Çiftçilerden odun isyanı: Böyle giderse işi bırakırız

Akşam saatlerinde sıfırın altına düşen hava sıcaklığı seralarda üreticilik yapan çifçininin korkulu rüyası oldu. Çiftçiler Orman İşletme Müdürlükleri tarafından 31 Aralık’a kadar metreküpü 150 TL’ye satılan odunun 1 Ocak’tan itibaren 225TL’ye 21 Ocak tarihinden itibaren ise 358 TL’ye satılmasına isyan ediyorlar.

Çiftçilerden odun isyanı: Böyle giderse işi bırakırız

Soğuk havalarda ürünleri zarar görmesin diye seralarda soba yakmak zorunda kalan çiftçiler gece gündüz demeden don nöbeti tutuyor.

Gerçek Fethiye Gazetesi’nden Necati Kanbur’un haberine göre; odunun metreküpünün kendilerine 1 Ocak’a kadar 150 TL, 21 Ocak’a kadar 225 TL, 21 Ocak’tan sonra ise 358 TL’den satıldığını ifade eden çiftçiler isyan ediyor.

Odun fiyatlarının inanılmaz boyutlara ulaştığını ve 1 dönüm sera için her gün 1 metreküp odun yaktıklarını , artan maliyetlere bir de odun parasının eklendiğini artık bu maliyetleri karşılayamadıklarını anlatmak isteyen çiftçiler gece 24’de bir serada toplanarak seslerini duyurmaya çalıştılar.

“ÇALI ÇIRPI İLE SOBALARI YAKMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Konuyla ilgili açıklama yapan çiftçi; Halil Daşar,  “Burada dertlerimiz büyük. Çiftçiler olarak gece nöbetteyiz. Bir şekilde sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Daha önceden sesimizi duyurmaya çalıştık. Fakat istediğimizi alamadık. Çalı çırpı ile elimizden geldiğinde sobaları yakmaya çalışıyoruz. Köyceğiz’in dağından odun geldi. Dağdan gelen odunun fiyatını fazla istediler. Fiyata 225 lira denildi. Sonrasında 358 liraya yükseldiği söylendi” dedi.

“KOMŞULARDAN ÖDÜNÇ ODUN ALMAYA BAŞLADIK”

Ellerinde odun kalmadığını ifade eden Domates Üreticisi Asiye Güldür ise; “Kışlık domatesler don almasın diye evimizdeki her şeyi seferber ettik. Komşulardan ödünç odun almaya başladık. Kar yağdığı için Köyceğiz’in dağlarından odun getirmek sorun oldu. Kamyoncular ve nakliyeciler odun getiremeyiz diyorlar. Biz üç beş arkadaş elimizden geldiğince araçlarla gidip karın içerisinden odunlarımızı getirmeye çalışıyoruz. Karlı yollardan geçerek hayatımızı riske atıyoruz. Biraz önce yoldan geldim. Getirdiğimiz odunları indiriyoruz. Zor durumdayız. Yetkililerden destek istiyoruz” dedi.

“BU FİYATLARDAN ODUN ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Çektikleri sıkıntıları anlatan Çiftçi Selahattin Daşar ise “Karaçulha bölgesinde çiftçiyim. Çok mağduruz. 10 gündür don yakıyoruz. Odun alamıyoruz. 225 liraya aldığımız oduna iki gün sonra 360 lira dediler. Bu fiyatlardan almamız mümkün değil. Odun için gittiğimiz yer Köyceğiz’in 25 km yukarısı. Şuanda da kar yağıyor. Gidebilmemiz mümkün değil” diye konuştu.

“ÇİFTÇİNİN İŞİ BİTTİ, BÖYLE GİDERSE İŞİ BIRAKIRIZ”

Geçen sene kömürün 25 kilosunu 40 liraya aldığını ifade eden çiftçi Nihat Bada ise “Şuan 120 lira. Portakal kömürü 140 lira. Bu duruma bir çare bulsunlar. Odun da çok pahalı kömür de. Bulamıyoruz. Çiftçinin işi bitti. Böyle giderse işi bırakırız. Büyükşehir kendi çaresine baksın. Biz burada ot çöp yeriz ama büyükşehir yiyemez” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir