Bursa’nın gündemi Uludağ: Talan mı yalan mı?

Önce Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin yasanın çıkması, ardından Cumhurbaşkanı kararıyla Uludağ’ın yaklaşık 2 bin hektarlık bölümünün ‘milli park’ statüsünden çıkarılması tartışmaları alevlendirdi. Çevreciler ve muhalefet, gelişmeleri “Uludağ’ın talan edilmesi” olarak nitelerken, turizmciler Uludağ’da yaşanan sorunların Alan Başkanlığı ile çözüleceği görüşünde.

Bursa’nın gündemi Uludağ: Talan mı yalan mı?

Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmasına ilişkin yasanın ardından geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme daha yaşandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Uludağ Milli Parkı’nın yaklaşık 2 bin hektarlık bölümü ‘milli park’ statüsünden çıkarıldı.

Son gelişme Uludağ tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ile Türkiye Ormancılar Derneği, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER), Kamu Emekçileri Sendikası Türkiye Ormancılık Hizmetler Kolu ve Bursa Barosu, karara tepki gösterdi.

Çevreciler adına ortak açıklamayı okuyan Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, Uludağ’ın her karışının milli park olarak kalmasının gerektiğini belirtti.

Çevrecilerin Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmasına karşı çıkma nedenleri şöyle sıralandı:

ÇEVRECİLER ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞINA NEDEN KARŞI?

– Milli Park’ın kaynak değerlerini oluşturulan endemik bitki ve hayvan çeşitliliği ve Bursa’nın yaklaşık yüzde 90 oranında içme suyunu karşılayan su kaynakları yeteri kadar korunamayacak.

– Alan Başkanlığı statüsünde milli park koruma işlemlerinin kim/kimler tarafından yapılacağı belli değil. Dolayısıyla korunma işlemleri sekteye uğrayabilir.

– Koruma statüleri kalktığından; doğal kaynaklar korumasız kalacak ve zaten hassas olan ekosistem tamamen yok olacak. Su kaynakları zarar görecek. Yerleşim alanları Uludağ’dan gelebilecek sellere maruz kalabilecek.

Çevrecilerin ve muhalefetin bu itirazlarına karşılık Uludağ Alan Başkanlığı statütüsüne turizmcilerden tam destek geldi.

Uludağ Kayak Merkezi Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Beceren ve Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkan Yardımcısı Çetin Ceylan, turizmcilerin katılımıyla Bursa’daki bir otelde basın toplantısı düzenledi.

“Uludağ’da talana biz de karşıyız” diyen turizmcilerin Uludağ Alan Başkanlığını savunma nedenleri şöyle sıralandı:

ULUDAĞ KAYAK MERKEZİ TURİZM SANAYİ VE TİCARET A.Ş YÖNETİM KURULU BAŞKANI HALUK BECEREN VE GÜNTOB BAŞKAN YARDIMCISI ÇETİN CEYLAN ULUDAĞ’DA KENDİLERİNİN DE TALANA KARŞI OLDUKLARINI SÖYLEDİ. (EMİR AKTAŞ – SAMET DOĞRU/BURSA-İHA)
Uludağ Kayak Merkezi Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Beceren ve GÜNTOB Başkan Yardımcısı Çetin Ceylan Uludağ’da kendilerinin de talana karşı olduklarını söyledi.

TURİZMCİLER ULUDAĞ ALAN BAŞKANLIĞINI NEDEN DESTEKLİYOR?

– Uludağ’da Alan Başkanlığına ayrılan bölge 2 bin hektarı çerçeveliyor. Bu alan birinci ve ikinci oteller bölgesi ile kayak alanlarını çerçeveleyen bir alan. Milli Park’ın yüzde 85’i Sarıalan, Kirazlıyayla, Çobankaya gibi yerler bu alana dahil değil. Koruma alanı devam ettiği müddetçe, daha öncesinden Milli Parkların yaptığı gibi herhangi bir yeniden yapılanma söz konusu olmayacak. Güney Antalya projesinde ve diğer yerlerde nasıl Turizm Bakanlığı’na ayrılmış alanlar varsa burası da Turizm Bakanlığı’na ayrılmış bir bölge.

– Uludağ’ın dört mevsim çalışması gerekiyor. Dağ bisikleti parkurları var. Ama Milli Parklar izin vermediği için dağ bisikleti parkurları kullanılamıyordu. Spor sahaları, oyun sahaları gibi alanlar var. Eskiden Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş kamp yapıyordu.

– Sorunların yerinde çözülmesini ve Uludağ’ın daha iyi yönetilmesini istiyoruz. Yeni otellere biz de karşıyız. Kayak merkezinde bir taşı kaldırmak için 3 bakanlıktan izin alamıyorduk. Yoksa biz de talana karşıyız.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir