BUSİAD’dan felsefe toplantısı

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) ile Bursa Felsefe Kulübü’nün birlikte düzenlediği Açık Kapı Toplantıları / Felsefe Söyleşilerinin 2023-2024 döneminin beşinci toplantısında, “Dil Felsefesinde Anlamın Objektifliği” konuşuldu.

BUSİAD’dan felsefe toplantısı

Moderatörlüğünü Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Becermen’in yaptığı toplantıda konuşan Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Zeki ÖzcanEğer dil olmasaydı hiçbirimiz bu aşamda olmayacaktık. Belki de olmayacaktık. İnsan dile o kadar bağlıdır ki dilsiz yapamaz” dedi.

Dil felsefesinin 1880’li yıllarda Alman Matematikçi Friedrich Ludwig Gottlob Frege’yle başladığını söyleyen Prof. Dr. Özcan, “Dil filozofların her zaman ilgi alanı olmuştur. Felsefi problemleri dilin problemleri olarak görülür. Hayatı, kavramları, anlamı dilde görerek, dili analiz etmeye çalışırlar. Dil felsefesi dilin iyileştirmesidir. Filozof, anlamlı önermeleri anlamsız önermeden ayırmaya çalışır. Dilin imkanlarını kullanarak, felsefi problemleri çözmeye çalışmaktır” dedi. Prof. Dr. Özcan, şunları söyledi:

Dil kültürde ortaya çıkar. İnsanların anlam yüklediği her şey anlamlıdır. İki kişinin olduğu her yerde bir anlam ortaya çıkar.

Biz okyanusun içine doğan bir balık gibi dilin içine doğduk. Dili kullanmadan geçen hiçbir anımız yoktur. Eğer dil olmasaydı hiçbirimiz bu aşamda olmayacaktık. Belki de olmayacaktık. İnsan dile o kadar bağlıdır ki dilsiz yapamaz.”

Dil ile hayat arasında açık bir bağlantı olduğunu da ifade eden Prof. Dr. Özcan, Dil felsefesinde bir takım ilkeler vardır. Kelimenin tek başına anlamı yoktur. Cümle içinde anlam taşır. Cümle ile ifade ettiğimiz şeyi imgeleyebilmeliyiz. İmgesine sahip olmadığımız bir cümle anlamsızdır. Bir ifade önyargılardan, yorumlardan, saptırmalardan uzak olması ve konuşanın karşıdakinin anlayacağı şekilde ifade etmesi ve karşıdakinin de bunu doğru anlaması gerekir. Bu da objektifliği getirir. Dil insanları bir dil topluluğu haline getirir” diye konuştu.

Dilin bildirim ve yaptırım fonksiyonları olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Özcan, “Söz, dünyada yeni bir olgu meydana getirir” dedi.

Toplantı, katılımcıların sorularını da yanıtlayan Prof. Dr.  Özcan ve Prof. Dr. Becermen’e “Kır Çiçekleri Okusun Diye” kampanyasına yapılan bağış sertifikalarının verilmesi ile sona erdi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir