Çiftçilerden Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye çağrı

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine çağrıda bulundu.

Çiftçilerden Ziraat Bankası ve Tarım Kredi’ye çağrı

Küresel tedarik zincirindeki arz, talep, stok ve fiyat kaynaklı küresel sıkıntıların yanısıra Türkiye özelinde kurların aşırı yükselişi gübre, zirai ilaç, mazot ve yem başta olmak üzere ithal tarımsal girdi fiyatlarına da yükseltmeye devam ediyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, söz konusu süreçte riskleri minimize etmek ve tarım sektöründeki kırılganlıkları azaltmak için Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine çağrıda bulundu.

Mutlu Doğru, “2022 üretim sezonuna girerken tarımsal girdi fiyatlarının bu kadar yükselmesi neticesinde çiftçimizin üretime devam edebilmesi açısından finansal ihtiyaçları da artacaktır. Bu nedenle tarım sektörünün en önemli finansman kaynağı olan Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla kullandırılan sübvansiyonlu tarımsal kredilerdeki dekar başına olan üretim baremlerinin yeniden hesaplanarak revize edilmesi gerekmektedir. Yeterli ve düşük faizli finansmana erişim, üretim maliyetinin bu kadar yükseldiği bir dönemde kuraklık endişesi de çeken çiftçilerimiz için önemli bir destek olacaktır” dedi.

“Zirai ürünlerin her biri için belirlenen kredi baremleri, artan girdi maliyetleri nispetinde arttırılarak, daha önce kredisini kullanmış dahi olsa üreticilerin tümü için faydalandırılmalıdır” önerisinde bulunan Mutlu Doğru, aksi takdirde çiftçinin sırtındaki maliyetin çok daha fazla artacağını söyledi.

Mutlu Doğru, “Aksi takdirde yeterli üretim finansmanını sağlayamayan çiftçimiz, farklı kanallardan borçlanmak zorunda kalacak, bu da zaten yüksek olan üretici maliyetlerinin daha da artmasına neden olacaktır. Türk tarımının finansmanında ve gelişmesinde doğru ve yönlendirici politikalarla çiftçimizin her zaman takdirini kazanmış Ziraat Bankası yönetiminin bu konudaki taleplerimizi olumlu değerlendirerek vakit kaybetmeden hayata geçirmesini beklemekteyiz” dedi.

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir