ChatGPT hangi meslekleri tehdit ediyor?

ChatGPT hangi meslekleri tehdit ediyor?

Çıktığı ilk günden bu yana büyük yol kat eden yapay zeka robotu ChatGPT’nin bazı iş kolları üzerinde etkisi daha da fazla olacak. Bu kapsamda yapılan yeni bir çalışma, yapay zeka araçlarının muhasebeci, tercüman, denetçi ve yazarların şu anda yaptığı görevlerin en az yarısını rahatça yapabileceğini ortaya koydu.

Yapay zekanın birçok insanı işsiz bırakacağı, robotların çalışanların yerini alacağı uzun yıllardır konuşuluyor. ChatGPT’nin ortaya çıkışıyla da bu tartışmalar yeniden alevlendi ve birçok meslek erbabının bu yeni teknolojiden olumsuz etkileneceği öngörülüyor.

Yeni bir araştırmaya göre, muhasebeciler üretken yapay zekanın yeteneklerine en çok maruz kalan profesyoneller arasında yer alıyor. Araştırmacılar, muhasebe görevlerinin en az yarısının teknoloji ile çok daha hızlı tamamlanabileceğini tespit etti.

The Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre Pennsylvania Üniversitesi’ndeki araştırmacılar ve popüler yapay zeka aracı ChatGPT’yi üreten OpenAI şirketi tarafından yapılan çalışmaya göre, aynı durum matematikçiler, tercümanlar, yazarlar ve ABD işgücünün yaklaşık yüzde 20’si için de geçerliydi.

HEM HEYECAN HEM DE ENDİŞE YARATTI

Bu araç, büyük miktarda bilgiyi işleyebilme ve kullanıcılardan gelen komutlara yanıt olarak doğru ya da tarafsız olmasa da sofistike içerikler üretebilme kabiliyeti nedeniyle şirketler, okullar, hükümetler ve genel kamuoyunda heyecan ve endişe yarattı.

Çalışma raporlarını bu ay çevrimiçi olarak yayınlayan araştırmacılar, mesleklerin metin analiz edebilen ve üretebilen büyük dil modelleri adı verilen yazılımlarla desteklenen yeni teknolojiye maruz kalma durumlarını incelediler. GPT’lerin (önceden eğitilmiş dönüştürücüler) ve bunları içeren yazılımların bir görevi tamamlamak için gereken süreyi en az yüzde 50 oranında azaltabildiği görüldü. Araştırmalar, son teknoloji ürünü GPT’lerin çeviri, sınıflandırma, yaratıcı yazma ve bilgisayar kodu üretme gibi görevlerde üstün olduğunu ortaya koydu.

MİLYONLARCA ÇALIŞANI ETKİLEYECEK

Uzmanlar, çoğu işin GPT’ler tarafından bir şekilde değiştirileceğini ve çalışanların yüzde 80’inin en az bir iş görevinin üretken yapay zeka tarafından daha hızlı gerçekleştirilebileceği mesleklerde çalıştığını tespit etti.

Halkla ilişkiler uzmanları, mahkeme muhabirleri ve blok zinciri mühendisleri de dahil olmak üzere pek çok meslek bu tanıma giriyor.

Teknolojiden en az etkilenecek işler arasında kısa sipariş aşçıları, motosiklet tamircileri ve petrol ve gaz bekçileri yer alıyor. Yani daha çok fiziksel yapılan ve bu tür beceriler isteyen meslekler bu tanımın dışında bırakılıyor.

Sonuçlara ulaşmak için yazarlar, meslekler ve bunlarla ilişkili faaliyetler ve görevlerden oluşan bir devlet veri tabanını kullandı ve hem insan hem de yapay zeka modellerinin faaliyet ve görevlere maruz kalma seviyelerini gördü.

İNSANLAR KENDİ ÇIKARLARINA AYKIRI DEĞİŞİMİ REDDEDER

Santa Barbara’daki California Üniversitesi’nde teknolojinin işgücü piyasası üzerindeki etkisini inceleyen ve çalışmaya dahil olmayan yardımcı doçent Matt Beane, araştırmacıların işlerin kaybedilip kaybedilmeyeceğini ya da kimlerin işlerinin kaybedileceğini tahmin etmediklerini söyledi.

“Maruz kalma, neyin değişeceği ve ne kadar hızlı değişeceği konusunda hiçbir şey öngörmüyor” diyen Beane “İnsanlar kendi çıkarlarını tehlikeye atan değişimleri reddederler” dedi ve ekledi: “Yeni teknolojilerin uygulanması süreci genellikle müzakere, direnç, terör ve umut ile doludur”.

ASIL SORUN YENİ DÜNYAYA UYUM

Beane, asıl zorluğun şirketlerin, okulların ve politika yapıcıların insanların uyum sağlamasına yardımcı olması olduğunu söyledi. “Bu trilyonlarca dolarlık bir sorun” diyen Beane, diğer şeylerin yanı sıra, çalışanların teknolojiyle etkin bir şekilde iş birliği yapmaları için eğitilmelerini ve birçok rolün özerkliğini, ücretlerini ve kariyer beklentilerini artırmak için işlerin yeniden tasarlanmasını da içerebileceğini söyledi.

Birçok işveren güvenlik ve doğruluk konusunda endişe duysa da, bireyler daha hızlı çalışmak için üretken yapay zekayı kullanmaya başladı bile. 32 yaşındaki mühendis Michael Quash, ChatGPT’yi monoton görevler için veya karmaşık kodlama sorunları üzerinde çalışmak için kullandığında daha fazla verimlilik elde ettiğini söyledi ve ekledi: “ChatGPT bir güç çarpanı olabilir”.

ÜRETKEN YAPAY ZEKA ZAMAN KAZANDIRIYOR

Yakın zamanda yapılan diğer çalışmalar da, üretken yapay zekanın önemli ölçüde zaman kazandırabileceğini ve insanlardan daha iyi sonuçlar üretebileceğini ortaya koydu. Üniversite eğitimi almış profesyonellere odaklanan bir Massachusetts Teknoloji Enstitüsü deneyinde, araştırmacılar 444 yazarı, pazarlamacıyı, danışmanı, insan kaynakları uzmanını ve diğer çalışanları ikiye böldü. Her iki gruptan da kısa yazılı görevleri tamamlamaları istendi ve bir grup bunu yapmak için ChatGPT kullanabildi.

ChatGPT’ye erişimi olanlar görevlerini 10 dakika daha hızlı tamamladı. Mart ayında yayınlanan ve henüz hakem değerlendirmesinden geçmemiş olan çalışmaya göre, bu ödevlerin kalitesini değerlendiren dış okuyucular, yapay zeka destekli çalışanların diğer gruptan daha iyi iş çıkardığını söyledi.

ARTIK ZORLU GÖREVLERİN DE ÜSTESİNDEN GELEBİLİYOR

OpenAI’a milyarlarca dolar yatırım yapan Microsoft araştırmacıları tarafından geçen hafta yayınlanan bir başka makale, OpenAI’ın aracının en son sürümü olan GPT-4’ün yeteneklerini analiz etti ve matematik, kodlama, tıp, hukuk ve psikoloji gibi alanlarda “insan düzeyinde performans” ile “yeni ve zor görevleri” çözebileceğini buldu.

Teknik mülakat platformu CoderPad’in CEO’su Amanda Richardson, kendi alanı hakkında sunum yaparken slayt yazmak için ChatGPT’yi kullandığını söyledi. Aracın temel bir taslak oluşturduğunu ve buradan daha ilgi çekici bir sunum yapmak için belirli ayrıntıları izlediğini söyledi.

CoderPad’in müşterileri işe alım yapmak isteyen işletmelerden oluşuyor. İş adaylarından CoderPad’i kullanarak teknik becerilerini göstermelerini istiyorlar ve Richardson, müşterilere ChatGPT’yi mülakat süreçlerinin bir parçası haline getirmelerini tavsiye ediyor: Adaylardan bir sorunu çözmek için ChatGPT’yi kullanmalarını isteyin ve ardından ortaya çıkan cevabı eleştirmelerini isteyin. Kodun herhangi bir güvenlik açığı var mı? Ölçeklenebilir mi? İyi ya da kötü olan nedir?

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir