol, yaklaşık 1300 metre uzunluğunda olan bir yoldur.

4- KARACABEY LONGOZU

Sulak bir alan olan Karacabey longoz ormanları her mevsim farklı renk ve canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Karacabey longoz ormanları sonbahar ve kış aylarında sular altından muhteşem bir güzellik oluştururken; yaz aylarında sular çekilince yemyeşil bir örtü ile kaplanmaktadır.

Karacabey longoz ormanlarında 217 farklı kuş türü ve çok sayıda bitki türü bulunmaktadır. Eşsiz bir manzaraya ve muhteşem bir doğaya sahip olan Karacabey longoz ormanları görülmeye değer yerlerdendir.

5- ERİCEK GÖLETİ


Fotoğraf: Koza Dağcılık

Bursa merkeze 35 kilometre mesafede bulunan 740 metre rakımdaki Ericek Göleti, Gürsu ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Yılın her dönemi ziyarete açıktır.

Piknik yapmak isteyen ziyaretçiler göl kıyısında balık tutabilir, doğa yürüyüşü yapabilir, kamp yapabilir ve gölün hemen kenarında bulunan Adrenalin Park tesisinin imkânlarından yararlanabilmektedir.

6- SUUÇTU ŞELALESİ

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesi sınırları içindedir ve ilçe merkezine 17 km uzaklıktadır.

Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Şelale, 38 metre yükseklikten dökülmektedir.

Mesire ve piknik alanı da bulunan Suuçtu Şelalesi, etrafını saran Kayın ağaçları ve serin havası ile tam bir oksijen deposudur.

7- OYLAT

İnegöl ilçesine 26 kilometre uzaklıktaki Oylat Kaplıcaları bölgesinde ve Oylat yolunda bulunan şeftali, armut, meşe, ıhlamur, kestane, gürgen ve çınar ağaçlarının yaprakları, sonbahar mevsimiyle sararıp, dökülerek görsel şölen sunuyor.

Oylat Kaplıcaları bölgesinde bir şelale ve bir mağara da yer alıyor.

8- KÜREKLİDERE ŞELALESİ

Yıldırım İlçesi’nin Hamamlıkızık Köyü’nde bulunan kent ormanından yaklaşık 2000 metre yukarı dağa doğru yaklaşık bir saat yaya çıkarılarak veya Kestel İlçesi Saitabat Köyü yolu üzerinden giderken Ören Mahallesi yolundan araba ile yaklaşık yarım saat yolculuktan sonra gidilebilen Küreklidere Şelalesi 82 metre yükseklikten dökülmektedir.

Deliçay üzerinde ve 4 kademelidir. Şelalenin yakınında piknik masaları ve çeşme bulunmaktadır.

Şelalesinin bulunduğu yerde mevsimlere bağlı olarak renk hareketleri, kahverengi, yeşilin her tonu, sarı, kızıl renk değişimleri, bitkilerin yapraklarını dökmesiyle birlikte gözlenebilmektedir.

9- ULUDAĞ VE TELEFERİK YOLCULUĞU

Dünyanın tek halatlı en uzun hatlarından birine sahip olan ve Bursa’dan Uludağ’a alternatif ulaşım sağlayan teleferikle yolculuk, sonbaharda yolcularına renk cümbüşü sunuyor.

Türkiye’nin kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ’da, beyaz örtüye alışkın olan ziyaretçiler, teleferikle sarı ve yeşilin tonları arasında yolculuk edebiliyor.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir