Çalışma Bakanı Bilgin’den EYT’de 5000 prim açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT yasasıyla emeklilikte prime takılanlar mağduriyetinin oluşmasına ilişkin ilk kez açıklama yaptı. Bakan Bilgin, daha önce Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı açıklamanın yanlış değerlendirildiğini savundu.

Çalışma Bakanı Bilgin’den EYT’de 5000 prim açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye Emekliler Derneği’ni ziyaret etti.

Ziyaret sonrası kameraların karşısına geçen Bakan Bilgin’e EYT yasasıyla ortaya çıkan prim sorunu soruldu.

ETV Türkiye’den Şebnem Arda Boğa’nın Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda EYT’de prime takılanlar olmayacak şeklindeki açıklamasını hatırlatması üzerine Bakan Bilgin şunları söyledi:

“Oradaki konuşmamı biliyorum. Oradaki konuşmam genel bir değerlendirmeydi. Söylenen sözün bir kısmını alıp bir kısmını almamak yanlış bir değerlendirmeye yol açıyor. Prim gününde 5000’den başlayıp 9000’e kadar prim ödeyenler var. Farklı prim gün ödemeleri var. Dolayısıyla bizim kamuoyuna söylediğimiz şey çok açıktır. Biz, EYT ne demek, kanun yaş düzenlemesiyle geriye işletilmiştir. Bu bir mağduriyet meydana getirmiştir. Yani hukuk kuralı, geriye doğru işletilmez, evrensel prensip. Bu mağduriyet yaratan bir durum. Ben onu ortadan kaldırdım.”

Çalışma Bakanı Bilgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmeleri sırasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Prime takılanlar olmayacak” demişti.

Bakan Bilgin’in açıklamaları Meclis’in resmi tutanaklarına şöyle yansımıştı:

“ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – “…EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün, bizim tespit ettiğimiz, 1,5 milyon civarında dediğim rakam, bizim haziran ayında aldığımız veri. Bu yıl sonu itibarıyla bu rakam değişir çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına, prim gün sayısıyla prim güne takılanlar mı gibi bir laf söylendi, doğru değil; öyle bir şey yok.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Prime takılanlar…

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Prime takılanlar olmayacak neden olmayacak? Çünkü o günkü yani 8 Eylül 1999 öncesi prim gün sayısı şartını değiştirmiyoruz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – 5 bin mi olacak?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Değiştirmiyoruz, 5 bin ve 5.400. Onu değiştirmiyoruz, bırak. Bu şeyleri, bu kötü senaryoları kafanızdan silin, öyle bir şey yok. Öncelikle şunu söyleyeyim…

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Gelecek sene dolduran, emekli olabilecek mi Sayın Bakan?

BAŞKAN CEVDET YILMAZ – Değerli arkadaşlar dinleyelim lütfen.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Gelecek sene gün sayısını dolduran emekli olabilecek mi?

NİLGÜN ÖK (Denizli) – Niye bağırıyorsunuz?

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Efendim, gelecek sene gün sayısını dolduran emekli olabilecek mi?

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Peki bugün, bu arkadaşlar yani bu senenin sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon küsur 5 milyon falan, 5 milyon küsur rakamı yok zaten.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul)  4 milyon 800 bin.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI VEDAT BİLGİN – Sayılar bizde var. 4 milyon küsur insan ne olacak. Onlarda dediğim gibi 2 şartı kaldırmıyoruz; prim gün sayısı ve yıl sayısı; hanımlar için 20, erkekler için 25 yıl şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Bunu söyleyin ya.”

YORUMLAR

2 adet yorum var

  1. Binlerce insanın borçlanmasına sebep olduktan sonra sonra beni yanlış anladınız ne demek oluyor insanlarla dalgamı gećiyorsunuz ortada bir sürü mağdur var bir sürü borç var bunlar nasıl ödenecek bu işten öyle sıyrılamazsınız hakkımızı helal etmiyoruz..

    1. defalarca bakan vedat bilgin dedi ki prim günü 5000 olacak ama şimdi 3 milyon kişi prime takıldı..5900 güne çıkarıldı..çok büyük mağduriyet yaşadık..şok olduk..bu mustafa elitaş bülent turan özellikle muhammet emin akbaş göz göre göre emekli primini 5000 günden 5900 güne çıkardılar..biz 17 sene sigortasız çalıştık..bakan halimizi anladı sanmıştık…çok yazık..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir