CHP Mudanya Adayı Dalgıç’tan ‘dirençli Mudanya’ çağrısı

CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, ilçeye yapmayı planladığı projelerin tanıtım toplantısını düzenledi. Dalgıç, “Mudanya fay hattının yanında olan bir kent. Mudanya sadece deprem bölgesi değil aynı zamanda sel, yangın felaketlerinin de olduğu bir yer. Dirençli bir Mudanya yaratmak bu sebeple çok önemli. Kentsel dönüşümü yaparken, dirençli yapıları oluştururken ister istemez çürük yapıları kaldırmamız gerekecek. Yeşille, binaları yer değiştirmemiz lazım. Bunları barış içinde, birbirimizi anlayarak yapmamız lazım. Kimliği olan bir Mudanya imar edeceğiz.” dedi.

CHP Mudanya Adayı Dalgıç’tan ‘dirençli Mudanya’ çağrısı

Haber: SİMLANUR İNCE
Kamera: MESUT ERDOĞAN

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine sayılı günler kala parti adayları seçim çalışmalarını yoğunlaştırdı. Vatandaşlara ve kamuoyuna projelerini sunan adaylar, halkın istek ve taleplerini de dinliyor. Bu kapsamda CHP Mudanya Belediye Başkan Adayı Deniz Dalgıç, Mudanya’da yapmayı planladığı projelerinin lansman toplantısını Montania Otel’de gerçekleştirdi.

Düzenlenen proje tanıtım toplantısına, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Kadın Kolları Başkanı Aysel Okumuş, CHP Mudanya İlçe Başkanı Kurtuluş Furkan Atalay katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP Mudanya İlçe Başkanı Kurtuluş Furkan Atalay, “2. yüzyılını yaşayan CHP genç ve dinamik kadrolarıyla sosyal demokratik belediyeciliği geleceğe taşımaya geliyor. Kararlı bir şekilde yolumuza devam ediyoruz. Mudanya’da devam eden iktidarımızın sürmesi için gece gündüz çalışıyoruz. Kimsesizlerin kimsesi olduk, her sokakta iz bıraktık. İz bırakmaya da devam edeceğiz. 31 Mart akşamı Deniz Başkanı’mızı, 2019 seçimlerindeki oy oranın üzerine koyarak Belediye Başkanı yapmaya söz veriyor musunuz? Cumhuriyet Halk Partisi olarak söz veriyoruz. Yaşanabilir, güvenli Mudanya’yı hep birlikte yaşatacağız. Vatandaşların mutluluğunu, haysiyetini her şeyin önüne koyan halkçı belediyeciliği Mudanya’da, Bursa’da tüm Türkiye’de iktidara getireceğiz” diye konuştu.

DALGIÇ, MUDANYA’NIN SORUNLARINA DİKKAT ÇEKTİ

CHP Mudanya Belediye Başkan adayı Dalgıç, “Mudanya’mızın gelir seviyesi düşük. Mudanya her geçen gün fakirleşiyor. Müthiş bir tarihimiz ve kültürümüz var. Bunları bir türlü anlatamıyoruz. Tarım ürünlerimizi yeterince değerlendiremiyoruz. Yaşlı insanlarımızın sorunları var. Gençlerimiz sosyalleşemiyor. Yol, otopark sorunumuz var. Yürünemeyen bir kentimiz var. Engelsiz bir kent olmamız gerekirken engelli bir kentiz. Kapalı pazar yerlerimize öykünüyoruz. Bizim ne Urla’dan ne Muğla’dan hiçbir farkımız yok. Ben bu sorunları gidermek için siyasete girdim. Bu eksiklikler beni rahatsız ediyor. 5 yıl uzun bir süre. Size anlatacağım çözümler dışında da konular gelişecek” diyerek Mudanya’nın sorunlarına değindi.

“AFET RİSKLERİNE KARŞI DİRENÇLİ BİR MUDANYA YARATMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Dalgıç, ‘Dirençli ve Güvenli Mudanya’ başlığıyla projelerini anlatmaya başladı.

Bütün Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten Dalgıç, “Merkezi hükümetin görevi olmakla birlikte bu konuyla ilgili bir adım atılmadı. Mudanya’nın nüfusu yaşlı bir nüfus bu sebeple insanlarımızdan kendi evlerini dönüştürmelerini bekleyemeyiz. Yarın bir deprem olabilir. Mudanya fay hattının yanında olan bir kent. Mudanya sadece deprem bölgesi değil aynı zamanda sel, yangın felaketlerinin de olduğu bir yer. Dirençli bir Mudanya yaratmak bu sebeple çok önemli. Kentsel dönüşümü yaparken, dirençli yapıları oluştururken ister istemez çürük yapıları kaldırmamız gerekecek. Yeşille, binaları yer değiştirmemiz lazım. Bunları barış içinde, birbirimizi anlayarak yapmamız lazım. Kimliği olan bir Mudanya imar edeceğiz. Kaybolanı bulup ortaya çıkaracağız. Enerji, barınma, su gibi ihtiyaçların giderildiği afet parkları oluşturacağız. Tarihi yapıların kimliğine uygun şekilde güçlendirilmesini sağlayacağız. Afet eğitim merkezi ve mobil deprem iletişim merkezi kuracağız. İklim değişiklikleri kaynaklı afet türlerine karşı belediyemizde hazırlık yapacağız” açıklamalarında bulundu.

“MUDANYA’YI YÜRÜNEN BİR KENT HALİNE GETİRECEĞİZ”

Mudanya’da büyük bir ulaşım problemi olduğuna dikkat çeken Dalgıç, “Birçok ilçeye ulaşırken Mudanya’yı kullanıyoruz. Mudanya’ya katkı sunacak insanlar buraya ulaşmakta zorlanıyorlar. Yollarımızı ona göre yapacağız. Üniversiteler, bilim insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların katıldığı mahalle forumları düzenleyerek kentimize sahip çıkacağız. Mudanya’da bütüncül, bilimsel, katılımcı bir planlama birimi oluşturacağız. Mevcut altyapı sorunlarının çözümünde ya da yeni altyapı inşasında geçici çözümlerden uzak durarak, uzun vadeli planlar uygulayacağız. Turizm kenti yapmak istiyoruz. Turist getirmek istiyorsanız, 45 kilometrelik sahil kentini dolaştırmak istiyorsanız yol yapmanız gerekiyor. Hedefimiz Altıntaş’tan Ayazma Plajı’na gidecek bir yol yapmak. Bozbey Başkanın metrobüs ve hatta sahilde tramvay vadediyor. Hayatımızı kolaylaştıracak ve kentin içerisine araç girmesi azaldığında kent rahatlayacak. İnsanlarımızın kent içerisinde yaya olarak vakit geçirmesini artırmalıyız. Bilimin ışığında, meslek odaları ile birlikte katılımcı bir süreç izleyeceğiz. Yaya ve bisiklet ulaşım planını bir an önce hayata geçireceğiz. Mudanya yürünen bir kent olacak. Karbon emisyonundan kurtulmak için bisiklet kullanımı çok önemli” diye anlattı.

“YEŞİL ÇÖZÜM UYGULAMALARINI YAYGINLAŞTIRACAĞIZ”

Kentin temizliği yönünde ‘Yeşil Belediyecilik’ projesine değinen Dalgıç, “Mudanya iklim değişikliği eylem planını hayata geçireceğiz. Mudanya’da tüm sahillerin ve deniz suyunun temizliği için işbirlikleri yapacağız. Yapay resif oluşturarak hem trolcülüğün önüne geçeceğiz hem de deniz dibi canlılığın arttırılmasını sağlayacağız. Binalarda karbon ayak izi takibini yapacağız. Yeşil çatı, rüzgar ve güneş enerjisiyle, gri su sistemiyle yeşil çözüm uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Çevre okur yazarlığını kentimizde artırmamız gerekiyor” diye konuştu.

“TARIM KALKINMA KONSEYİ KURACAĞIZ”

Üreticiye tam destek vereceklerini belirten Dalgıç, “Kırsaldaki insanlarımızı tarımla desteklememiz lazım. Kırsaldaki mahallelerimiz geçim sıkıntısı nedeniyle göç veriyor. Bu insanlarımızı çiftçilikten para kazanır, köylerinde kalabilir hale getirmemiz lazım. Tarımsal kalkınma konseyi kuracağız. Yerel üreticileri, çiftçileri, balıkçıları destekleyeceğiz. Ziraat Fakültesi, Tarım Müdürlükleri ve Ziraat Odaları işbirlikleri ile tüm ilçenin toprak analizini yapacağız. Böylelikle üreticinin doğru yere doğru ürünü ekerek, yeterli sulama ve gübrelememek daha verimli ve karlı üretim yapmasını sağlayacağız. Küçük üretici ve aile işletmelerinin güçlenmesi için kooperatifleşmeyi teşvik edeceğiz. Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı uygulamayı çok kıskandım biz de yapacağız. Akıllı ve teknolojik tarım uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Üretici ve tüketicileri doğrudan buluşturarak kısa tedarik zincirlerini fiziki ve dijital mecralarda oluşturacağız. Tüm köylere bir belediye personeli görevlendireceğiz. Tarım Meslek Lisesi açılması için girişimlerde bulunacağız” diyerek tarım alanında yapmak istediği projelerini açıkladı.

“MUDANYA’NIN EŞSİZ LEZZETLERİNİN YERLİ ÜRETİCİ İÇİN YÜKSEK KAZANÇ GETİRMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ”

Turizm alanında projelerini sunan Dalgıç, “Turistleri ağırlayacak bir tesisimiz yok. Mudanya Mütarekesi bu Cumhuriyet’in temelidir. Mudanya Mütarekesi’ni 100 binlerce öğrencinin ziyaret ettiği bir yer haline getirmeliyiz. Sanat ve kültür tesisleri yapacak, sanat galerileri yapacağız. Mudanya Tanıtım Ajansı kuracağız. Her köşesindeki tarihi ve turistik hazineleri açığa çıkaracağız. Gastronomi turizmiyle Mudanya’nın eşsiz lezzetlerinin yerli üretici için yüksek kazanç getirmesini sağlayacağız. Çok özel yiyeceklerimiz, çok özel otlarımız var. Ancak bunları temin edemiyoruz. Bunu yapacak insanları teşvik etmemiz gerekiyor. Tarih, kültür, sanat ve inanç turizmine yönelik rotalar oluşturacağız. Mudanya’nın değerlerini ortaya çıkaran müzeler kuracağız. Mudanya Mübadele Müzesi’ni hemen açacağız. Çünkü gerçekten her türlü materyal, malzeme var. 5 bin saatlik hazır kayıt, dökümanımız var. Ara eleman ihtiyacı çok önemli. Turizm bize istihdam yaratacağı için kadınlarımız ve gençlerimizi ekonomiye katmak için eğitimler verip, bakanlık nezdinde girişimlerde bulunacağız” şeklinde konuştu.

“KENT KONSEYİNE, MAHALLE KONSEYLERİNİ İLAVE EDİP, MUDANYA’YI BİRLİKTE YÖNETECEĞİZ”

Dalgıç, “Mudanya’daki kültürü anlatmak, turistleri buraya çekmek gerekiyor. Mudanya’nın her köşesinde bir hikaye var. Mudanya’yı kültür ve sanat kenti yapmak istiyoruz. Kent Müzesi’ni Hafıza Mekanı niteliğinde oluşturacağız. Her inançtan, her sosyal sınıftan yurttaşımızın belediye hizmetlerinden eşit bir şekilde yararlanmasını sağlayacağız. Mudanya’yı meydanlar kenti yapmamız lazım. Mudanya’yı festivaller merkezi yapacağız. Kültür varlıklarımızı kent hayatımıza kazandıracağız. Ortak yaşam kenti olarak planlıyoruz Mudanya’yı. Ortak akıldan ziyade ortak yaşam kültürü lazım. Kent Konseyi’ni aktif kullanacağız, etkin hale getireceğiz. Mahalle konseylerini de ilave edeceğiz. Her kararımızı sizle beraber alacağız. Kentimizi birlikte yöneteceğiz. Kentin imkanlarını ve gelirlerini hakça bölüştüreceğiz. Belediyeye her an ulaşmanızı sağlayacağız. Araç trafiğine kapalı yaya alanları oluşturacak bu sayede hem yayaların konforunu artıracak hem de esnafı destekleyeceğiz. Mudanya’da bir de pazar yeri problemi var. Halit Paşa ve Burgaz’da olan pazar yerlerimiz çok dik. Kadın üreticilerimize destek vereceğiz. Gençlerimize spor alanlarımız yok. Açık ve kapalı her türlü spor alanı yapacağız. Kadın voleybol takımı olması şart. Sahillerimizi de kullanamıyoruz. Sahillerimizi bambaşka bir yer haline getireceğiz. İhtiyaç duyulan noktalara kent estetiğine uygun, hijyenik tuvaletler yapacağız” diyerek sokak hayvanları da unutmadıklarını dile getirdi.

DALGIÇ’IN SOSYAL BELEDİYECİLİK ALANINDA PROJELERİ

Sosyal belediyecilik faaliyetlerini sıralayan Dalgıç, “Herkes için eşit ve adil çalışma hayatı ilkesi gereği kadın ve girişimciliğine öncelik vereceğiz. Meslek edindirme kursları açacağız. Öğrencilere sosyal ve ekonomik desteklerde bulunacağız. Yaşlılarımızın evde bakım ihtiyaçları var onlara destek vereceğiz. Askıda fatura uygulamaları çok önemli. Bunu hayata geçireceğiz. Her türlü branşta yerel spor takımlarını güçlendireceğiz. İbadethanelerimizin bakımını üstleneceğiz, camilerin güvenliğini sağlayacağız. Alevi vatandaşlarımızın eksiği olan Cem Evi’ni yapacağız. Gençlerimizin ve öğrencilerimizin beslenme problemi var. Gençlik Merkezi kuracağız. Mudanya’da E-Spor takımı var. Mudanya Gençlik Teknoloji Üssü kuracağız. Sosyal etkileşim alanları açacağız. Öğretmenevi, emekli evi açacağız. Bunları yaptığımızda Mudanya Türkiye’nin incisi olacak. Talep edilen bir kent olacak. Güvenli, yaşanabilir Mudanya oluşturacağız” diyerek proje tanıtım toplantısını sonlandırdı.

Dalgıç’ın konuşmasının ardından CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, “Bu sefer Büyükşehir’de kazanacağız. Mudanya’yı da kazanacağız. 2024’te Türkiye’yi de kazanacağız. Oturmayacağız, çalışacağız” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir