ZMO Bursa Şube Başkanı Çakmak: Tarım için ‘tersine göç’ desteklenmeli

Yasemin Güler’in hazırlayıp sunduğu Ortak Akıl programının konuğu olan, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, tarımın yeniden canlanması için kentten köye tersine göçün desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

ZMO Bursa Şube Başkanı Çakmak: Tarım için ‘tersine göç’ desteklenmeli

Yasemin Güler’in hazırlayıp sunduğu Ortak Akıl programının konuğu olan, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, tarımın yeniden canlanması için kentten köye tersine göçün desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

12 Eylül Darbesi’nden sonra köylünün kendi kaderine terk edildiğini ifade eden Çakmak, “Desteklemeler gittikçe azaltıldı, neredeyse yok seviyelerine düştü. 2012 yılında çıkartılan büyükşehir bütün şehir yasasıyla beraber de tamamen köylü yok edildi. 30 tane büyükşehir oluşturuldu ve bu 30 tane büyükşehirden birisi de Bursa oldu. Köy diye de köylü diye de bir kavram kalmadı. Çünkü hepsi mahalleye dönüştürüldü. Adını değiştirmeye çalıştılar, sonradan gördüler ki mahalle olunca bir takım sıkıntılar var, mahallelerde hayvancılık yapmanın zorlukları var, yasalar, engeller var. Birisi şikayet etse oradaki o hayvancılık yapan insanın oradan tecrit edilmesi gerekiyor ve kırsal mahalleye dönüştürülmeyle ilgili yasal düzenlemeler yaptılar ama burada da zorlaştırıcı hükümler koydular. Ama aslında madem böyle bir şey yapıyorsanız daha önceden büyükşehir yasasından önce köy olan yerler köy olarak kalır dersin işin içinden çıkarsınız ama ne yazık ki bu yapılmadı. Bu çerçevede de köylerimiz bakımsız kaldı, köylü gelirinden uzaklaştı ve kazanamayan köylü de gençlerine, çocuklarına ‘Ben kazanamıyorum, kendi hayatımı idame ettirmekte zorlanıyorum ancak başka da yapacak bir işim yok benim tek bildiğim bu çiftçilik bunu yapmak durumundayım. Siz hiç olmazsa gidin kendinizi kurtarın’ dedi. Gençler de köydeki kendilerine yetmeyen geliri daha arttırmak adına kentlerdeki daha güzel yaşam koşulları, sosyal imkanlar, daha iyi eğitim koşulları ve sigortalı olma umutlarıyla kentlere doğru göç etmeye başladılar ve köylerimiz boşalmaya başladı. İşte biz ne yazık ki bugüne geldiğimiz nokta da köyde yaşayan nüfusun yaş ortalaması 55 ve üzerine çıktı” dedi.

‘TAŞIMALI EĞİTİM’ DİYE KÖYLERDE OKUL BIRAKMADIK

Mevcut tabloda 55 yaş üstü çiftçilerin daha ne kadar süre ile tarım yapabileceğinin sorgulanması gerektiğine dikkat çeken ZMO Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, “Şimdi şöyle düşünelim, bizim bu jenerasyonda 55 yaş ve üzeri jenerasyonda daha ne kadar tarım yapabilir? 10 yıl yapar maksimum 20 yıla kadar yapar. Ondan sonra ne yazık ki bizi daha kötü senaryolar bizi bekliyor. Bizim de bu senaryoları o kötü sonuçlara neden olmayacak şekilde düzeltmemiz gerekiyor. Onun için de şu anda köyde kalan gençleri köyde tutabilecek organizasyonlar yapmamız gerekiyor. Köyden kente göç etmiş orada mutsuz olan orada aradığını bulamayan gençleri de tekrar döndürmemiz gerekiyor. Bunu başarmak için de köydeki yaşam koşullarını iyileştirmek, eğitim olanaklarını daha iyi hale getirmek gerekiyor. Taşımalı eğitim diye köylerde okul bırakmadık. Tekrar bu köylerde okulları hayata geçirmemiz gerekiyor. Sağlık koşullarına ulaşma imkanlarını oluşturmamız gerekiyor yani köyün sosyal yaşam olanaklarını da  günü koşullarına uygun hale getirmemiz gerekiyor, iyileştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir